message

Üzenetküldés


A Kiskunsági Hagyományőrző, Kézműves és Turisztikai Egyesület tagjai jegyezték le a régi receptet, melynek alapján készül a KISKUNSÁGI MANGALICA KOLBÁSZ. Termékünk nem csak Magyarországon, de külföldön is elismert - a Slow Food Biodiverzitásért Világalapítvány prezidiuma -./prezídium=oltalom/.

Az Egyesület által szervezett ÖKOTÚRA útvonalon a gazdáknál közvetlenül is kóstolhatják a vendégek az ízletes különlegességet, valamint a tartási környezetben láthatja a vendég a nyugodt állatokat.



Bővebb információ:

Kiskunsági Hagyományőrző Kézműves és Turisztikai Egyesület

Rendek Lászlóné: + 36 20 386 25 22

hand
p
l
s
u
Markerek eltüntetése
-tól -ig

Aktív turizmus

Extrém Szaunatúra Magyarországon   |  
2014. január 25. és 2014. december 20. között

Egy igazi Északi szauna kaland vár rád! Jelentkezz az ország első Finn tradicionális szauna túrájára! Szakképzett túravezetőink segítségével átélheted a szauna kultúra ismeretlen területeit. Ne feledd Finnországban is csak 3 ilyen szauna falu található.

Várunk téged jelentkezz!

Helyszín: Akác tanya Újlengyel

Túra programja:

Egyénileg érkezés az Akáctanyára 09:30-10:00 között

-         találkozás a főépületben, tájékoztatás a napi programokról, kávé, teafogyasztás

Helyszínbejárás 10:30-kor

-         Ismerkedés Akáctanyával

Szauna programok kezdete 11:00-kor

-         Illó olajos szaunaprogram

-         bőr peelingező szaunaprogram

-         bőrhidratáló szaunaprogram

-         helyszín a Sauna Boulevard főépületében 12 fős fatüzelésű szaunában.

Ebéd 13:00-kor

-         Finn tejszínes lazac leves

-         pulykaragú leves

-         frissen sült pogácsa

-         kávé, tea, ásványvízfogyasztás

Egyéni  virgácsolás 14:00-tól

-         egyéni virgácskezelések a fatüzeléses füstös vályog szaunában

-         33-39 °C kültéri holt tengeri sós dézsa használata

-         akác jurta melegedő használata

-         pihenő szoba használata, tea, pogácsa fogyasztás

Vacsora 19:00-kor. A füstös szaunában napközben elkészült füstölt ételekkel

-          füstölt márványsajttal töltött lazacfilé

-         füstölt sertés és pulykahús köretekkel, salátákkal és desszerttel

-         kávé, tea, ásványvízfogyasztás

Egyéb opció: A szauna programok alatt zöldségmártogatós, gyümölcs és pogácsabekészítés, kávé, tea, vízfogyasztás van. A füstös szaunában miután elkészültek az ételek, azután szaunaként hajnal kettőig használható.

Túravezetők:

-          Barabás Lívia szauna és virgácsmester 2012-2013 évi Magyar Szaunamester Bajnokság Bajnoka

-          Molnár István szauna és virgácsmester Szaunamester Délipart

A túra ára: 18.200 Ft/fő

Egyéb tudnivalók: A túra 9-12 fő jelentkezése esetén indul. A túrára jelentkezők a túra kezdése előtt legalább egy héttel 6200 Ft összegű regisztrációs díjat kell fizetniük átutalással a következő bankszámlaszámon: 11773432 01074440. Az átutalás közleményébe kérjük írja bele, hogy Extrém Szaunatúra és név. A túra helyszínén Szép kártyával is lehet fizetni. Szállásra van lehetőség! A regisztrációs díj befizetésekor kérjük, jelezze előre szállás igényét. Túra időpontok: Január 25.  Február 22. Március 29. Április 26.  Október 25. November 29. December 20.

