Hazánk délkeleti részén találjuk Csongrád megyét, amely Magyarország legalacsonyabban fekvő területe. Felszínét több víz tagolja; végigfolyik rajta a Tisza, a Maros és a Körös, de sok tó és csatorna is megtalálható erre.
Kiváló fekvésének és éghajlatának köszönhetően mezőgazdasága virágzik, a megyét emiatt az ország éléstárának is nevezik. Vöröshagymája, fűszerpaprikája, fokhagymája messzeföldön híres. Gasztronómiai rendezvényeik országosan ismertek, amelyeknek középpontjában gyakran az itt termő zöldségek, így a burgonya, sárgarépa, hagyma, paprika, spárga, paradicsom, valamint a gyümölcsök, mint például az őszibarack és a hagyományos magyar ételek, például a lepény, halászlé, lecsó, kakaspörkölt, tarhonya, rétes, kalács állnak.
Az alföldi táj jellegéből adódóan igazi tanyasi világ tárul fel az ide látogatók előtt, ha felkeresik az itteni falusi szálláshelyeket. Fehérfalú tanyák, körülöttük szőlő- és gyümölcsültetvényekkel, nyitott ablakú vendégházak nyíltszívű gazdákkal: ez az, ami az ideérkezőt elsőre megfogja. Akik hosszabban maradnak azokat pedig a kultúra, fesztiválok, falunapok, múzeumok és népművészeti alkotóműhelyek kápráztatják el.
Móra Ferenc szavaival élve Homokország fővárosában, Mórahalmon született egyik legnépszerűbb médiaszemélyiségünk, Ördög Nóra. Az alig hatezer fős kistelepülésről származó műsorvezető immár több mint tíz éve dolgozik a médiában. Még mindig nagyon fiatal, így lehet, hogy a közelmúltban elnyerte a Prima Primissima Alapítvány által a 30 év alatti tehetséges fiataloknak létrehozott Junior Prima Díjat. Ördög Nóráról közismert, hogy mennyire ragaszkodik a szülőföldjéhez: minden kezdeményezésben, rendezvényen részt vesz, amely Csongrádot népszerűsíti. A műsorvezető azt mondja: „a csongrádiak vendégszeretetére a legbüszkébb”. Ördög Nóra szerint Csongrád erőssége, hogy az idelátogatók  igen széles turisztikai palettáról választhatnak, ha kikapcsolódásra vágynak. Kulturális programok mellett az épített örökség megannyi szépsége, gyógyfürdők, tájházak, kézműves műhelyek várják a vendégeket.
Ördög Nóra szerint az aktív pihenés szerelmeseit is sok érdekes programot kínál a vidék. „Csongrád folyóvizei és tavai remek lehetőséget biztosítanak a fürdőzéshez, a vízi sportokhoz és a horgászathoz” – állítja a műsorvezető. „A kerékpárosok a homokos úton megtapasztalhatják, hogy milyen a magyar sivatagi terep, a lovasok megismerhetik az alföldi dűlőutak világát, míg a gyalogos túrázók ritka természeti értékekre lelhetnek e vidéken – ajánlja a kedvelt médiaszemélyiség”.

