Hazánk délkeleti részén találjuk Csongrád megyét, amely Magyarország legalacsonyabban fekvő területe. Felszínét több víz tagolja; végigfolyik rajta a Tisza, a Maros és a Körös, de sok tó és csatorna is megtalálható erre.
Kiváló fekvésének és éghajlatának köszönhetően mezőgazdasága virágzik, a megyét emiatt az ország éléstárának is nevezik. Vöröshagymája, fűszerpaprikája, fokhagymája messzeföldön híres. Gasztronómiai rendezvényeik országosan ismertek, amelyeknek középpontjában gyakran az itt termő zöldségek, így a burgonya, sárgarépa, hagyma, paprika, spárga, paradicsom, valamint a gyümölcsök, mint például az őszibarack és a hagyományos magyar ételek, például a lepény, halászlé, lecsó, kakaspörkölt, tarhonya, rétes, kalács állnak.
Az alföldi táj jellegéből adódóan igazi tanyasi világ tárul fel az ide látogatók előtt, ha felkeresik az itteni falusi szálláshelyeket. Fehérfalú tanyák, körülöttük szőlő- és gyümölcsültetvényekkel, nyitott ablakú vendégházak nyíltszívű gazdákkal: ez az, ami az ideérkezőt elsőre megfogja. Akik hosszabban maradnak azokat pedig a kultúra, fesztiválok, falunapok, múzeumok és népművészeti alkotóműhelyek kápráztatják el.
Móra Ferenc szavaival élve Homokország fővárosában, Mórahalmon született egyik legnépszerűbb médiaszemélyiségünk, Ördög Nóra. Az alig hatezer fős kistelepülésről származó műsorvezető immár több mint tíz éve dolgozik a médiában. Még mindig nagyon fiatal, így lehet, hogy a közelmúltban elnyerte a Prima Primissima Alapítvány által a 30 év alatti tehetséges fiataloknak létrehozott Junior Prima Díjat. Ördög Nóráról közismert, hogy mennyire ragaszkodik a szülőföldjéhez: minden kezdeményezésben, rendezvényen részt vesz, amely Csongrádot népszerűsíti. A műsorvezető azt mondja: „a csongrádiak vendégszeretetére a legbüszkébb”. Ördög Nóra szerint Csongrád erőssége, hogy az idelátogatók  igen széles turisztikai palettáról választhatnak, ha kikapcsolódásra vágynak. Kulturális programok mellett az épített örökség megannyi szépsége, gyógyfürdők, tájházak, kézműves műhelyek várják a vendégeket.
Ördög Nóra szerint az aktív pihenés szerelmeseit is sok érdekes programot kínál a vidék. „Csongrád folyóvizei és tavai remek lehetőséget biztosítanak a fürdőzéshez, a vízi sportokhoz és a horgászathoz” – állítja a műsorvezető. „A kerékpárosok a homokos úton megtapasztalhatják, hogy milyen a magyar sivatagi terep, a lovasok megismerhetik az alföldi dűlőutak világát, míg a gyalogos túrázók ritka természeti értékekre lelhetnek e vidéken – ajánlja a kedvelt médiaszemélyiség”.

Aktív turizmus

VII.Duna-Rock Találkozó   |  
2015. június 5. és 2015. június 6. között
Hetedik alkalommal kerül megrendezésre ez a kétnapos nagyszabású rendezvény. Számos neves fellépővel, street fighter bemutatóval, hagyományörző egyesülettel találkozhat az ideérkező. Már az első napon is egy országos hírű zenekar lép fel. minden évben. Második napon kora délután veszi kezdetét a motoros felvonulás. Várhatóan idén is közel száz motoros vesz részt a felvonuláson. Az útvonal minden évben Gerjen és a szomszédos település, Fadd között kerül kijelölésre. Rendkívül látványos, ezért sok érdeklődő várja, hogy elhaladjanak a házuk előtt a motorosok. A gazdag programkínálat mellett lehetőség van sátorozásra is. A helyszínen büfé, valamint sörsátor fokozza a fesztivál hangulatot. Minden korosztály megtalálható ezen a rendezvényen.

Természeti értékek | Ökoturizmus

XXI. Banatski Sabor - szerb népzenei találkozó   |  
2015. november 7.
Immáron 21. alkalommal megrendezésre kerülő találkozó célja a szerb kulturális életben alkotó zenekarok, szólóénekesek, kórusok bemutatkozása mind Magyarországról, mind külföldről. A találkozók történetében a 4-5 fős zenekaroktól a 15-20 fős zenekarokig, megannyi kórus és szólóénekes lépett színpadra. Elmondhatjuk, vannak, akiknek zenei vagy énekes karrierjének egyik lépcsője volt a "Banatski Sabor"!

Kulturális örökség

Új kenyér ünnepe   |  
2015. augusztus 20.
Augusztus 20-a Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja, valamint az új kenyér ünnepe. Minden évben a Vajas-csatorna partján hagyományőrző programokkal – kenyérszentelés, népi táncosok műsora, lángos-sütés, tábortűz, bál rendezésével – tisztelegünk e napnak. Az ünnepnek, mind a katolikus, mind a mezőgazdasági hagyományok szempontjából rendkívüli jelentősége van, mondhatjuk, hogy a hivatalos nemzeti ünnepek közül helyben ennek van a legnagyobb elismertsége.

Bor | Gasztronómia

V. Ajvár Fesztivál   |  
2015. szeptember 12.
2015-ben ötödik alkalommal kerül megrendezésre az Ajvár fesztivál Deszken. Ezen a szerb gasztronómiai fesztiválon megismerkedhetnek a kilátogatók az ajvár készítésével, és más szerb nemzeti ételekkel, melyeket meg is kóstolhatnak. Évről évre a szerbiai Durmisevic Truba zenekar húzza a talp alá valót hajnalig. Mindezek mellett kézműves foglalkozásokkal, gyermek programokkal, kulturális műsorral készülnek a szervezők.
Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!