A Fenyő tészta ajánlásával


Hozzávalók: krumpli tarhonya paprika só füstölt szalonna

Elkészítés: Készítsünk füstölt szalonna alátéttel egy szabvány krumplipaprikást. Hosszú lére engedjük fel. Amikor a krumpli félig megfőtt, akkor rakjunk bele egy marék tarhonyát. Főzés közben tehetünk bele füstölt kolbászkarikákat is. Addig főzzük, amíg jó sűrű lesz. Uborkasalátával tálaljuk.
hand
p
l
s
u
Markerek eltüntetése
-tól -ig

Kiemelt ajánlatok

Üres felület

Üres felület

Üres felület

 

Aktív turizmus

Fogathajtó verseny   |  
2014. augusztus 2.
A megye minden részéről érkeznek versenyzők. Egy kategóriában indulhatnak. Évről évre egyre többen jelentkeznek.

Természeti értékek | Ökoturizmus

Nánási Vigasságok Hajdúk Világtalálkozója   |  
2014. július 19. és 2014. július 28. között
Egy héten át tartó szórakoztató programok. Főzőverseny a hajdúnánási Fűrdő előtti téren, lovasbemutató, férfiak erőpróbájával, koncertekkel, testvérvárosi és helyi csoportok fellépése, pásztorételek főzőversenye, a "Hajdúknak Szépsége" szépségverseny.

Kulturális örökség

30. Téka Tábor   |  
2014. július 19. és 2014. július 27. között

Az elmúlt évben is nagy sikert aratott a Téka Népművészeti Tábor Nagykálló-Harangodon. A hagyományőrző tábor ebben az évben is megtartotta azokat a foglalkozásokat, melyek a résztvevők megszokhattak a Téka 29 éve alatt. A résztvevők a hét folyamán gyöngyfűzésen, csipkeverésen, agyagozáson, bőrművességen, csuhézáson, fafaragáson, gyékényezésen, kemencézésen, kosárkötésen, kovácsmesterségen, nemezelésen, szövésen és néptánc-oktatáson vehettek részt. A megszokott foglalkozások azonban egy új körrel is bővültek: idén először citerázni is tanulhattak a táborlakók. A tábor nemzetközi elismerését mutatja, hogy idén is több országból érkeztek érdeklődök: az Egyesült Államokból, Kanadából, Németországból, Franciaországból, Angliából, Szlovákiából, és Ukrajnából is fogadtak vendégeket a Tékában. Az évről évre ismétlődő Téka Népművészeti Tábor legnagyobb erénye, hogy az unokák és a nagymamák, az ifjúság és a középkorosztály, együtt tanul, dolgozik a mozgalmas hét alatt. – mondta el Borsiné Sveda Anita. A tábor háziasszonya hozzátette: a sikerről mindenki meggyőződhetett a tábor befejezéseként rendezett „Táborzáró” gálaműsoron, amely mind a táborlakóknak, mind pedig Nagykálló és a térség közönségének felejthetetlen élményt jelent. A Téka Tábor minden évben rendez egy tematikus napot, melyre táborozókon kívül más látogatókat is várnak. Ez az esemény idén sem maradhatott el, sőt, az eddigiektől eltérően most szerda helyett szombaton rendezték meg, hogy minél több érdeklődő kijuthasson a rendezvényre. A 2013-as tematikus nap központi témája a vásár volt: az érdeklődők egy igazi, korhű, száz évvel ezelőtti vásárba nyerhettek bepillantást. A vásáron kézzel készült, kézműves termékeiket kínálták az árusok, melyekre a régi szokások szerint alkudni is lehetett.

A Téka Népművészeti Tábor Kelet-Magyarország legnagyobb hagyományőrző tábora, ahol a résztvevők, nomád körülmények között megismerkedhetnek a régi kézműves foglalkozásokkal, valamint a Kárpát-medence valamennyi autentikus táncanyagával. A 30. Téka Népművészeti Tábor 2014. július 19-27 között várja a népi kultúra iránt érdeklődőket.