Aktív turizmus

Fábiánsebestyén Fogatverseny   |  
2015. április 30. és 2015. május 3. között
 mi vidékünkön az emberek főleg a mezőgazdaságból keresik kenyerüket és ezernyi szállal kötődnek a lótenyésztéshez, a lovakhoz. Szívükben a ló és a kocsi ősidők óta összecsengő szép fogalom. Ezért is válhatott Fábiánsebestyén a világhírű magyar fogathajtás egyik fellegvárává. Az idény nyitóként funkcionáló verseny már több mint negyed évszázada mi rendezzük. Fogathajtóink eddig az Európa- és világbajnokságokon már több mint 60 érmet, köztük 30 aranyat nyertek. A mostani rendezvényünkön több mint félszáz egyes, kettes- és négyes fogathajtó között rangos külföldi versenyzők, és a mi világbajnokaink egész sora starthoz áll. Hiszem, hogy amikor a három versenyszámban a vagyonokat érő kitűnő lovakat, remekmű – számba menő kocsikat, szerszámokat, az elegáns hajtókat, segédhajtókat mustrálják, Önök is úgy érzik majd: igen az ember és a ló – nagy írónk Móricz Zsigmond szavaival élve – „kölcsönös bizalommal összebarátkozott. Az embernek imponál a ló. Lehet, hogy a lónak az ember?” Harmóniájuk – és megkockáztatom – az együttgondolkodásuk csodálatos. Pedig a siker a négyeseknél hét, a ketteseknél négy élőlény közös munkájától függ. Szívesen hívjuk, várjuk tehát Önt és barátait Fábiánsebestyénbe. Javaslom: nézzék meg a versenyt. Kóstolják meg e táj méltán híres ételeit, italait. Szemlélődjenek a vásár forgatagában. Álljanak meg egy szusszanásnyira ezen a baráti társaságokat kovácsoló, szórakozást, egészséges kikapcsolódást ígérő eseményen.

Természeti értékek | Ökoturizmus

XXI. Banatski Sabor - szerb népzenei találkozó   |  
2015. november 7.
Immáron 21. alkalommal megrendezésre kerülő találkozó célja a szerb kulturális életben alkotó zenekarok, szólóénekesek, kórusok bemutatkozása mind Magyarországról, mind külföldről. A találkozók történetében a 4-5 fős zenekaroktól a 15-20 fős zenekarokig, megannyi kórus és szólóénekes lépett színpadra. Elmondhatjuk, vannak, akiknek zenei vagy énekes karrierjének egyik lépcsője volt a "Banatski Sabor"!

Kulturális örökség

Rác Pünkösd   |  
2015. május 23. és 2015. május 24. között
Nemzetiségi hagyományok ápolása céljából kerül évente megrendezésre pünkösdkor a „Rác Pünkösd” néven ismert kulturális és szórakoztató rendezvény. A község lakói magukat rácoknak vallják, ezért lett a rendezvény neve Rác Pünkösd. Célja kezdettől fogva az volt, hogy a dusnoki családok, valamint az egykor innen indult, hajdani dusnokiak összejöjjenek és egy vasárnapot együtt, vidáman töltsenek, rokoni szálakat fűzzenek szorosabbra, barátságokat ápoljanak. Fontos cél a rác nemzetiségi hagyományok, a népi táncok, a népzene, népdalok felelevenítése, ápolása. Az éneket, a zenés-táncos hangulatot emeli a kiváló minőségű halászlé, a nemzetiségi jellegű ételek, valamint a dusnoki királylányka, a kékfrankos borok. A rendezvény záróakkordja a hagyományos Bara bál.
Array ( [1] => Array ( [is_last] => [id] => 6100 [name] => V. Ajvár Fesztivál [link] => @program_show?pr_id=6100&name_slug=v-ajvar-fesztival [description] => 2015-ben ötödik alkalommal kerül megrendezésre az Ajvár fesztivál Deszken. Ezen a szerb gasztronómiai fesztiválon megismerkedhetnek a kilátogatók az ajvár készítésével, és más szerb nemzeti ételekkel, melyeket meg is kóstolhatnak. Évről évre a szerbiai Durmisevic Truba zenekar húzza a talp alá valót hajnalig. Mindezek mellett kézműves foglalkozásokkal, gyermek programokkal, kulturális műsorral készülnek a szervezők. [picture] => @imageWrapProgram?pr_id=6100&w=300&h=155&filename=Deszk_ajvar_fesztival.jpg [start] => 2015-09-12 [end] => 2015-09-12 [settlement] => Settlements Object ( [geo] => Array ( ) [mainPicture] => [se_id:protected] => 609 [partners_pa_id:protected] => [se_name:protected] => Deszk [se_lat:protected] => 46.219212 [se_lng:protected] => 20.240828 [name:protected] => [se_address:protected] => [se_email:protected] => [se_phone:protected] => [se_website:protected] => [created_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [updated_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [is_active:protected] => 1 [aPartners:protected] => [collSettlementsHasArticless:protected] => [lastSettlementsHasArticlesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasDocss:protected] => [lastSettlementsHasDocsCriteria:BaseSettlements:private] => [collAreaOfTheWeekLists:protected] => [lastAreaOfTheWeekListCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementGallerys:protected] => [lastSettlementGalleryCriteria:BaseSettlements:private] => [collGeoOrganizationsHasSettlementss:protected] => [lastGeoOrganizationsHasSettlementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasServicess:protected] => [lastSettlementsHasServicesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasProgramss:protected] => [lastSettlementsHasProgramsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasRecipess:protected] => [lastSettlementsHasRecipesCriteria:BaseSettlements:private] => [collLodgementss:protected] => [lastLodgementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasPricePackagess:protected] => [lastSettlementsHasPricePackagesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsI18ns:protected] => [lastSettlementsI18nCriteria:BaseSettlements:private] => [collThematicDayss:protected] => [lastThematicDaysCriteria:BaseSettlements:private] => [alreadyInSave:protected] => [alreadyInValidation:protected] => [culture:protected] => [validationFailures:protected] => Array ( ) [current_i18n:protected] => Array ( ) [_new:BaseObject:private] => [_deleted:BaseObject:private] => [modifiedColumns:protected] => Array ( ) ) [settlement_link] => @settlement_show?se_id=609&name_slug=deszk ) [2] => Array ( [is_last] => last [id] => 1884 [name] => Szegedi kenyér [link] => @service_show?sr_id=1884&name_slug=szegedi-kenyer [description] =>
A hagyományos módon készülő szegedi kenyérhez a XIX. század utolsó harmadától elterjedő pékélesztő alkalmazásáig, de sok eset­ben még azután is, a háziasszonyok különböző módon, saját maguk állították elő a szükséges erjesztő anyagot. Ismeretes volt a komló- vagy korpaélesztő (kevés vöröshagymát és árpát vagy korpát komlófőzet szűrletével gyúrtak össze). Algyőn, Ószentivánban akácfavirágot is adtak a komlóhoz. Tápén komlóvirágból, nád­bugából, csöves paprikából, búzaszárból, sóból és korpából tőzték, keverték, erjesztették, majd szárították. A borélesztő készítésénél a forrni kezdő must tiszta habjához búzakorpát gyúrtak. Amikor jól megkelt, kiszaggatták és megszárí­tották. Szintén házi készítésű kenyérélesztő a morzsóka vagy morzsoltka. Ez úgy készült, hogy dagasztáskor egy tél tányér kovászt meghagytak, majd a kidagasztott kenyér­tésztából is félretettek egy darabot. A kettőt liszttel elkeverték és tarhonya módjára felaprí­tották. Szárítás után vászonzacskóban tárolták. Bármelyik tartósított erjesztő anyagról is legyen szó, lényege, hogy egyaránt tartalmazza a tészta térfogatának növekedését eredményező élesztőgombát (Sacharornyces cerevisiae) és a kellemes aromát adó tejsavbaktériumokat.
A szegedi kenyér másik titka a dél-alföldi, jó minőségű, rugalmas sikérű búzából őrölt liszt. Ilyen búzafajta volt régen a híres magyar Bánkúti.
Ma már üzemi szinten sütik a tájra jellemző kenyeret. Készítésénél az ipari technológia megőrizte a házi kenyérsütés alapreceptjét és főbb lépéseit. A kovászolás egyes pékségekben ma is hagyományos módon történik, azonban terjed a porkovász használata is. A komlós szegedi kenyér visszatérése a piacra, választék­bővítési célzattal, folyamatban van. A kenyér alaki tulajdonságait, bélzetét a liszt minősége, valamint a közvetett hőközlésű gőzkemence­technológia biztosítja. A Szegedi Gabonakutató által nemesített Jubilejnaja vagy GK Öthalom búzafajták lisztjeinek nedves sikértartalma 30-35%, sütőipari minőségi értékcsoportja A2-B I közötti, kiváló kenyeret adnak. A tech­nológiában 30% BL 55 és 70% BL 80 lisztet használnak. A dagasztás nehéz munkáját a szegedi kenyér esetében is gép végzi. A kenyérsütésnél azonban az alkalmazott gőzke­mence sokban hasonlít a hagyományos magyar kemencéhez. A gőzkemence hőeloszlatása - a tapasztalatok szerint - a hagyományos, kissé vastagabb, ropogós kenyérhéj kialakulását teszi lehetővé, és ez megakadályozza a keletkező íz­és aromaanyagok eltávozását a kenyér belse­jéből a sütés során. Hátránya, hogy kézi bevetést igényel, tehát munkaigényes, de ezt a termék minősége ellensúlyozza.
