Bükki Nemzeti Park 1977. január 1-én 38774,6 ha-os védett területtel megalakult hazánk sorrendben harmadik nemzeti parkja, a Bükki Nemzeti Park. Az Északi-középhegységben fekszik, ezzel első nemzeti parkunk, amely hegyvidéki területet foglal magába. Igazgatósága Egerben található. Az Északi-középhegységnek a többi vulkanikus hegyeitől eltérő földtörténeti múlttal rendelkező tagja a Bükk hegység. Nagy részét tengeri üledékes eredetű kőzetek, főként dolomit és mészkő építik fel. 800 méternél magasabb fennsíkját meredek sziklaszirtek, a Bél-kő, a Pes-kő, a Tar-kő, a Vörös-kő öleli körül, melyekről csodálatos kilátás nyílik a hegység déli lábára. Utóbb felsorolt csúcsok nagy részén halad keresztül az Országos Kéktúra útvonala. A Bükk-fennsík felszínét a legkülönbözőbb karsztformák: töbrök, víznyelők, zsombolyok teszik változatossá. A Bükk-hegységben több mint 850 barlangot ismerünk. Közöttük található az ország legmélyebb barlangja, a 254 méter mély, 6700 méter hosszú István-lápai-zsomboly. Jelentősebb barlangjai még a kiépített lillafüredi Anna és Szent István-cseppkőbarlangok, a miskolctapolcai Tavasbarlang, valamint a Szeleta- és Balla-barlang. Forrásai, patakjai bővizűek. A vidék nevezetessége a Szalajka-patak mésztufa gátakon 17 m magasról aláhulló Fátyol-vízesése. A park mintegy 95%-át erdő borítja. A bükki erdők közül legelterjedtebbek a cseres-tölgyesek, melyeket a magasabb régiókban gyertyános-tölgyesek, majd kb. 600 méter fölött a hegyvidéki bükkösök követnek. A BNP egyik legérdekesebb helye az Őserdő, melynek bükkfái 180-200 évesek. A látogatók a környék településein, Szilvásváradon, Lillafüreden, Felsőtárkányban, Répáshután, Bükkszentkereszten, Újmassán és Hámoron állandó kiállításokon nyerhetnek betekintést a Bükk természeti értékeibe, a kulturális és ipartörténeti múltba. Télen a kiépített pályákon a síelésre és szánkózásra is lehetőség nyílik. A nemzeti park területén található a hollókői vár és Ófalu is, ami az UNESCO világörökségi listáján 1987 óta szerepel.

Kiemelt ajánlatok

Üres felület

Üres felület

Üres felület

 

Aktív turizmus

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”   |  
2014. április 25.

Fenntartható életmódot népszerűsítő vetélkedő középiskolásoknak a Föld Napja alkalmából

A VETÉLKEDŐ CÉLJA, hogy hozzájáruljon a diákok környezettel kapcsolatos értékrendjének alakításához, hogy minél inkább törekedjenek az erőforrások használatának minimalizálásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére és fogalmuk legyen a fenntartható fejlődés koncepciójáról. A fogyasztási szokásaik kialakulása előtt álló középiskolások a vetélkedőn megoldandó feladatokon keresztül megismerkednek a fogyasztói szokások környezetre és egészségre gyakorolt hatásával, majd az így szerzett tudás birtokában felelős döntéseket hozhatnak a jövőben.

A RENDEZVÉNY ÜZENETE:

A fenntartható életmód és az egymásra támaszkodó közösségek kapcsolatának fontossága és erősítése

IDŐPONTJA: 2014. április 25. (péntek), 10.00-14.00 óra között

HELYSZÍNE: Ökológiai Intézet Alapítvány (3525 Miskolc, Kossuth utca 13. )

JELENTKEZÉS: A vetélkedőre jelentkezés a mellékelt feladatlap és a jelentkezési lap kitöltésével történik, melyet email vagy postacímünkre kérünk beküldeni.

Iskolánként 3-4 fős csapatok jelentkezését várjuk.

A jelentkezési lap valamint a feladatlap visszaküldési határideje április 15.

DÍJAZÁS: A versenyen, az első három helyezést elérő csapat tárgyjutalomban részesül.

Jelentkezés 2014. április 15-ig levélben vagy e-mailben!

Jelentkezési lap itt található.

Természeti értékek | Ökoturizmus

Szalóki Tücsök zenék   |  
2014. június 21. és 2014. augusztus 16. között

Szombat esténként különböző helyszíneken a Gyógyvizek Völgyében. Időpontok: (06.21, 06.28, 07.05, 07.19, 07.26, 08.2, 08.09, 08.16)

Szervező:

Gyógyvizek Völgye TDM Egyesület

Kulturális örökség

VI. Vőfélytalálkozó   |  
2014. április 26.

Legyen részese falusi lakodalmunknak, ahol a vőfélyek a főszereplők!

Kedves vendégeink megcsodálhatják a falusi lakodalmak régi hagyományait. A sátoros lakodalmas elengedhetetlen étke a tyúkhúsleves és a töltött káposzta. Várjuk mulatni, szórakozni, táncolni vágyókat.

Szervező:

Demjéni Turisztikai és Borbarát Egyesület

Bor | Gasztronómia

VI. Káposztás Étkek Napja   |  
2014. október 4.

Egészséges, ízletes, rengeteg vitamint tartalmaz, színpompás: természetesen a káposzta!

Ezen a napon kondérban rotyog a töltöttkáposzta. Találékony asszonyaink sokféle finomságot tálalnak, természetesen káposztából. Az egész napos rendezvény kicsik és nagyok, öregek és fiatalok felhőtlen szórakozását garantálja!

Szervező:

Demjéni Turisztikai és Borbarát Egyesület

Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!