1. HOGYAN ALAKULNAK IDÉN, 2014-BEN A RÉSZVÉTELI DÍJAK?

Napi jegy:

A nappali jeggyel reggel 8:00 órától este 18:30 óráig lehet a tábor területén foglalkozásokon részt venni. Ennek ára:

 • 4 éves korig: ingyenes
 • 5-10 éves korig: 500 Ft/fő/nap
 • 11-14 éves korig: 1 000 Ft/fő/nap
 • 15 éves kortól: 2 000 Ft/fő/nap

Esti jegy: (este 18:30 órától a táncházakban való részvétellel)

 • 4 éves korig: ingyenes
 • 5-14 éves korig: 500 Ft/fő/nap
 • 15 éves kortól: 1 000 Ft/fő/nap

Napi díj mértéke (amely tartalmazza az éjszakai sátorhely díját)

Ha csak néhány napot töltenének el a táborban, akkor a napi díj mértéke – amely tartalmazza az éjszakai sátorhely díját – a következőképpen alakul:

 •  4 éves korig: 200 Ft/fő/nap
 • 5-10 éves korig: 1 000 Ft/fő/nap
 • 11-14 éves korig: 4 000 Ft/fő/nap
 • 15 éves kortól: 6 000 Ft/fő/nap

Hetijegy:

 • 4 éves korig: 800 Ft/fő/hét
 • 5-10 éves korig: 5 000 Ft/fő/hét
 • 11-14 éves korig: 20 000 Ft/fő/hét
 • 15 éves kortól: 25 000 Ft/fő/hét

A feltüntetett hetijegy árakból a nagycsaládosok 10%, a Nagykállóiak pedig (lakcímkártya felmutatása mellett) 50% kedvezményben részesülnek!

2. EBBEN AZ ÁRBAN MÁR BENNE VAN AZ ÉTKEZÉSI KÖLTSÉG IS?

Nincs, a részvételi díj az étkezési költségeket nem tartalmazza. Reggelit, ebédet és vacsorát a jelentkezésnél és a helyszínen - napi áron - lehet igényelni. (reggeli: 350.- Ft, ebéd: 850.- Ft, vacsora: 700.- Ft)

Fontos kiemelni, hogy minden Magyarországon érvényes meleg-étkeztetési utalványt elfogadunk!

3. MIT TARTALMAZ A RÉSZVÉTELI DÍJ?

A tábor részvételi díja tartalmazza az ÁFA összegét, fedezi a sátorhelyet, a mesterségek anyag- és eszközszükségletét, a tiszteletdíjakat, kommunális költségeket... stb.

4. HASZNÁLHATOM-E SZÉP KÁRTYÁMAT A TÁBOR RÉSZVÉTELI DÍJÁNAK KIEGYENLÍTÉSÉRE?

Igen, hiszen 2012-ben táborunk is csatlakozott a Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhelyek közé. Mindhárom pénztárszolgáltató bankkal (OTP, K&H, MKB) sikerült megállapodást kötnünk, így már SZÉP kártyával is fizethetnek a hozzánk érkezők.

5. MILYEN KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOKON VEHETÜNK RÉSZT?

Agyagozás, bőrművesség, csipkeverés, csuhézás, fafaragás, gyékényezés, gyöngyfűzés, kemencézés, kosárkötés, kovács mesterség, nemezelés, szövés.

Felhívjuk azok figyelmét, akik a tábor megadott foglalkozási rendjétől szeretnének eltérni, hogy a foglalkozásvezetők készséggel állnak a rendelkezésükre mindenben, viszont a többlet alapanyagot térítés ellenében (beszerzési áron) tudjuk csak biztosítani!

Minden délután 14:00 órától 16:00 óráig citera- és énekoktatáson is részt vehetnek a táborlakók.

6. HOL LEHET ALUDNI?

A Téka Népművészeti Tábor egy nomád tábor, így aludni a helyszínen, sátorban lehet. A sátrakról a résztvevők maguk gondoskodnak! 

7. MIT KELL MAGUNKKAL VINNI?

Személyes felszerelésről (evőeszközkészlet, meleg ruha, takaró, tisztálkodó felszerelés... stb.) mindenki maga gondoskodjon, és mindenki hozzon magával egy hétnél nem régebbi egészségügyi igazolást!

8. HA CSAK AZ ESTI TÁNCHÁZAKRA SZERETNÉK MENNI, MENNYIT KELL FIZETNEM?

Ha csak a táncházakba szeretne jönni valaki, esti jegyet kell vásárolnia. Amennyiben valaki kiköltözik a táborba, (de nem marad egy hétig) abban az esetben napi díjat kell fizetni, amely már tartalmazza az éjszakai sátorhely díját is. A részletes árakat az 1. kérdésnél olvashatjátok! 