[picture] => @imageWrapService?sr_id=1884&w=300&h=155&filename=Szegedikum_szegedi_kenyer.jpg [settlement] => Settlements Object ( [geo] => Array ( ) [mainPicture] => [se_id:protected] => 2766 [partners_pa_id:protected] => [se_name:protected] => Szeged [se_lat:protected] => 46.253616 [se_lng:protected] => 20.146133 [name:protected] => [se_address:protected] => [se_email:protected] => [se_phone:protected] => [se_website:protected] => [created_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [updated_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [is_active:protected] => 1 [aPartners:protected] => [collSettlementsHasArticless:protected] => [lastSettlementsHasArticlesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasDocss:protected] => [lastSettlementsHasDocsCriteria:BaseSettlements:private] => [collAreaOfTheWeekLists:protected] => [lastAreaOfTheWeekListCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementGallerys:protected] => [lastSettlementGalleryCriteria:BaseSettlements:private] => [collGeoOrganizationsHasSettlementss:protected] => [lastGeoOrganizationsHasSettlementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasServicess:protected] => [lastSettlementsHasServicesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasProgramss:protected] => [lastSettlementsHasProgramsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasRecipess:protected] => [lastSettlementsHasRecipesCriteria:BaseSettlements:private] => [collLodgementss:protected] => [lastLodgementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasPricePackagess:protected] => [lastSettlementsHasPricePackagesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsI18ns:protected] => [lastSettlementsI18nCriteria:BaseSettlements:private] => [collThematicDayss:protected] => [lastThematicDaysCriteria:BaseSettlements:private] => [alreadyInSave:protected] => [alreadyInValidation:protected] => [culture:protected] => [validationFailures:protected] => Array ( ) [current_i18n:protected] => Array ( ) [_new:BaseObject:private] => [_deleted:BaseObject:private] => [modifiedColumns:protected] => Array ( ) ) [settlement_link] => @settlement_show?se_id=2766&name_slug=szeged ) [3] => Array ( [is_last] => [id] => 520 [name] => Szőke pincészet [link] => @service_show?sr_id=520&name_slug=szoke-pinceszet [description] =>
A Halasi Borászati Kft. – Szőke Pincészet Kiskunhalas város szívében található. 1996-ban, az akkori Kecskemét-vin leáldozóban lévő telephelyén ragadták meg a lehetőséget, hogy egy új, Kiskunhalashoz méltó borászati üzemet hozzanak létre. Ezek után egy gyökeres arculatváltás következett, mind a Halasi bor, mind pedig a halasi szőlész – borász légkör akkori állásához képest. Megszületett a Halasi Borászati Kft., és vele a mára már nemzetközi, és hazai szinten egyaránt elismert Kiskunhalason és környékén megtermelt szőlőből készített borok. A környéken lévő szőlőterületeket a borvidék laza, humuszban gazdag homokos talaja és a magas napsütéses órák száma biztosítja a jó termésről, kedvez az íz-, és zamatanyagok kialakulásának.
