Hazánk délkeleti részén találjuk Csongrád megyét, amely Magyarország legalacsonyabban fekvő területe. Felszínét több víz tagolja; végigfolyik rajta a Tisza, a Maros és a Körös, de sok tó és csatorna is megtalálható erre.
Kiváló fekvésének és éghajlatának köszönhetően mezőgazdasága virágzik, a megyét emiatt az ország éléstárának is nevezik. Vöröshagymája, fűszerpaprikája, fokhagymája messzeföldön híres. Gasztronómiai rendezvényeik országosan ismertek, amelyeknek középpontjában gyakran az itt termő zöldségek, így a burgonya, sárgarépa, hagyma, paprika, spárga, paradicsom, valamint a gyümölcsök, mint például az őszibarack és a hagyományos magyar ételek, például a lepény, halászlé, lecsó, kakaspörkölt, tarhonya, rétes, kalács állnak.
Az alföldi táj jellegéből adódóan igazi tanyasi világ tárul fel az ide látogatók előtt, ha felkeresik az itteni falusi szálláshelyeket. Fehérfalú tanyák, körülöttük szőlő- és gyümölcsültetvényekkel, nyitott ablakú vendégházak nyíltszívű gazdákkal: ez az, ami az ideérkezőt elsőre megfogja. Akik hosszabban maradnak azokat pedig a kultúra, fesztiválok, falunapok, múzeumok és népművészeti alkotóműhelyek kápráztatják el.
Móra Ferenc szavaival élve Homokország fővárosában, Mórahalmon született egyik legnépszerűbb médiaszemélyiségünk, Ördög Nóra. Az alig hatezer fős kistelepülésről származó műsorvezető immár több mint tíz éve dolgozik a médiában. Még mindig nagyon fiatal, így lehet, hogy a közelmúltban elnyerte a Prima Primissima Alapítvány által a 30 év alatti tehetséges fiataloknak létrehozott Junior Prima Díjat. Ördög Nóráról közismert, hogy mennyire ragaszkodik a szülőföldjéhez: minden kezdeményezésben, rendezvényen részt vesz, amely Csongrádot népszerűsíti. A műsorvezető azt mondja: „a csongrádiak vendégszeretetére a legbüszkébb”. Ördög Nóra szerint Csongrád erőssége, hogy az idelátogatók  igen széles turisztikai palettáról választhatnak, ha kikapcsolódásra vágynak. Kulturális programok mellett az épített örökség megannyi szépsége, gyógyfürdők, tájházak, kézműves műhelyek várják a vendégeket.
Ördög Nóra szerint az aktív pihenés szerelmeseit is sok érdekes programot kínál a vidék. „Csongrád folyóvizei és tavai remek lehetőséget biztosítanak a fürdőzéshez, a vízi sportokhoz és a horgászathoz” – állítja a műsorvezető. „A kerékpárosok a homokos úton megtapasztalhatják, hogy milyen a magyar sivatagi terep, a lovasok megismerhetik az alföldi dűlőutak világát, míg a gyalogos túrázók ritka természeti értékekre lelhetnek e vidéken – ajánlja a kedvelt médiaszemélyiség”.

Aktív turizmus

Horgászverseny   |  
2015. október 17.
Nyolcadszor kerül megrendezésre a gerjeni horgászverseny, azaz a "Böcő verseny". A helyszínt a község Duna partja biztosítja. Kora reggel indul a gyermekek és a felnőttek részére is a megmérettetés. A verseny előre meghatározott ideig tart, melyet követ a nagy izgalommal várt mérlegelés. A délelőtti "fáradtságos munka" után a Rév Büfénél ebéddel kedveskednek a résztvevőknek, és sor kerül az eredméyhirdetésre. A horgászverseny mellett különbözű ügyességi játékokat is kipróbálhatnak az idelátogatók. Jó hangulatú szabad levegőn töltött napon a sokan kedvet kapnak a partszakasz végigsétálásához. Az este egy jó hangulatú bállal zárul.

