Bükki Nemzeti Park 1977. január 1-én 38774,6 ha-os védett területtel megalakult hazánk sorrendben harmadik nemzeti parkja, a Bükki Nemzeti Park. Az Északi-középhegységben fekszik, ezzel első nemzeti parkunk, amely hegyvidéki területet foglal magába. Igazgatósága Egerben található. Az Északi-középhegységnek a többi vulkanikus hegyeitől eltérő földtörténeti múlttal rendelkező tagja a Bükk hegység. Nagy részét tengeri üledékes eredetű kőzetek, főként dolomit és mészkő építik fel. 800 méternél magasabb fennsíkját meredek sziklaszirtek, a Bél-kő, a Pes-kő, a Tar-kő, a Vörös-kő öleli körül, melyekről csodálatos kilátás nyílik a hegység déli lábára. Utóbb felsorolt csúcsok nagy részén halad keresztül az Országos Kéktúra útvonala. A Bükk-fennsík felszínét a legkülönbözőbb karsztformák: töbrök, víznyelők, zsombolyok teszik változatossá. A Bükk-hegységben több mint 850 barlangot ismerünk. Közöttük található az ország legmélyebb barlangja, a 254 méter mély, 6700 méter hosszú István-lápai-zsomboly. Jelentősebb barlangjai még a kiépített lillafüredi Anna és Szent István-cseppkőbarlangok, a miskolctapolcai Tavasbarlang, valamint a Szeleta- és Balla-barlang. Forrásai, patakjai bővizűek. A vidék nevezetessége a Szalajka-patak mésztufa gátakon 17 m magasról aláhulló Fátyol-vízesése. A park mintegy 95%-át erdő borítja. A bükki erdők közül legelterjedtebbek a cseres-tölgyesek, melyeket a magasabb régiókban gyertyános-tölgyesek, majd kb. 600 méter fölött a hegyvidéki bükkösök követnek. A BNP egyik legérdekesebb helye az Őserdő, melynek bükkfái 180-200 évesek. A látogatók a környék településein, Szilvásváradon, Lillafüreden, Felsőtárkányban, Répáshután, Bükkszentkereszten, Újmassán és Hámoron állandó kiállításokon nyerhetnek betekintést a Bükk természeti értékeibe, a kulturális és ipartörténeti múltba. Télen a kiépített pályákon a síelésre és szánkózásra is lehetőség nyílik. A nemzeti park területén található a hollókői vár és Ófalu is, ami az UNESCO világörökségi listáján 1987 óta szerepel.

Aktív turizmus

III. Fotós Maraton   |  
2016. február 12. és 2016. június 3. között

Medvesi Fotós Maraton – több tízezer fotó idén is biztosan elkészül régiónk legnagyobb tájfotós rendezvényén

16-ban harmadik alkalommal szervezi meg a Medvesi Fotós Maratont  a Novohrad – Nógrád Geopark. Az előző évektől eltérően ezúttal duplikálják majd az esemény programját, így a szerteágazó lehetőségek közül mindenki a lehető legtöbbet használhatja ki.

Miről is szól a Medvesi Fotós Maraton? Lényegében egy kölcsönös együttműködésről, egy összefogásról a szervezők és a fotósok között. A szervezők szeretnék megmutatni a világnak a magyar-szlovák határ mentén húzódó, napjainkig jobbára ismeretlen Medves-vidék szépségét, az itteni táj változatosságát, a geológiai különlegességeket, a palócság hagyományait, a történelmi korokat felidéző várromokat. Ezért rengeteg garantált programot ajánlanak a fotósoknak – legyenek akár amatőrök, akár profik a pillanatok megörökítésében. A résztvevőktől pedig mindösszesen annyit kérnek cserébe: hazaérve osszák meg felvételeiket a különböző internetes felületeken, segítsenek népszerűsíteni a Novohrad – Nógrád Geoparkot, a Medves-vidéket, valamint a természet- és tájvédelem fontosságát.

A szakmaiságot a két ötletgazda: Komka Péter fotóriporter és Drexler Szilárd dokumentumfilmes  biztosítja. Ötletük nyomán 2016-ban harmadik alkalommal rendezik meg a Medvesi Fotós Maratont.  Az előző évek tapasztalatait figyelembe véve a program idén már pénteken délután elindul és vasárnap délutánig tart majd. A 48 óra alatt folyamatosan zajlanak majd az események: éjjel és nappal egyaránt. Ezúttal is elmaradhatatlan Fülek, Salgó és Somoskő várának kivilágítása, továbbá a helyi ösvényeket jól ismerő vezetők iránymutatásával zajló gyalogos túrák sora. A felvidéki részeken tavaly Ajnácskő környékét lehetett megismerni, idén a gömöri falvak lesznek a főszerepben, így programok lesznek Gömöralmágy, Óbást és Újbást környékén. A 48 órás program idén a tervek szerint asztro-, madár- és portréfotózással, továbbá különböző tanácsadásokkal és fotós műszaki bemutatókkal is bővül. Visszatérő elemként Magyarország legmagasabban fekvő egykori szénbányája, az István-táró bejárása is megjelenik majd a programban.
A családosan érkező fotósok hozzátartozói sem fognak unatkozni, részt vehetnek a Novohrad-Nógrád Geopark által szervezett családi programokon.