Szőlőfajták:Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Szürekbarát, Generosa, Zöld Veltelíni, Pinot Noir, Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
Borfajták:Generosa, Bianca, Cserszegi Fűszeres, Chardonnay, Siklósi fehér, Duna melléki zöld veltelini, Duna melléki Zalagyöngye, Duna melléki Olaszrizling, Duna melléki Muskotály, Duna melléki Ezerjó, Kékfrankos Rosé, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos Butélia, Duna melléki Zweigelt, Duna melléki Kékfrankos, Saint Michel
[picture] => @imageWrapService?sr_id=520&w=300&h=155&filename=Szoke_pincesze.JPG [settlement] => Settlements Object ( [geo] => Array ( ) [mainPicture] => [se_id:protected] => 1459 [partners_pa_id:protected] => [se_name:protected] => Kiskunhalas [se_lat:protected] => 46.432037 [se_lng:protected] => 19.488527 [name:protected] => [se_address:protected] => [se_email:protected] => [se_phone:protected] => [se_website:protected] => [created_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [updated_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [is_active:protected] => 1 [aPartners:protected] => [collSettlementsHasArticless:protected] => [lastSettlementsHasArticlesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasDocss:protected] => [lastSettlementsHasDocsCriteria:BaseSettlements:private] => [collAreaOfTheWeekLists:protected] => [lastAreaOfTheWeekListCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementGallerys:protected] => [lastSettlementGalleryCriteria:BaseSettlements:private] => [collGeoOrganizationsHasSettlementss:protected] => [lastGeoOrganizationsHasSettlementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasServicess:protected] => [lastSettlementsHasServicesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasProgramss:protected] => [lastSettlementsHasProgramsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasRecipess:protected] => [lastSettlementsHasRecipesCriteria:BaseSettlements:private] => [collLodgementss:protected] => [lastLodgementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasPricePackagess:protected] => [lastSettlementsHasPricePackagesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsI18ns:protected] => [lastSettlementsI18nCriteria:BaseSettlements:private] => [collThematicDayss:protected] => [lastThematicDaysCriteria:BaseSettlements:private] => [alreadyInSave:protected] => [alreadyInValidation:protected] => [culture:protected] => [validationFailures:protected] => Array ( ) [current_i18n:protected] => Array ( ) [_new:BaseObject:private] => [_deleted:BaseObject:private] => [modifiedColumns:protected] => Array ( ) ) [settlement_link] => @settlement_show?se_id=1459&name_slug=kiskunhalas ) [4] => Array ( [is_last] => last [id] => 1649 [name] => Varga Csárda [link] => @service_show?sr_id=1649&name_slug=varga-csarda [description] =>
Svédasztalos reggelivel, A la Carte ebéddel és vacsorával várjuk a hozzánk betérő Kedves Vendégeinket. Csárdánk Mórahalmon, a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő illetve Thermál Panzió szomszédságában található. A csárda emeletén 60 fős és 20 fős különteremben rendezvények lebonyolítását vállaljuk. A nyári időszakban kellemes kerthelyiség fogadja az idelátogatót. A fürdő felől 2010. május 01-től kibővült területen, fedett teraszon fogyaszthatják a strandoló vendégek a csárda ételeit és italait. 
Erzsébet utalványt, és SZÉP-kártyát is elfogadunk! 
[picture] => @imageWrapService?sr_id=1649&w=300&h=155&filename=Varga_csarda.jpg [settlement] => Settlements Object ( [geo] => Array ( ) [mainPicture] => [se_id:protected] => 1902 [partners_pa_id:protected] => [se_name:protected] => Mórahalom [se_lat:protected] => 46.216381 [se_lng:protected] => 19.889469 [name:protected] => [se_address:protected] => [se_email:protected] => [se_phone:protected] => [se_website:protected] => [created_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [updated_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [is_active:protected] => 1 [aPartners:protected] => [collSettlementsHasArticless:protected] => [lastSettlementsHasArticlesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasDocss:protected] => [lastSettlementsHasDocsCriteria:BaseSettlements:private] => [collAreaOfTheWeekLists:protected] => [lastAreaOfTheWeekListCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementGallerys:protected] => [lastSettlementGalleryCriteria:BaseSettlements:private] => [collGeoOrganizationsHasSettlementss:protected] => [lastGeoOrganizationsHasSettlementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasServicess:protected] => [lastSettlementsHasServicesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasProgramss:protected] => [lastSettlementsHasProgramsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasRecipess:protected] => [lastSettlementsHasRecipesCriteria:BaseSettlements:private] => [collLodgementss:protected] => [lastLodgementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasPricePackagess:protected] => [lastSettlementsHasPricePackagesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsI18ns:protected] => [lastSettlementsI18nCriteria:BaseSettlements:private] => [collThematicDayss:protected] => [lastThematicDaysCriteria:BaseSettlements:private] => [alreadyInSave:protected] => [alreadyInValidation:protected] => [culture:protected] => [validationFailures:protected] => Array ( ) [current_i18n:protected] => Array ( ) [_new:BaseObject:private] => [_deleted:BaseObject:private] => [modifiedColumns:protected] => Array ( ) ) [settlement_link] => @settlement_show?se_id=1902&name_slug=morahalom ) [5] => Array ( [is_last] => [id] => 244 [name] => Duna borrégió borút [link] => @geo_show?geo_id=244&name_slug=duna-borregio-borut [description] =>
Az egyesület 2002. novemberében alakult. Tagjai között egyaránt találunk borászatokat, kulturális és hagyományőrző tevékenységet folytató magánszemélyeket és vállalkozásokat, önkormányzatokat. A boruti szolgáltatók érzik a súlyát a minőségi szolgáltatásnyújtás fontosságának, éppen ezért a szolgáltatók kérésének eleget téve, az Egyesület megbízásából 3 tagú független minősítő bizottság minősíti az egyes pincék és más szolgáltató helyek szolgáltatásait. A Borút Egyesület minősítési követelményrendszerének alapjául a nemzetközi elvárásokat megfogalmazó „Boruti Karta” szolgál. A minősítési fokozatokat a Minősítő Táblával együtt járó 3-5 poharat ábrázoló Tanúsító oklevél igazolja.
[picture] => @imageWrapGeoOrganization?geo_id=244&w=300&h=155&filename=Duna_borregio.jpg [settlement] => Settlements Object ( [geo] => Array ( ) [mainPicture] => [se_id:protected] => 1459 [partners_pa_id:protected] => [se_name:protected] => Kiskunhalas [se_lat:protected] => 46.432037 [se_lng:protected] => 19.488527 [name:protected] => [se_address:protected] => [se_email:protected] => [se_phone:protected] => [se_website:protected] => [created_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [updated_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [is_active:protected] => 1 [aPartners:protected] => [collSettlementsHasArticless:protected] => [lastSettlementsHasArticlesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasDocss:protected] => [lastSettlementsHasDocsCriteria:BaseSettlements:private] => [collAreaOfTheWeekLists:protected] => [lastAreaOfTheWeekListCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementGallerys:protected] => [lastSettlementGalleryCriteria:BaseSettlements:private] => [collGeoOrganizationsHasSettlementss:protected] => [lastGeoOrganizationsHasSettlementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasServicess:protected] => [lastSettlementsHasServicesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasProgramss:protected] => [lastSettlementsHasProgramsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasRecipess:protected] => [lastSettlementsHasRecipesCriteria:BaseSettlements:private] => [collLodgementss:protected] => [lastLodgementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasPricePackagess:protected] => [lastSettlementsHasPricePackagesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsI18ns:protected] => [lastSettlementsI18nCriteria:BaseSettlements:private] => [collThematicDayss:protected] => [lastThematicDaysCriteria:BaseSettlements:private] => [alreadyInSave:protected] => [alreadyInValidation:protected] => [culture:protected] => [validationFailures:protected] => Array ( ) [current_i18n:protected] => Array ( ) [_new:BaseObject:private] => [_deleted:BaseObject:private] => [modifiedColumns:protected] => Array ( ) ) [settlement_link] => @settlement_show?se_id=1459&name_slug=kiskunhalas ) [6] => Array ( [is_last] => last [id] => 480 [name] => Csongrádi borvidék [link] => @geo_show?geo_id=480&name_slug=csongradi-borvidek [description] =>

Az alföldi borvidékekhez hasonlatosan itt is az asztali bor termelése dominál. A Kövidinka termesztésénél jellegzetes művelést alkalmaztak, az ún. kopaszmetszést, mely még a szőlőkarók használatát is feleslegessé tette. E vidék bortermelése a középkorig vezethető vissza.

