message

Üzenetküldés


A családi gazdaság két szomszédos tanyából és az azt körülvevő 20ha földterületből áll. A teljes területen ökológiai gazdálkodást folyik. A tanyában konyhakerti zöldséget, gyümölcsöt termelnek és az őshonos állatok helye is ott van. A család külső területein szántóföldi növénytermeléssel foglalkozik. A gazdaság látogatható gyakorló gazdák, oktatási intézmények tanulói (környezetismeret, biológia óra, osztálykirándulás) és egyéni érdeklődők számára. Az elmúlt évektől egyre bővülő létszámú látogató tekinti meg a gazdaságot, melynek népszerűségét jelzi, hogy az idelátogatók között megtalálható neves agrárszakember és egyszerű kisdiák is. Vannak, akik csak vásárlási szándékkal, illetve egy kis természet közeli kikapcsolódásra vágyva töltenek itt több-kevesebb időt, de egyre népszerűbb osztályok számára is egy interaktív szabadnap a természetben.


Bővebb információ:

Héjja Ökofarm

info@bioturista.hu

06-62/221-582, 06-30/551-8619

http://bioturista.hu

hand
p
l
s
u
Markerek eltüntetése
-tól -ig

Aktív turizmus

Kettesfogathajtó világbajnokság   |  
2015. szeptember 10. és 2015. szeptember 13. között

Magyarország eddig három alkalommal rendezett kettesfogathajtó-vb-t: 1989-ben Balatonfenyvesen, 1999-ben és 2009-ben pedig Kecskeméten. A hazai rendezés jó ómennek számít, hiszen az említett versenyeken három arany-, két ezüst- és két bronzérmet nyertek a magyarok.

"Tegnap megszületett a nemzetközi szövetség döntése, a 2012-es Duna-Alpesi Kupa után 2015-ben világbajnokságot rendezhetünk Fábiánsebestyénben" mondta Farkas Sándor, a fábiánsebestyéni KINIZSI 2000 MG Zrt. elnök-vezérigazgatója, és hozzátette, a vb-re 2015. augusztus 27-től 30-ig kerül sor. Farkas Sándor elmondta, vannak még finomítanivalók az infrastruktúrát illetően, de a rajtig mindent elkészítenek.

Természeti értékek | Ökoturizmus

XXI. Banatski Sabor - szerb népzenei találkozó   |  
2015. november 7.
Immáron 21. alkalommal megrendezésre kerülő találkozó célja a szerb kulturális életben alkotó zenekarok, szólóénekesek, kórusok bemutatkozása mind Magyarországról, mind külföldről. A találkozók történetében a 4-5 fős zenekaroktól a 15-20 fős zenekarokig, megannyi kórus és szólóénekes lépett színpadra. Elmondhatjuk, vannak, akiknek zenei vagy énekes karrierjének egyik lépcsője volt a "Banatski Sabor"!