 Abban az esetben, ha az előre meghirdetett túra időpontok megtelnek, akkor más időpontokat is igyekszünk keresni. Jelentkezni lehet: Barabás Líviánál Normafán, vagy a Life 1 Wellnessben Telefon:30-999 1100 email cím: livia.evergreen@yahoo.com   valamint, Molnár Istvánnál Siófokon a Galerius Wellness Központ és Élmény Fürdőben Telefonon 20 455 8540 email címen: szaunaguru@gmail.com   Bővebb tájékoztatást a túravezetőktől kérjen.

Természeti értékek | Ökoturizmus

Tematikus Napok 2014   |  
2014. január 19. és 2014. december 31. között

Vidéki élményportya: Tájak, Ízek, Kultúrák

Vidékjáró tematikus napok 2014

www.videkjaro.hu

Téli túrák nemzeti parkjainkban

Időpont: Január 25 - február 8.

A téli időszakban nemzeti parkjaink egészen más arcukat mutatják felénk. Akik a friss időben csatlakoznak az erdei túrákhoz, megismerhetik a természet igazi csendjét, a téli erdő varázsát. A túrák során az apró mozdulatok hangja is észrevehetővé válik: a friss hó ropogása a bakancstalpak alatt, a megfagyott levél zörgése és a jól megérdemelt forró tea szürcsölése a termoszból. Ilyenkor, mikor a túrázók száma kevesebb, az erdők, mezők és a vízpartok lakói is bátrabban előjönnek rejtekhelyükről. A természetvédelmi szakemberek ezeken a napokon olyan fokozottan védett területekre kalauzolnak minket, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem juthatunk el.

Főszervező: Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály, Tájvédelmi, Barlangvédelmi és Ökoturisztikai Osztály.

Csatlakozók: Nemzeti parkok, szállásadók

HÚSVÉTI SAJTNAPOK 
Időpont: Április 21.


A rendezvény célja, hogy minél szélesebb körben megismertessük  a  magyar kézműves sajtokat és azok készítőit. Jelenleg Magyarországon hiányzik a sajtfogyasztás kultúrája, maguk a vásárlók is kevés sajtféleséget ismernek, holott a sajt az egészséges étkezés elengedhetetlen alapanyaga. Ezeken  a napokon a családok, baráti társaságok  sajtkészítő műhelyekbe látogathatnak el, bepillantást nyerve  a sajtok elkészítésének munkafolyamataiba, de mellette kóstolhatnak és vásárolhatnak is. De ami a legfontosabb: elbeszélgethetnek a sajtkészítővel, megkérdezhetik mindazt, ami érdekli őket,  műhelytitkokat leshetnek el. Megnézhetik a gazdaságot, az állatokat, magát a fejést is  és a feldolgozás során alkalmazott eszközöket. A sajtnapok lehetőséget adnak arra, hogy a termelők és vásárlók közötti bizalom kialakuljon és megerősödjön, valamint  a  városi  látogatók  vidékről alkotott  - esetenként negatív képe - megváltozzon. A sajtosok mellett a csatlakozó borászok, vidéki éttermek, falusi vendégasztal szolgáltatók étlapján is jelen lesznek a magyar kézműves sajtok.

Főszervező: KKASE
Csatlakozók: sajtkészítők, borászok, vidéki éttermek, csárdák, szállásadók

TÁJHÁZAK NAPJA
Időpont: Április 26.

A Szent György napjához legközelebb eső szombaton, a tájházak ünnepélyes tavaszi kapunyitásával hazánk kistelepüléseinek egykori életmódját, paraszti világát idézzük vissza. Programjainkkal életre keltjük a pásztorélet, az állattartás hagyományát, tájházaink udvarán, közvetlen környezetében teret adunk a helyi kézműipari termékek megjelenésének, megismertetésének, s természetesen helyi finomságok is jócskán kerülnek a vendégasztalokra.

A Tájházak Napja alkalom arra is, hogy tavaszi, nyári programajánlatunkra, eseményeinkre felhívjuk leendő látogatóink figyelmét.