[picture] => @imageWrapGeoOrganization?geo_id=480&w=300&h=155&filename=csongradi_bv.jpg [settlement] => Settlements Object ( [geo] => Array ( ) [mainPicture] => [se_id:protected] => 2403 [partners_pa_id:protected] => [se_name:protected] => Pusztamérges [se_lat:protected] => 46.328918 [se_lng:protected] => 19.685377 [name:protected] => [se_address:protected] => [se_email:protected] => [se_phone:protected] => [se_website:protected] => [created_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [updated_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [is_active:protected] => 1 [aPartners:protected] => [collSettlementsHasArticless:protected] => [lastSettlementsHasArticlesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasDocss:protected] => [lastSettlementsHasDocsCriteria:BaseSettlements:private] => [collAreaOfTheWeekLists:protected] => [lastAreaOfTheWeekListCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementGallerys:protected] => [lastSettlementGalleryCriteria:BaseSettlements:private] => [collGeoOrganizationsHasSettlementss:protected] => [lastGeoOrganizationsHasSettlementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasServicess:protected] => [lastSettlementsHasServicesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasProgramss:protected] => [lastSettlementsHasProgramsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasRecipess:protected] => [lastSettlementsHasRecipesCriteria:BaseSettlements:private] => [collLodgementss:protected] => [lastLodgementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasPricePackagess:protected] => [lastSettlementsHasPricePackagesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsI18ns:protected] => [lastSettlementsI18nCriteria:BaseSettlements:private] => [collThematicDayss:protected] => [lastThematicDaysCriteria:BaseSettlements:private] => [alreadyInSave:protected] => [alreadyInValidation:protected] => [culture:protected] => [validationFailures:protected] => Array ( ) [current_i18n:protected] => Array ( ) [_new:BaseObject:private] => [_deleted:BaseObject:private] => [modifiedColumns:protected] => Array ( ) ) [settlement_link] => @settlement_show?se_id=2403&name_slug=pusztamerges ) [7] => Array ( [is_last] => [id] => 972 [name] => Csiramálé [link] => @recipe_show?rc_id=972&name_slug=csiramale [description] =>
Hozzávalók:
20x20 cm-es búzacsira kocka
1,5 liter víz
80dkg finomliszt és 80dkg félfogós liszt, a tészta keménysége határozza meg a liszt  mennyiségét.
 * 
Elkészítése:
Húsdarálón ledaráljuk a búzacsira kockát. Ráöntünk egy liter vizet, átmosogatjuk, kinyomkodjuk, leszűrjük sűrű szűrön.
A kinyomkodott csirát ismét átmossuk fél liter vízzel. Kinyomkodjuk, leszűrjük. A két levet összeöntjük, a tetejéről leszedünk egy deciliter levet - ez a "zsírja". Ezt az egy deciliter levet fogjuk a tepsibe önteni, mielőtt a tésztát beleöntenénk.
A sok léhez fokozatosan adagoljuk a lisztet vegyesen a finomlisztet és a félfogóst. Közben állandóan kevergetve alaposan kidolgozzuk. Kb. fél óra. Csak kézzel kidolgozva az igazi! A tészta kicsit legyen lágyabb,mint a galuskatészta.
A tepsibe beleöntjük a kivett 1dl levet, majd a tésztát.180-200 fokos előmelegített sütőben sütjük.
Liszt érzékenyeknek kukoricacsirából kukoricaliszttel készíthetjük.