Kulturális örökség

IV. Utcazene Fesztivál   |  
2015. május 1. és 2015. május 3. között
A város 12 pontján zenészek, zenekarok, formációk, énekesek lépnek fel.Az ingyenes programot a Ceglédi Ifjúsági Önkormányzat szervezi azzal a céllal, hogy a környék tehetségei megmutathassák magukat.Az egész várost átívelő hangos túrán útközben több zenész köszönti a járó-kelőket. Este a kis- és a nagyszínpadon pedig népszerű zenekarok koncertje zárja a városi koncertek sorát. A Városalapítók Napi Forgataga: Régi Idők piacztere, kirakodóvásár, népi játékok mind-mind a város múltját idézik.
Array ( [1] => Array ( [is_last] => [id] => 6099 [name] => Palacsintafesztivál [link] => @program_show?pr_id=6099&name_slug=palacsintafesztival [description] => Minden év július második hétvégéjén rekordmennyiségű palacsinta sül Derekegyházon. A palacsintasütés a falu és környező települések összefogásával valósul meg, a fesztivál idején minden arra járó friss palacsintát kóstolhat. A fesztivál idején színpadi kulturális műsorokat láthatnak az érdeklődők, részt vehetnek a palacsintatáncban vagy akár palacsintaevő versenyen mérettethetik meg tudásukat. [picture] => @imageWrapProgram?pr_id=6099&w=300&h=155&filename=Derekegyhaz__Palacsintafesztival.jpg [start] => 2015-07-11 [end] => 2015-07-11 [settlement] => Settlements Object ( [geo] => Array ( ) [mainPicture] => [se_id:protected] => 607 [partners_pa_id:protected] => [se_name:protected] => Derekegyház [se_lat:protected] => 46.582478 [se_lng:protected] => 20.353973 [name:protected] => [se_address:protected] => [se_email:protected] => [se_phone:protected] => [se_website:protected] => [created_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [updated_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [is_active:protected] => 1 [aPartners:protected] => [collSettlementsHasArticless:protected] => [lastSettlementsHasArticlesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasDocss:protected] => [lastSettlementsHasDocsCriteria:BaseSettlements:private] => [collAreaOfTheWeekLists:protected] => [lastAreaOfTheWeekListCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementGallerys:protected] => [lastSettlementGalleryCriteria:BaseSettlements:private] => [collGeoOrganizationsHasSettlementss:protected] => [lastGeoOrganizationsHasSettlementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasServicess:protected] => [lastSettlementsHasServicesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasProgramss:protected] => [lastSettlementsHasProgramsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasRecipess:protected] => [lastSettlementsHasRecipesCriteria:BaseSettlements:private] => [collLodgementss:protected] => [lastLodgementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasPricePackagess:protected] => [lastSettlementsHasPricePackagesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsI18ns:protected] => [lastSettlementsI18nCriteria:BaseSettlements:private] => [collThematicDayss:protected] => [lastThematicDaysCriteria:BaseSettlements:private] => [alreadyInSave:protected] => [alreadyInValidation:protected] => [culture:protected] => [validationFailures:protected] => Array ( ) [current_i18n:protected] => Array ( ) [_new:BaseObject:private] => [_deleted:BaseObject:private] => [modifiedColumns:protected] => Array ( ) ) [settlement_link] => @settlement_show?se_id=607&name_slug=derekegyhaz ) [2] => Array ( [is_last] => last [id] => 1884 [name] => Szegedi kenyér [link] => @service_show?sr_id=1884&name_slug=szegedi-kenyer [description] =>
A hagyományos módon készülő szegedi kenyérhez a XIX. század utolsó harmadától elterjedő pékélesztő alkalmazásáig, de sok eset­ben még azután is, a háziasszonyok különböző módon, saját maguk állították elő a szükséges erjesztő anyagot. Ismeretes volt a komló- vagy korpaélesztő (kevés vöröshagymát és árpát vagy korpát komlófőzet szűrletével gyúrtak össze). Algyőn, Ószentivánban akácfavirágot is adtak a komlóhoz. Tápén komlóvirágból, nád­bugából, csöves paprikából, búzaszárból, sóból és korpából tőzték, keverték, erjesztették, majd szárították. A borélesztő készítésénél a forrni kezdő must tiszta habjához búzakorpát gyúrtak. Amikor jól megkelt, kiszaggatták és megszárí­tották. Szintén házi készítésű kenyérélesztő a morzsóka vagy morzsoltka. Ez úgy készült, hogy dagasztáskor egy tél tányér kovászt meghagytak, majd a kidagasztott kenyér­tésztából is félretettek egy darabot. A kettőt liszttel elkeverték és tarhonya módjára felaprí­tották. Szárítás után vászonzacskóban tárolták. Bármelyik tartósított erjesztő anyagról is legyen szó, lényege, hogy egyaránt tartalmazza a tészta térfogatának növekedését eredményező élesztőgombát (Sacharornyces cerevisiae) és a kellemes aromát adó tejsavbaktériumokat.
