message

Üzenetküldés


Az 1900-as évek elején létrehozott arborétumban egzóták élnek, például cédrus fajok, ciprus fajok, szír boróka (Juniperus drupacea), szabin fenyő (Pinus sabiniana), óriástobozú fenyő (Pinus coulteri), tengerparti mamutfenyő (Sequoia sempervirens).

A sajátos történetű arborétumot dr. Folly Gyula pécsi orvos alakította ki a család szőlőbirtokainak szomszédságában: olyan fajokat igyekezett összegyűjteni, amelyek jól hasznosítják a Balaton temperáló klímáját. Külföldi, elsősorban nyugat-európai faiskolákból rendelte meg a növényeket, amelyeket több éven át előneveltek, és kosarakban szállítottak.

Az ültetéshez szükséges vizet a Balatonból szamárháton vitték fel a hegyre. Az első telepítés 0,4 ha területű volt. Az ültetést kerttervezés nem előzhette meg, hiszen a növények várható végleges méreteit az idegen területen senki sem ismerte.

Az alapító halála és az I. világháború megállította a folytatást, és a két világháború közötti időszakban a család tevékenysége az édesapa iránti tiszteletből fakadó növényápolásra és fenntartásra korlátozódott. 1950-ben az arborétum környékén lévő családi birtokot államosították. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a második generáció, dr. Folly Gyula közgazdász saját költségén állami területekre ültetett növényeket, és természetesen ápolta is azokat. Dr. Folly Gyula 1979-ben történt halála után a fia, Folly Gyula agrármérnök vette át az arborétum fenntartását és továbbfejlesztését, melynek területe 5 ha-ra nőtt. 1978-ban szigorúan védetté (illetve később fokozottan védetté) nyilvánították az arborétumot a Kisörsi-heggyel együtt, a Badacsonyi Tájvédelmi Körzet részeként.

A rendszerváltás után természetesen a család szerette volna kárpótlási jegyért visszavásárolni a családtól ellopott birtokot, de az állam arra való hivatkozással, hogy mekkora értéket képvisel a család által önszorgalomból 40 éven keresztül fenntartott és fejlesztett arborétum, erre nem adott lehetőséget. Így 1995-ben hosszú egyeztetések után végül Folly Gyula agrármérnök készpénzért visszavásárolhatta az arborétumi területeket.

A 2011-ben bekövetkezett halála után leánya, dr. Folly Réka irányításával folytatódik a már negyedik generációs családi tradíció. Tapolca önkormányzatával összefogva 106 millió forintos vissza nem térítendő úniós támogatással látványos fejlesztések valósulhattak meg (kilátó, játszótér, stb.) 2014-ben. Az ugyancsak közel másfél évszázados családi hagyományok hűen a borászat is emelt szinten van jelen az arborétumban. Idegenvezetéshez bejelentkezés szükséges.

Nyitva tartás minden nap, évszaknak megfelelő időpontokban (részletek a honlapon).Bővebb információ:

Folly Réka

folly.reka@follyarboretum.hu

36703387377

http://www.follyarboretum.hu

hand
p
l
s
u
Markerek eltüntetése
-tól -ig

Aktív turizmus

21. Minigolf Kupa és utcabál   |  
2017. augusztus 4. és 2017. augusztus 6. között
21. alkalommal kerül megrendezésre a Balaton Minigolf Kupa Balatongyörökön a Minigolfpályán 2017. augusztus 4-6. között. Az izgalmas minigolf verseny kicsiknek és nagyoknak egyaránt jó szórakozást ígér. A versenyt utcabál és éjszakai lámpafényes verseny teszi még látványosabbá. Kategóriák: Ifjúsági, Női, Férfi, Örök Ifjaink, Páros verseny. Szeretettel várunk mindenkit!

Természeti értékek | Ökoturizmus

Szent István Napok   |  
2017. augusztus 18. és 2017. augusztus 20. között
Az államalapítás ünnepe alkalmából egy több napos rendezvény, a Fonyódi Szent István Napok koncertekkel, néptánc-fellépéssel és este tűzijátékkal várja a helyieket és az odaérkezőket egyaránt évek óta.

Kulturális örökség

Harcosok a Kárpát-Medencében   |  
2017. július 5. és 2017. július 6. között

Balatonfenyvesen a huszárság hagyományőrző képviselői, kelta és római harcosok, valamint Kassai Lajos lovasíjász lép fel július 5-én.

Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!