Hazánk délkeleti részén találjuk Csongrád megyét, amely Magyarország legalacsonyabban fekvő területe. Felszínét több víz tagolja; végigfolyik rajta a Tisza, a Maros és a Körös, de sok tó és csatorna is megtalálható erre.
Kiváló fekvésének és éghajlatának köszönhetően mezőgazdasága virágzik, a megyét emiatt az ország éléstárának is nevezik. Vöröshagymája, fűszerpaprikája, fokhagymája messzeföldön híres. Gasztronómiai rendezvényeik országosan ismertek, amelyeknek középpontjában gyakran az itt termő zöldségek, így a burgonya, sárgarépa, hagyma, paprika, spárga, paradicsom, valamint a gyümölcsök, mint például az őszibarack és a hagyományos magyar ételek, például a lepény, halászlé, lecsó, kakaspörkölt, tarhonya, rétes, kalács állnak.
Az alföldi táj jellegéből adódóan igazi tanyasi világ tárul fel az ide látogatók előtt, ha felkeresik az itteni falusi szálláshelyeket. Fehérfalú tanyák, körülöttük szőlő- és gyümölcsültetvényekkel, nyitott ablakú vendégházak nyíltszívű gazdákkal: ez az, ami az ideérkezőt elsőre megfogja. Akik hosszabban maradnak azokat pedig a kultúra, fesztiválok, falunapok, múzeumok és népművészeti alkotóműhelyek kápráztatják el.
Móra Ferenc szavaival élve Homokország fővárosában, Mórahalmon született egyik legnépszerűbb médiaszemélyiségünk, Ördög Nóra. Az alig hatezer fős kistelepülésről származó műsorvezető immár több mint tíz éve dolgozik a médiában. Még mindig nagyon fiatal, így lehet, hogy a közelmúltban elnyerte a Prima Primissima Alapítvány által a 30 év alatti tehetséges fiataloknak létrehozott Junior Prima Díjat. Ördög Nóráról közismert, hogy mennyire ragaszkodik a szülőföldjéhez: minden kezdeményezésben, rendezvényen részt vesz, amely Csongrádot népszerűsíti. A műsorvezető azt mondja: „a csongrádiak vendégszeretetére a legbüszkébb”. Ördög Nóra szerint Csongrád erőssége, hogy az idelátogatók  igen széles turisztikai palettáról választhatnak, ha kikapcsolódásra vágynak. Kulturális programok mellett az épített örökség megannyi szépsége, gyógyfürdők, tájházak, kézműves műhelyek várják a vendégeket.
Ördög Nóra szerint az aktív pihenés szerelmeseit is sok érdekes programot kínál a vidék. „Csongrád folyóvizei és tavai remek lehetőséget biztosítanak a fürdőzéshez, a vízi sportokhoz és a horgászathoz” – állítja a műsorvezető. „A kerékpárosok a homokos úton megtapasztalhatják, hogy milyen a magyar sivatagi terep, a lovasok megismerhetik az alföldi dűlőutak világát, míg a gyalogos túrázók ritka természeti értékekre lelhetnek e vidéken – ajánlja a kedvelt médiaszemélyiség”.

Aktív turizmus

Kiss Péter Emléktúra a Mátrában 37 - 2015   |  
2015. február 14.
Útvonal: Sástó Adrenalin Park - Mátrafüred - kék háromszög - Kékes - Markazi-kapu - Ilona-völgyi-vízesés - Szent István csevice - Rózsaszállás - Sombokor - Kékes - Kis-kő - Mátrafüred - Sástó Adrenalin Park
Az előjelentkezők jelvény díjazásban részesülnek! Előnevezni január 31.-ig a www.matra-tura.hu oldalon. A helyszínen nevezők kitűzőt kapnak.
Nevezési díjból 200 Ft kedvezmény: MTSZ, TTT, Hérics TTSE, Kékes TE, MVTE tagoknak, valamint a Mátra teljesítménytúrázója mozgalomban résztvevőknek. A kedvezmények nem halmozhatók!
Felhívjuk minden induló figyelmét, hogy SAJÁT POHARAT hozzon magával!
A túra a Cartographia Kupa része. Részletek a Cartographia Kupáról www.cartographia.hu/kiiras oldalon. 
A túra része a Mátra teljesítménytúrázója mozgalomnak bővebb infó: a www.ttura.hu oldalon.
Szállás:
- Mátra-Kemping Sástó matrakemping.hu. Ügyintézés egyénileg!
- Kolping ház: A túra előtt és után lehetőség van szállásra saját felszereléssel 700 Ft/fő/éj áron Gyöngyösön a Kolping házban - Online foglalás.
- Gyöngyösön a Kolping vendégházban 3500 Ft/Fő/éj. Ügyintézés egyénileg! Infó: ibici67[KUKAC]freemail.hu tel.: +36 30 708 2586, +36 37 312566