A szegedi kenyér másik titka a dél-alföldi, jó minőségű, rugalmas sikérű búzából őrölt liszt. Ilyen búzafajta volt régen a híres magyar Bánkúti.
Ma már üzemi szinten sütik a tájra jellemző kenyeret. Készítésénél az ipari technológia megőrizte a házi kenyérsütés alapreceptjét és főbb lépéseit. A kovászolás egyes pékségekben ma is hagyományos módon történik, azonban terjed a porkovász használata is. A komlós szegedi kenyér visszatérése a piacra, választék­bővítési célzattal, folyamatban van. A kenyér alaki tulajdonságait, bélzetét a liszt minősége, valamint a közvetett hőközlésű gőzkemence­technológia biztosítja. A Szegedi Gabonakutató által nemesített Jubilejnaja vagy GK Öthalom búzafajták lisztjeinek nedves sikértartalma 30-35%, sütőipari minőségi értékcsoportja A2-B I közötti, kiváló kenyeret adnak. A tech­nológiában 30% BL 55 és 70% BL 80 lisztet használnak. A dagasztás nehéz munkáját a szegedi kenyér esetében is gép végzi. A kenyérsütésnél azonban az alkalmazott gőzke­mence sokban hasonlít a hagyományos magyar kemencéhez. A gőzkemence hőeloszlatása - a tapasztalatok szerint - a hagyományos, kissé vastagabb, ropogós kenyérhéj kialakulását teszi lehetővé, és ez megakadályozza a keletkező íz­és aromaanyagok eltávozását a kenyér belse­jéből a sütés során. Hátránya, hogy kézi bevetést igényel, tehát munkaigényes, de ezt a termék minősége ellensúlyozza.
[picture] => @imageWrapService?sr_id=1884&w=300&h=155&filename=Szegedikum_szegedi_kenyer.jpg [settlement] => Settlements Object ( [geo] => Array ( ) [mainPicture] => [se_id:protected] => 2766 [partners_pa_id:protected] => [se_name:protected] => Szeged [se_lat:protected] => 46.253616 [se_lng:protected] => 20.146133 [name:protected] => [se_address:protected] => [se_email:protected] => [se_phone:protected] => [se_website:protected] => [created_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [updated_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [is_active:protected] => 1 [aPartners:protected] => [collSettlementsHasArticless:protected] => [lastSettlementsHasArticlesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasDocss:protected] => [lastSettlementsHasDocsCriteria:BaseSettlements:private] => [collAreaOfTheWeekLists:protected] => [lastAreaOfTheWeekListCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementGallerys:protected] => [lastSettlementGalleryCriteria:BaseSettlements:private] => [collGeoOrganizationsHasSettlementss:protected] => [lastGeoOrganizationsHasSettlementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasServicess:protected] => [lastSettlementsHasServicesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasProgramss:protected] => [lastSettlementsHasProgramsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasRecipess:protected] => [lastSettlementsHasRecipesCriteria:BaseSettlements:private] => [collLodgementss:protected] => [lastLodgementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasPricePackagess:protected] => [lastSettlementsHasPricePackagesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsI18ns:protected] => [lastSettlementsI18nCriteria:BaseSettlements:private] => [collThematicDayss:protected] => [lastThematicDaysCriteria:BaseSettlements:private] => [alreadyInSave:protected] => [alreadyInValidation:protected] => [culture:protected] => [validationFailures:protected] => Array ( ) [current_i18n:protected] => Array ( ) [_new:BaseObject:private] => [_deleted:BaseObject:private] => [modifiedColumns:protected] => Array ( ) ) [settlement_link] => @settlement_show?se_id=2766&name_slug=szeged ) [3] => Array ( [is_last] => [id] => 504 [name] => Bokrosi Borászati Kft. [link] => @service_show?sr_id=504&name_slug=bokrosi-boraszati-kft [description] =>
A Bokrosi Borászat Kft. a csongrádi borvidék legideálisabb helyén, a Tisza és Körös folyó vonulatában elhelyezkedő csongrádi körzetben tevékenykedik. Klímája, éghajlati adottságai alapján az ország legmelegebb borvidéke, mivel a napsütéses órák száma az aktív hő összeg itt a legmagasabb. A fentieknek köszönhető hogy az itt termett szőlőfajták jóval az országos átlag feletti magas cukortartalma, illetve vörösborainak szín és cserzőanyagban való gazdasága miatt kiváló minőségűek. A pincészetben évente 10-15 000 Hl bort állítanak elő, amelyet hazai és külföldi piacon értékesítenek. A különleges, válogatott szőlőből készült minőségi borokat 2005. évtől palackos kiszerelésben értékesítik. Minden évben a boraik városi, megye és az Alföldi borok versenyén részt vesznek, melyen ezüst és arany fokozattal jutalmazzák azokat.
Szőlőfajták:kékfrankos Cabernet Sauvigion, Cabernet Franc.