Természeti értékek | Ökoturizmus

XXI. Banatski Sabor - szerb népzenei találkozó   |  
2015. november 7.
Immáron 21. alkalommal megrendezésre kerülő találkozó célja a szerb kulturális életben alkotó zenekarok, szólóénekesek, kórusok bemutatkozása mind Magyarországról, mind külföldről. A találkozók történetében a 4-5 fős zenekaroktól a 15-20 fős zenekarokig, megannyi kórus és szólóénekes lépett színpadra. Elmondhatjuk, vannak, akiknek zenei vagy énekes karrierjének egyik lépcsője volt a "Banatski Sabor"!

Kulturális örökség

Vidékjáró - Kirándulás az Ars Sacra jegyében párkányi programokkal   |  
2015. október 8. és 2015. november 7. között
Feje, anyja és tanítója a magyar egyháznak, áll Esztergomban az oszlopcsarnok felett, jöjjön velünk és fedezze fel keresztény hagyományaink bölcsőjét.
A kereszténységnek Magyarországon, határokon és évszázadokon átívelő hagyományai vannak. István a Szűzanyának ajánlja országát, amely számos viharos évszázadot átvészelve még több, mint ezer év után is itt van a Kárpát-medencében. A kereszténység hagyományai összekötnek, mint ahogyan Esztergom és Párkányt is összeköti a Mária-Valéria híd. Jöjjenek velünk és éljék meg e különleges atmoszférát kis templomokban és a főszékesegyházban, határon innen és túl.  
Esztergom nemcsak a magyar államiság megszületésének volt tanúja, de első királyunk az esztergomi székesegyházat tette az ország főtemplomává és püspökét a magyar egyház prímás-érsekévé emelte örök időre. E méltóságára és tisztére figyelmezteti a látogatót az oszlopcsarnok feletti latin felirat is:  FEJE, ANYJA ÉS TANÍTÓJA A MAGYAR EGYHÁZAKNAK.
Kupolájából páratlan kilátás nyílik az ország talán egyik legszebb szeletére, a Dunakanyarra. 
Az itt eltöltött idő után Párkányba indulunk kisvonatunkkal, ahol egy helyi étteremben elfogyasztjuk ebédünket. Ebéd után Bényre kirándulunk, mely kis település mindkét temploma messze földön híres. Kéttornyú Szűz Mária temploma a 13. század elején épült, eredetileg román stílusban, európai viszonylatban is jelentős egyedi román és korai gótikus jegyeket visel magán. A közelben található Tizenkét Apostol kápolna a 12. századból származik, eredetileg román stílusban épült, melyet barokk stílusban átépítettek. Egy bombázásnak köszönhetően a vakolat lehullott és ismét láthatóvá vált az eredeti, román stílus. 
A délután hátralévő részében vagy a párkányi Vadas Termálfürdő szolgáltatásait élvezhetjük, vagy fakultatív kirándulás keretein belül megtekinthetjük szakvezetőnk segítségével a Chateau Bélát, ahol egy kávéra és süteményre is vendégül látnak. A kastélylátogatás után hajóra szállunk, a kb. 50 perces program során a hajók festői útvonalon haladnak végig a Dunán, miközben megcsodálhatjuk a Habsburg építészet remekműveit. 
A remek program után visszaindulunk Budapestre, ahol az Ars Sacra Fesztivál színes programjai közül a Szilágyi Dezső téri református templom Énekek - Ételek - Életek programját ajánljuk figyelmükbe.
Barangolás zenei műfajok, ételek és élet(műv)eket között. Előételként Pelsőczy László és Buzogány Márta Márai Füveskönyv válogatását kínáljuk. Programunk a cigány népzenétől – Romano Glaszo, a kortárs zenén át- Nemadomfel együttes, a középkori egyházi kórusműveken keresztül- Praetórius kórus, a kései reneszánszig – Tabulatúra együttes ível. Szünetben gasztronómiai különlegességek! Lelki táplálékként áldások hangzanak el. 
Részvételi díj: 9,900 Ft / fő
Részvételi feltételek és jelentkezés a következő linken: Vidékjáró - Kirándulás az Ars Sacra jegyében párkányi programokkal
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!