Természeti értékek | Ökoturizmus

Fergeteges Dávodi Falufarsang   |  
2015. február 7.

Program:

15:00 Gyülekező a dávodi Művelődési Háznál

16:00 Menet indulása a Művelődési Háztól, Bolondmenyasszony kikérése a Pipacsod Vendégházból

 17:00 Menet indul vissza, közben boszorkányégetés

Tombola ára : 150Ft/db

Kulturális örökség

Mohácsi Busójárás   |  
2015. február 12. és 2015. február 17. között
Borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt - meg turistákat, akikből a busójárás ideje alatt több mint 30 ezret is vendégül lát a 20 ezer lelkes Duna-parti város. A telet várhatóan 800 busó és további 200 maskarás búcsúztatja.

A sokácok, azaz a baranyai horvátok messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A mohácsi sokácok körében élő legenda szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

Bor | Gasztronómia

Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivál   |  
2015. február 7.
Disznótornak, lakodalomnak télen van az ideje. Tréfás mondás szerint azért, mert ilyenkor nem romlik el a hús és nem savanyodik meg a menyasszony. Fagyos telek velejárója a disznóvágás Bácskában is. Hajnali ködben gyűl a nép, pálinkával köszöntik egymást és az utolsó óráit töltő jószágot, majd munkába állnak. A disznó bánja a szomszédság, rokonság örömét. A honi néprajzi tilalom szerint öléskor "nem szabad a disznót sajnálni, mert nehezen döglik meg; felhasításakor kacagni kell, hogy vastag legyen a szalonna; a sózást szótlanul kell végezni, nehogy férges legyen a hús; néhol a hurkát is szótlanul főzték, nehogy kifakadjon." Gőzölgő étkek, mennyei illatok, roskadozó tálak, teli kamrák, no meg munkában és koccintgatásban megfáradtak vidám emberek. Ez a végeredmény.
A sok munkával, élcelődéssel és örömmel járó disznóvágást igyekeznek közösségi élménnyé varázsolni Baja főterén februárban. A jószágokat persze nem hajtják ki a város közepére, de hurka és kolbász bőven készül házi receptúrák alapján. Helyi és a környékbeli húsipari cégek, vállalkozások, amatőr baráti társaságok, valamint a kistérség egyes településeinek csapatai sütik az egyedi fűszerezésű és fantázianevű hurkát, illetve kolbászt. A tájjellegű népi gasztrokultúra jelenik meg, a hagyományoknak megfelelően kézzel keverik, ízesítik, töltik a kolbászokat. Érdekességként említem: a kolbászhúst régebben bárddal aprították, ehhez sokfelé a húsdarálók elterjedése után is ragaszkodnak. A tradicionális bácskai hurka különlegessége pedig az, hogy rizzsel készül. A több száz kiló finomság nem kerül haza és nem megy kárba. Az illatok után ízekre vágyó népes vendégsereg fogyasztja el a főtéren készült finomságokat, miközben a színpadon néptánccsoportok követik egymást.
A februári fesztivál menü mellé természetesen a jó pálinka és a forralt bor elengedhetetlen. Ha valaki igazi magyaros ételre vágyik, a házi receptúrák alapján készülő kolbászt és hurkát nem szabad kihagynia. Bácskában, Baján ennek is megadják a módját!
forrás: www.port.hu
Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!