[picture] => @imageWrapService?sr_id=504&w=300&h=155&filename=Bokrosi_Boraszati_Kft.jpg [settlement] => Settlements Object ( [geo] => Array ( ) [mainPicture] => [se_id:protected] => 559 [partners_pa_id:protected] => [se_name:protected] => Csongrád [se_lat:protected] => 46.710835 [se_lng:protected] => 20.144575 [name:protected] => [se_address:protected] => [se_email:protected] => [se_phone:protected] => [se_website:protected] => [created_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [updated_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [is_active:protected] => 1 [aPartners:protected] => [collSettlementsHasArticless:protected] => [lastSettlementsHasArticlesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasDocss:protected] => [lastSettlementsHasDocsCriteria:BaseSettlements:private] => [collAreaOfTheWeekLists:protected] => [lastAreaOfTheWeekListCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementGallerys:protected] => [lastSettlementGalleryCriteria:BaseSettlements:private] => [collGeoOrganizationsHasSettlementss:protected] => [lastGeoOrganizationsHasSettlementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasServicess:protected] => [lastSettlementsHasServicesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasProgramss:protected] => [lastSettlementsHasProgramsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasRecipess:protected] => [lastSettlementsHasRecipesCriteria:BaseSettlements:private] => [collLodgementss:protected] => [lastLodgementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasPricePackagess:protected] => [lastSettlementsHasPricePackagesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsI18ns:protected] => [lastSettlementsI18nCriteria:BaseSettlements:private] => [collThematicDayss:protected] => [lastThematicDaysCriteria:BaseSettlements:private] => [alreadyInSave:protected] => [alreadyInValidation:protected] => [culture:protected] => [validationFailures:protected] => Array ( ) [current_i18n:protected] => Array ( ) [_new:BaseObject:private] => [_deleted:BaseObject:private] => [modifiedColumns:protected] => Array ( ) ) [settlement_link] => @settlement_show?se_id=559&name_slug=csongrad ) [4] => Array ( [is_last] => last [id] => 1641 [name] => Kenguru Csárda [link] => @service_show?sr_id=1641&name_slug=kenguru-csarda [description] => Csárdánk 2006-ban az Európai Uniós Regionális Fejlesztési Támogatás segítségével épült. Az eredeti állapotába visszaállított utcafronton álló parasztházban alakítottuk ki az éttermet. Célunk a hagyományos vásárhelyi ízek megtartása, valamint házias ételek kínálása. Hangulatos kertünkben és a csárda termeiben vállaljuk osztálytalálkozók, céges és egyéb partik, fogadások szervezését 150 főig. (Kedvezőtlen időjárás esetén kerthelyiségünk gyorsan zárttá alakítható.)  [picture] => @imageWrapService?sr_id=1641&w=300&h=155&filename=kep016.jpg [settlement] => Settlements Object ( [geo] => Array ( ) [mainPicture] => [se_id:protected] => 1125 [partners_pa_id:protected] => [se_name:protected] => Hódmezővásárhely [se_lat:protected] => 46.430412 [se_lng:protected] => 20.31883 [name:protected] => [se_address:protected] => [se_email:protected] => [se_phone:protected] => [se_website:protected] => [created_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [updated_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [is_active:protected] => 1 [aPartners:protected] => [collSettlementsHasArticless:protected] => [lastSettlementsHasArticlesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasDocss:protected] => [lastSettlementsHasDocsCriteria:BaseSettlements:private] => [collAreaOfTheWeekLists:protected] => [lastAreaOfTheWeekListCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementGallerys:protected] => [lastSettlementGalleryCriteria:BaseSettlements:private] => [collGeoOrganizationsHasSettlementss:protected] => [lastGeoOrganizationsHasSettlementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasServicess:protected] => [lastSettlementsHasServicesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasProgramss:protected] => [lastSettlementsHasProgramsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasRecipess:protected] => [lastSettlementsHasRecipesCriteria:BaseSettlements:private] => [collLodgementss:protected] => [lastLodgementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasPricePackagess:protected] => [lastSettlementsHasPricePackagesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsI18ns:protected] => [lastSettlementsI18nCriteria:BaseSettlements:private] => [collThematicDayss:protected] => [lastThematicDaysCriteria:BaseSettlements:private] => [alreadyInSave:protected] => [alreadyInValidation:protected] => [culture:protected] => [validationFailures:protected] => Array ( ) [current_i18n:protected] => Array ( ) [_new:BaseObject:private] => [_deleted:BaseObject:private] => [modifiedColumns:protected] => Array ( ) ) [settlement_link] => @settlement_show?se_id=1125&name_slug=hodmezovasarhely ) [5] => Array ( [is_last] => [id] => 244 [name] => Duna borrégió borút [link] => @geo_show?geo_id=244&name_slug=duna-borregio-borut [description] =>
Az egyesület 2002. novemberében alakult. Tagjai között egyaránt találunk borászatokat, kulturális és hagyományőrző tevékenységet folytató magánszemélyeket és vállalkozásokat, önkormányzatokat. A boruti szolgáltatók érzik a súlyát a minőségi szolgáltatásnyújtás fontosságának, éppen ezért a szolgáltatók kérésének eleget téve, az Egyesület megbízásából 3 tagú független minősítő bizottság minősíti az egyes pincék és más szolgáltató helyek szolgáltatásait. A Borút Egyesület minősítési követelményrendszerének alapjául a nemzetközi elvárásokat megfogalmazó „Boruti Karta” szolgál. A minősítési fokozatokat a Minősítő Táblával együtt járó 3-5 poharat ábrázoló Tanúsító oklevél igazolja.
[picture] => @imageWrapGeoOrganization?geo_id=244&w=300&h=155&filename=Duna_borregio.jpg [settlement] => Settlements Object ( [geo] => Array ( ) [mainPicture] => [se_id:protected] => 1179 [partners_pa_id:protected] => [se_name:protected] => Imrehegy [se_lat:protected] => 46.485271 [se_lng:protected] => 19.30027 [name:protected] => [se_address:protected] => [se_email:protected] => [se_phone:protected] => [se_website:protected] => [created_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [updated_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [is_active:protected] => 1 [aPartners:protected] => [collSettlementsHasArticless:protected] => [lastSettlementsHasArticlesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasDocss:protected] => [lastSettlementsHasDocsCriteria:BaseSettlements:private] => [collAreaOfTheWeekLists:protected] => [lastAreaOfTheWeekListCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementGallerys:protected] => [lastSettlementGalleryCriteria:BaseSettlements:private] => [collGeoOrganizationsHasSettlementss:protected] => [lastGeoOrganizationsHasSettlementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasServicess:protected] => [lastSettlementsHasServicesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasProgramss:protected] => [lastSettlementsHasProgramsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasRecipess:protected] => [lastSettlementsHasRecipesCriteria:BaseSettlements:private] => [collLodgementss:protected] => [lastLodgementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasPricePackagess:protected] => [lastSettlementsHasPricePackagesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsI18ns:protected] => [lastSettlementsI18nCriteria:BaseSettlements:private] => [collThematicDayss:protected] => [lastThematicDaysCriteria:BaseSettlements:private] => [alreadyInSave:protected] => [alreadyInValidation:protected] => [culture:protected] => [validationFailures:protected] => Array ( ) [current_i18n:protected] => Array ( ) [_new:BaseObject:private] => [_deleted:BaseObject:private] => [modifiedColumns:protected] => Array ( ) ) [settlement_link] => @settlement_show?se_id=1179&name_slug=imrehegy ) [6] => Array ( [is_last] => last [id] => 480 [name] => Csongrádi borvidék [link] => @geo_show?geo_id=480&name_slug=csongradi-borvidek [description] =>