Az eseményre már most lehet regisztrálni a magyar nyelvű www.fotosmaraton.hu és a szlovák nyelvű www.foto-maraton.sk honlapokon – ezt már több mint százan meg is tették idáig. Szintén itt érhetőek el a legfontosabb tudnivalók, információk a programhelyszínektől kezdve, a napfelkelte és napnyugta időpontján át a kedvezményeket nyújtó partnerek listájáig. A rendezvény előkészületei a hozzá kapcsolódó blogon (www.medvesifotosmaraton.blogspot.hu) keresztül is megismerhetőek. A szervezők 2016 júniusának első hétvégéjén a Medves-vidékére várják a gyönyörű tájak és a fotózás szerelmeseit – amatőröket, profikat egyaránt!

További információ:

www.nngeopark.eu

www.fotosmaraton.hu

www.foto-maraton.sk

www.medvesifotosmaraton.blogspot.hu

Természeti értékek | Ökoturizmus

MÉRTÉK Összművészeti Fesztivál   |  
2016. február 12. és 2016. január 8. között
Új rendezvénysorozattal indítja az új évet a Mátra Művelődési Központ Mérték Összművészeti Fesztivál névvel. Az első rendezvényünkkel egy közösségi hagyományhoz térünk vissza, melyben búcsút intünk az óévnek elősegítve a résztvevők rekreálódását. Jézus élete címmel egy tematikus képzőművészeti kiállítással nyitjuk az évet. Ezt követően indul útjára négyrészes előadás sorozatunk Hidak és kapaszkodók címmel, ahol a jelen bonyolult világában megtalálható kapaszkodókat keressük, a hidakat egymáshoz és a békességhez Pál Ferenc nem mindennapi kalauzolásában. Az Újévi hangverseny, a negyedik állomás ahol a város polgármestere is köszönti a városban élőket a jelenlévőkön keresztül. Nem véletlenül került kulturális kalandozásink időpontja januárra, hiszen kiemelt ünnepe a hónapnak a Magyar Kultúra Napja. Minden évben igyekszünk a kultúra gyöngyszemeit megmutatni más - más műfajban. Idén ismét a tánc kap főszerepet, ahol ötvöződik a hagyomány és a modern. Für Anikó estje zenei és egyben színházi csemege is a farsangi hangulat jó megalapozója. Egy város életében társadalmi eseménynek számít egy farsangi jótékonysági Városbál is. Különösen, ha nem kizárólag a szórakozást szolgálja, hanem magasabb rendű célként adománygyűjtést, jótékonykodást is. Ezzel elérkeztünk a kulturális kalandozásaink végére, melynek záróakkordja egy közösségépítő program. Az intézményben dolgozó több mint negyven csoport részvételével zajló „Batyus” farsangi bál, ahol a dolgozók is egy csoportot képviselnek, hiszen a mindennapokban minden művelődésszervező feladata az ő segítésük az év során. Búcsúztatjuk a farsangot, hogy kicsit csendesebben készüljünk a további feladatokra. Így próbálunk tehát egy bő hónapba sűríteni értékeket, mértéket és szórakozást, nagy alázattal a közönség elé tenni, bízva fogadókészségükben és jó szándékunk megalapozottságában.

Kulturális örökség

A Karancs-Medves vidék bányamúzeuma   |  
2016. február 12. és 2016. január 1. között
Számos településen találhatunk a szénbányászat múltját idéző emlékműveket, emlékhelyeket, a bányásztelepülések épületegyüttesei, relikviái, bányászrendezvények, hagyományőrző csoportok hűen őrzik virágzó nehézipari múltunk emlékét. Kiemelkedő jelentőséggel bír a Nógrádi Történeti Múzeum Bányászati Kiállítóhelye, ahol a bányajárás élményében részesülhetünk. Hazánk első, természetes földalatti bányamúzeumának mintegy 280 méter hosszú vágatrendszerében a látogató teljes áttekintést nyerhet egy bányáról s annak műszaki berendezéseiről a működő muzeális gépek, a frontfejtés hangjai, az egyes munkafázisok megtekintése, a bányászok és bányalovak viaszfiguráinak segítségével.

Magyarország első, föld alatti bányamúzeuma 1965-ben nyílt meg az egykori József lejtős akna (1937-1951) épségben lévő, eredeti állapotában meghagyott vágatrendszerében.

A bejárat előtt kialakított emlékpark a bányaszerencsétlenség során elhunyt nógrádi bányászoknak állít emléket.

1985-től a bányakolónia épületében a „Szénbányászat Nógrád megyében a kezdetektől 1946-ig” címmel látható kiállítás.

A földalatti és külszíni szállítás mozdonyai, csilléi és szállítóeszközei, földalatti biztosító berendezések láthatók a külszíni skanzenben 1986 óta. 

www.salgotarjan-turizmus.hu
Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!