Bükki Nemzeti Park 1977. január 1-én 38774,6 ha-os védett területtel megalakult hazánk sorrendben harmadik nemzeti parkja, a Bükki Nemzeti Park. Az Északi-középhegységben fekszik, ezzel első nemzeti parkunk, amely hegyvidéki területet foglal magába. Igazgatósága Egerben található. Az Északi-középhegységnek a többi vulkanikus hegyeitől eltérő földtörténeti múlttal rendelkező tagja a Bükk hegység. Nagy részét tengeri üledékes eredetű kőzetek, főként dolomit és mészkő építik fel. 800 méternél magasabb fennsíkját meredek sziklaszirtek, a Bél-kő, a Pes-kő, a Tar-kő, a Vörös-kő öleli körül, melyekről csodálatos kilátás nyílik a hegység déli lábára. Utóbb felsorolt csúcsok nagy részén halad keresztül az Országos Kéktúra útvonala. A Bükk-fennsík felszínét a legkülönbözőbb karsztformák: töbrök, víznyelők, zsombolyok teszik változatossá. A Bükk-hegységben több mint 850 barlangot ismerünk. Közöttük található az ország legmélyebb barlangja, a 254 méter mély, 6700 méter hosszú István-lápai-zsomboly. Jelentősebb barlangjai még a kiépített lillafüredi Anna és Szent István-cseppkőbarlangok, a miskolctapolcai Tavasbarlang, valamint a Szeleta- és Balla-barlang. Forrásai, patakjai bővizűek. A vidék nevezetessége a Szalajka-patak mésztufa gátakon 17 m magasról aláhulló Fátyol-vízesése. A park mintegy 95%-át erdő borítja. A bükki erdők közül legelterjedtebbek a cseres-tölgyesek, melyeket a magasabb régiókban gyertyános-tölgyesek, majd kb. 600 méter fölött a hegyvidéki bükkösök követnek. A BNP egyik legérdekesebb helye az Őserdő, melynek bükkfái 180-200 évesek. A látogatók a környék településein, Szilvásváradon, Lillafüreden, Felsőtárkányban, Répáshután, Bükkszentkereszten, Újmassán és Hámoron állandó kiállításokon nyerhetnek betekintést a Bükk természeti értékeibe, a kulturális és ipartörténeti múltba. Télen a kiépített pályákon a síelésre és szánkózásra is lehetőség nyílik. A nemzeti park területén található a hollókői vár és Ófalu is, ami az UNESCO világörökségi listáján 1987 óta szerepel.

Aktív turizmus

Lábatlani Blues Fesztivál   |  
2015. március 31. és 2015. július 17. között
Élő zene élő környezetben - Lábatlan központjában található Gerenday Kert szabadtéri színpadán kerül megrendezésre a fesztivál helyi, illetve nemzetközileg is ismert és elismert művészek fellépésével.

Természeti értékek | Ökoturizmus

Nógrádi Várjátékok   |  
2015. március 31. és 2015. június 6. között
Nógrád Község Önkormányzatának, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának és a Nógrád Szíve Hagyományőrző Baráti Kör Közhasznú Egyesületének szervezésében megrendezésre kerül a II. Nógrádi Várjátékok.


A rendezvény helyszíne: Nógrádi vár

Kulturális örökség

Csurgó-forrás feldíszítése hímes toljásokkal és szalagokkal   |  
2015. március 31. és 2015. április 1. között

A Napraforgó Egyesület tagjai húsvét alkalmából feldíszítik a forrás környékét.

A vár alatt, a vasút mentén található nevezetes forrásunk a Csurgó. Vizét ma is előszeretettel viszik haza a nógrádiak, de más falvakból, városokból is át-át kirándulnak egy kis friss forrásvízért.

A forrás szerepel az országos forráskataszterben, vizét rendszeresen vizsgálják és jónak találják.

A képviselő-testület a forrás jelentőségére való tekintettel 2005. év decemberében úgy döntött, hogy helyi védelem alá helyezi a Csurgó forrást, vagyis a forráshoz tartozó mindennemű természetes és mesterséges vízgyűjtő, víztartó képződményt, létesítményt (kutakat, vezetékeket, kifolyót, stb.)

Kérjük, hogy óvja mindenki ezt a természeti kincset.

Bor | Gasztronómia

Nyitott pincék   |  
2015. március 31. és 2015. június 6. között
Borkóstolás, népzenei programok .A rendezvény célja a helyi borászati és gasztronómiai értékek mellett a lábatlani vendégszeretet bemutatása.
Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!