[picture] => @imageWrapRecipe?rc_id=972&w=300&h=155&filename=Csiramale.jpg [settlement] => Settlements Object ( [geo] => Array ( ) [mainPicture] => [se_id:protected] => 2801 [partners_pa_id:protected] => [se_name:protected] => Szentes [se_lat:protected] => 46.65192 [se_lng:protected] => 20.257183 [name:protected] => [se_address:protected] => [se_email:protected] => [se_phone:protected] => [se_website:protected] => [created_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [updated_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [is_active:protected] => 1 [aPartners:protected] => [collSettlementsHasArticless:protected] => [lastSettlementsHasArticlesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasDocss:protected] => [lastSettlementsHasDocsCriteria:BaseSettlements:private] => [collAreaOfTheWeekLists:protected] => [lastAreaOfTheWeekListCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementGallerys:protected] => [lastSettlementGalleryCriteria:BaseSettlements:private] => [collGeoOrganizationsHasSettlementss:protected] => [lastGeoOrganizationsHasSettlementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasServicess:protected] => [lastSettlementsHasServicesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasProgramss:protected] => [lastSettlementsHasProgramsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasRecipess:protected] => [lastSettlementsHasRecipesCriteria:BaseSettlements:private] => [collLodgementss:protected] => [lastLodgementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasPricePackagess:protected] => [lastSettlementsHasPricePackagesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsI18ns:protected] => [lastSettlementsI18nCriteria:BaseSettlements:private] => [collThematicDayss:protected] => [lastThematicDaysCriteria:BaseSettlements:private] => [alreadyInSave:protected] => [alreadyInValidation:protected] => [culture:protected] => [validationFailures:protected] => Array ( ) [current_i18n:protected] => Array ( ) [_new:BaseObject:private] => [_deleted:BaseObject:private] => [modifiedColumns:protected] => Array ( ) ) [settlement_link] => @settlement_show?se_id=2801&name_slug=szentes ) [8] => Array ( [is_last] => [id] => 556 [name] => Tepsis burgonya [link] => @recipe_show?rc_id=556&name_slug=tepsis-burgonya [description] =>


A Biotanya-Kamilla Vendégház ajánlásával


Hozzávalók: 1kg krumpli, 25-30 dkg füstölt szalonna, só. * A meghámozott, szárazra törölt nyers krumplikat csónak alakúra vágom. Tepsibe terítem, a tetejét telerakom vékonyra szeletelt, bőrös füstölt szalonnával, melyeket kakastaréj módon bevagdostam. Közepesen meleg sütőben, időnként lapáttal átforgatva, kb. 45 perc alatt készre sütöm. Semmilyen zsiradék nem kell hozzá, elég, ami a szalonnából kisül. Akkor jó, ha a szalonnaszeletek bőre teljesen megsült, ropogós és omlós, mint a tepertő. Ecetes almapaprikát és friss kenyeret adok mellé. Csak az asztalnál sózom. [picture] => @imageWrapRecipe?rc_id=556&w=300&h=155&filename=Tepsis_krumpli.jpg [settlement] => Settlements Object ( [geo] => Array ( ) [mainPicture] => [se_id:protected] => 1603 [partners_pa_id:protected] => [se_name:protected] => Kunszállás [se_lat:protected] => 46.765293 [se_lng:protected] => 19.756149 [name:protected] => [se_address:protected] => [se_email:protected] => [se_phone:protected] => [se_website:protected] => [created_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [updated_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [is_active:protected] => 1 [aPartners:protected] => [collSettlementsHasArticless:protected] => [lastSettlementsHasArticlesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasDocss:protected] => [lastSettlementsHasDocsCriteria:BaseSettlements:private] => [collAreaOfTheWeekLists:protected] => [lastAreaOfTheWeekListCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementGallerys:protected] => [lastSettlementGalleryCriteria:BaseSettlements:private] => [collGeoOrganizationsHasSettlementss:protected] => [lastGeoOrganizationsHasSettlementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasServicess:protected] => [lastSettlementsHasServicesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasProgramss:protected] => [lastSettlementsHasProgramsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasRecipess:protected] => [lastSettlementsHasRecipesCriteria:BaseSettlements:private] => [collLodgementss:protected] => [lastLodgementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasPricePackagess:protected] => [lastSettlementsHasPricePackagesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsI18ns:protected] => [lastSettlementsI18nCriteria:BaseSettlements:private] => [collThematicDayss:protected] => [lastThematicDaysCriteria:BaseSettlements:private] => [alreadyInSave:protected] => [alreadyInValidation:protected] => [culture:protected] => [validationFailures:protected] => Array ( ) [current_i18n:protected] => Array ( ) [_new:BaseObject:private] => [_deleted:BaseObject:private] => [modifiedColumns:protected] => Array ( ) ) [settlement_link] => @settlement_show?se_id=1603&name_slug=kunszallas ) )
Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!