9. HÁNY FŐTŐL LEHET IGÉNYBE VENNI A CSOPORTOS KEDVEZMÉNYT?

A csoportos kedvezményt minimum 10 fő együttes jelentkezésénél lehet igénybe venni!

10. HOL TUDOK JELENTKEZNI?

Jelentkezni lehet telefonon a 42/563-067-as vagy a 30/257-7065-ös telefonszámon, email-en asvedaanita@gmail.com címen, vagy személyesen a Nagykállói Közhasznú Nonprofit Kft. irodájában, Nagykállóban, a Jókai út 28. szám alatt.

11. HA NEM AKAROK BEKAPCSOLÓDNI A FOGLALKOZÁSOKBA, CSAK SZERETNÉK SZÉTNÉZNI, AKKOR IS KELL JEGYET VENNEM?

Ha valaki csak sétálni szeretne, 18.30-ig nem kell nappali jegyet vennie. Aki 18.30 után szeretne a területre belépni, annak minden esetben esti jegyet kell váltania!

12. VIHETJÜK A KISKUTYÁNKAT A TÁBORBA?

A korábbi évek gyakorlatával megegyezően a táborba kutyát behozni TILOS!

13. KIK TARTJÁK MAJD A FOGLALKOZÁSOKAT?

Akik már rutinos táborlakók, sok ismerős arccal fognak találkozni, válasszák akármelyik kézműves foglalkozást is.

Agyagozás: Bély Ági, Kovács László (Zamak)

Bőrművesség: Éber Tamás, Bagdi János

Csipkeverés: Félegyházi Józsefné Anikó

Csuhézás: Bencsik Márta

Fafaragás: Tordai János, Molnár József

Gyékényezés: Kovács Tibor

Gyöngyfűzés: Blanár Katalin, Fehér Anna

Kemencézés: Sarkadiné Juhász Enikő, Perge Lajos

Kosárkötés: Forgács Júlia, Forgács Sándor

Kovácsmesterség: Vajda László

Nemezelés: Szabó Tibor

Szövés: Gráf Zsuzsanna

Citeraoktatás: Rózsa Zoltán

Énekoktatás: Kerezsiné Kulcsár Annamária

14. MIKOR VANNAK FOGLALKOZÁSOK A NAP FOLYAMÁN?

Naponta kétszer, délelőtt és délután lehet foglalkozásokba bekapcsolódni. Délelőtt 10.00-től 12.30-ig, délután 16.30-tól 18.30-ig várják a foglalkozásvezetők az érdeklődőket. A kemencés ételek 14.00-18.00 óra között készülnek. Az esti táncházakat 20.00 órakor kezdik a bálgazdák.

15. MILYEN TÁNCOKAT TANULHATUNK AZ IDEI TÁBORBAN, ÉS KIK LESZNEK A TÁNCOKTATÓK?

A 30. Téka Táborban küküllőmenti, moldvai, felcsíki és dévaványai táncokat lehet majd tanulni, 10.00 órától 13.00 óráig, valamint 15.00 órától 18.00 óráig.

Újdonság, hogy minden nap 09.00 órától 10.00 óráig a gyerekeknek is lesz táncoktatás (sárközi ugrós)

A táncoktatók: Antal Dóra – Antal Roland; Barsi Csaba; Mahovicsné Ladányi Anita – Mahovics Tamás; Márton Julianna – Márton Attila – Márton Lászlóné

Zenekarok: Bürkös Zenekar; Galga Zenekar; „Zöldsátor” Zenekar (moldvai, gyimesi)

Bor | Gasztronómia

10. Birisi Tócsnifesztivál   |  
2014. augusztus 23.
Minden év augusztusában megrendezésre kerül, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb INGYENES zenei fesztiválja, ahol megismerkedhetünk a tócsni (krumplilángos, lapcsánka^ reszelt burgonyából és lisztből készült, zsírban, vagy olajban sült étel) birisi változatával. Az egész napos koncertek közben, helyi és környékbeli gazdák áruját csodálhatjuk, kóstolhatjuk és vásárolhatjuk meg. Ha netán füleink elfáradtak a harsány zenei kavalkád hallgatása közben, népi kézműves foglalkozásokon vehetünk részt, ahol csak a kézügyességünk szab határt, és ha mindez még nem lenne elég, óriási vidámpark játékain vezethetjük le felesleges és tartalékolt energiánkat egy igen sokszínű nap után.
Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!