Az alföldi borvidékekhez hasonlatosan itt is az asztali bor termelése dominál. A Kövidinka termesztésénél jellegzetes művelést alkalmaztak, az ún. kopaszmetszést, mely még a szőlőkarók használatát is feleslegessé tette. E vidék bortermelése a középkorig vezethető vissza.

[picture] => @imageWrapGeoOrganization?geo_id=480&w=300&h=155&filename=csongradi_bv.jpg [settlement] => Settlements Object ( [geo] => Array ( ) [mainPicture] => [se_id:protected] => 3155 [partners_pa_id:protected] => [se_name:protected] => Üllés [se_lat:protected] => 46.337025 [se_lng:protected] => 19.849548 [name:protected] => [se_address:protected] => [se_email:protected] => [se_phone:protected] => [se_website:protected] => [created_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [updated_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [is_active:protected] => 1 [aPartners:protected] => [collSettlementsHasArticless:protected] => [lastSettlementsHasArticlesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasDocss:protected] => [lastSettlementsHasDocsCriteria:BaseSettlements:private] => [collAreaOfTheWeekLists:protected] => [lastAreaOfTheWeekListCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementGallerys:protected] => [lastSettlementGalleryCriteria:BaseSettlements:private] => [collGeoOrganizationsHasSettlementss:protected] => [lastGeoOrganizationsHasSettlementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasServicess:protected] => [lastSettlementsHasServicesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasProgramss:protected] => [lastSettlementsHasProgramsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasRecipess:protected] => [lastSettlementsHasRecipesCriteria:BaseSettlements:private] => [collLodgementss:protected] => [lastLodgementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasPricePackagess:protected] => [lastSettlementsHasPricePackagesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsI18ns:protected] => [lastSettlementsI18nCriteria:BaseSettlements:private] => [collThematicDayss:protected] => [lastThematicDaysCriteria:BaseSettlements:private] => [alreadyInSave:protected] => [alreadyInValidation:protected] => [culture:protected] => [validationFailures:protected] => Array ( ) [current_i18n:protected] => Array ( ) [_new:BaseObject:private] => [_deleted:BaseObject:private] => [modifiedColumns:protected] => Array ( ) ) [settlement_link] => @settlement_show?se_id=3155&name_slug=ulles ) [7] => Array ( [is_last] => [id] => 972 [name] => Csiramálé [link] => @recipe_show?rc_id=972&name_slug=csiramale [description] =>
Hozzávalók:
20x20 cm-es búzacsira kocka
1,5 liter víz
80dkg finomliszt és 80dkg félfogós liszt, a tészta keménysége határozza meg a liszt  mennyiségét.
 * 
Elkészítése:
Húsdarálón ledaráljuk a búzacsira kockát. Ráöntünk egy liter vizet, átmosogatjuk, kinyomkodjuk, leszűrjük sűrű szűrön.
A kinyomkodott csirát ismét átmossuk fél liter vízzel. Kinyomkodjuk, leszűrjük. A két levet összeöntjük, a tetejéről leszedünk egy deciliter levet - ez a "zsírja". Ezt az egy deciliter levet fogjuk a tepsibe önteni, mielőtt a tésztát beleöntenénk.
A sok léhez fokozatosan adagoljuk a lisztet vegyesen a finomlisztet és a félfogóst. Közben állandóan kevergetve alaposan kidolgozzuk. Kb. fél óra. Csak kézzel kidolgozva az igazi! A tészta kicsit legyen lágyabb,mint a galuskatészta.
A tepsibe beleöntjük a kivett 1dl levet, majd a tésztát.180-200 fokos előmelegített sütőben sütjük.
Liszt érzékenyeknek kukoricacsirából kukoricaliszttel készíthetjük.
[picture] => @imageWrapRecipe?rc_id=972&w=300&h=155&filename=Csiramale.jpg [settlement] => Settlements Object ( [geo] => Array ( ) [mainPicture] => [se_id:protected] => 2801 [partners_pa_id:protected] => [se_name:protected] => Szentes [se_lat:protected] => 46.65192 [se_lng:protected] => 20.257183 [name:protected] => [se_address:protected] => [se_email:protected] => [se_phone:protected] => [se_website:protected] => [created_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [updated_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [is_active:protected] => 1 [aPartners:protected] => [collSettlementsHasArticless:protected] => [lastSettlementsHasArticlesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasDocss:protected] => [lastSettlementsHasDocsCriteria:BaseSettlements:private] => [collAreaOfTheWeekLists:protected] => [lastAreaOfTheWeekListCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementGallerys:protected] => [lastSettlementGalleryCriteria:BaseSettlements:private] => [collGeoOrganizationsHasSettlementss:protected] => [lastGeoOrganizationsHasSettlementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasServicess:protected] => [lastSettlementsHasServicesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasProgramss:protected] => [lastSettlementsHasProgramsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasRecipess:protected] => [lastSettlementsHasRecipesCriteria:BaseSettlements:private] => [collLodgementss:protected] => [lastLodgementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasPricePackagess:protected] => [lastSettlementsHasPricePackagesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsI18ns:protected] => [lastSettlementsI18nCriteria:BaseSettlements:private] => [collThematicDayss:protected] => [lastThematicDaysCriteria:BaseSettlements:private] => [alreadyInSave:protected] => [alreadyInValidation:protected] => [culture:protected] => [validationFailures:protected] => Array ( ) [current_i18n:protected] => Array ( ) [_new:BaseObject:private] => [_deleted:BaseObject:private] => [modifiedColumns:protected] => Array ( ) ) [settlement_link] => @settlement_show?se_id=2801&name_slug=szentes ) [8] => Array ( [is_last] => [id] => 556 [name] => Tepsis burgonya [link] => @recipe_show?rc_id=556&name_slug=tepsis-burgonya [description] =>


A Biotanya-Kamilla Vendégház ajánlásával


Hozzávalók: 1kg krumpli, 25-30 dkg füstölt szalonna, só. * A meghámozott, szárazra törölt nyers krumplikat csónak alakúra vágom. Tepsibe terítem, a tetejét telerakom vékonyra szeletelt, bőrös füstölt szalonnával, melyeket kakastaréj módon bevagdostam. Közepesen meleg sütőben, időnként lapáttal átforgatva, kb. 45 perc alatt készre sütöm. Semmilyen zsiradék nem kell hozzá, elég, ami a szalonnából kisül. Akkor jó, ha a szalonnaszeletek bőre teljesen megsült, ropogós és omlós, mint a tepertő. Ecetes almapaprikát és friss kenyeret adok mellé. Csak az asztalnál sózom. [picture] => @imageWrapRecipe?rc_id=556&w=300&h=155&filename=Tepsis_krumpli.jpg [settlement] => Settlements Object ( [geo] => Array ( ) [mainPicture] => [se_id:protected] => 1603 [partners_pa_id:protected] => [se_name:protected] => Kunszállás [se_lat:protected] => 46.765293 [se_lng:protected] => 19.756149 [name:protected] => [se_address:protected] => [se_email:protected] => [se_phone:protected] => [se_website:protected] => [created_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [updated_at:protected] => 2012-01-19 00:00:00 [is_active:protected] => 1 [aPartners:protected] => [collSettlementsHasArticless:protected] => [lastSettlementsHasArticlesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasDocss:protected] => [lastSettlementsHasDocsCriteria:BaseSettlements:private] => [collAreaOfTheWeekLists:protected] => [lastAreaOfTheWeekListCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementGallerys:protected] => [lastSettlementGalleryCriteria:BaseSettlements:private] => [collGeoOrganizationsHasSettlementss:protected] => [lastGeoOrganizationsHasSettlementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasServicess:protected] => [lastSettlementsHasServicesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasProgramss:protected] => [lastSettlementsHasProgramsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasRecipess:protected] => [lastSettlementsHasRecipesCriteria:BaseSettlements:private] => [collLodgementss:protected] => [lastLodgementsCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsHasPricePackagess:protected] => [lastSettlementsHasPricePackagesCriteria:BaseSettlements:private] => [collSettlementsI18ns:protected] => [lastSettlementsI18nCriteria:BaseSettlements:private] => [collThematicDayss:protected] => [lastThematicDaysCriteria:BaseSettlements:private] => [alreadyInSave:protected] => [alreadyInValidation:protected] => [culture:protected] => [validationFailures:protected] => Array ( ) [current_i18n:protected] => Array ( ) [_new:BaseObject:private] => [_deleted:BaseObject:private] => [modifiedColumns:protected] => Array ( ) ) [settlement_link] => @settlement_show?se_id=1603&name_slug=kunszallas ) )
Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!