Főszervező: Magyar Tájházszövetség
Csatlakozók: tájházak, tájház jellegű szállások, kézművesek, helyi termelők

Legendás Vidékjáró Napok

Időpontja: Április 30 - május 4.

A Legendás Vidékjáró Napok alkalmával szeretnénk megmozdítani az ország egészét és feltárni a legendák, mondák által azokat a szakrális, történelmi és misztikus helyszíneket, melyek kiváló alapjául szolgálnak a legendaturizmusnak. A tematikus napok során életre keltjük a régi mesterségeket, átélhetik a legendák által a múlt történéseit, megízlelhetik az egyes térségek különleges gasztronómiai csodáit, tájjellegű ételeit és ezáltal egyfajta időutazás részeseivé válhatnak az érdeklődők. Várak, kastélyok, templomok és egyéb legendás kis „ékszerdobozok” adják helyszínét a Legendás Vidékjáró Napoknak. Hagyja magát elkalauzolni a múlt világába, ahol akár Ön is találkozhat a már múlt homályába veszett sárkányokkal, boszorkányokkal, betyárokkal és várurakkal. Továbbá lehetőség lesz megtekinteni a különböző kézműves mesterségek fortélyait, részt venni a Legendáriumos gyermekprogramokban, és ezáltal egy felejthetetlen napot tölteni a legendák bűvöletében.

Főszervező: Alföldi Legendárium Klaszter

Csatlakozók: települések, múzeumok, várak, templomok, szerzetesrendek, helyi termelők, tájházak, helyi gasztronómiai partnerek

TÁNCHÁZ NAPJA 2014

Időpont: Május 10.

Május 10-én szerte az országban a Táncházat ünneplik kicsik és nagyok az idén harmadszor megrendezendő Táncház Napján, a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület által kezdeményezett rendezvényen. A központi helyszínt idén is a Liszt Ferenc térre tervezzük, ének- és tánctanítással, gyerek táncházzal, játszóházzal, mesemondással, kézműves foglalkozásokkal, de várjuk vidéki és határon túli helyszínek csatlakozását, hogy valóban mindenütt szóljon a népzene, perdüljön a láb. 2012-ben az első táncház helyszínén a 40. évfordulóra emlékezve az egész családnak szóló programok megszervezése mellett emléktáblát is avattunk, amelyet idén is megkoszorúzunk. A tervek szerint a Liszt Ferenc téri forgatag sokszínű programkínálatában az előző évekhez hasonlóan a Kárpát-medencei magyarság és a hazai etnikai kisebbségek tánc- és zenei kultúrája egyaránt terítékre kerül.

A magyarországi táncház-mozgalom a múlt század hetvenes éveinek elején indult hódító útjára. Az első táncházat – a széki táncház mintájára – 1972. május 6-án a Liszt Ferenc téri könyvklubban rendezték négy táncegyüttes, a Bartók, a Bihari, a Vadrózsák és a Vasas részvételével. Belépőként „petróleumpénzt” szedtek, a vendégeket erdélyi szokás szerint pálinkával fogadták, aztán kezdetét vette a muri: az egykori meghívó szerint „zene és tánc, úgy, mint Széken”.

A táncház közösségteremtő ereje ma már vitathatatlan. Generációk mulatnak együtt gyakran estétől hajnalig, a zenekarok hihetetlen kontaktusban élnek a táncosokkal. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a magyar táncház módszer 2011 novemberében felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára is, a legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe.

A Táncház Napja részletes programja a videkjaro.hu és a hagyomanyokhaza.hu weboldalakon és a Hagyomány! Éld bele magad Facebook oldalakon található majd.

Főszervező: Hagyományok Háza Baráti Kör Egyesület

Csatlakozók: táncegyüttesek, művelődési házak, kulturális központok, települések

Csillagséták nemzeti parkjainkban

Időpont: Május 24. este

A legtöbb ember jól ismeri az őt körülvevő természetet, bármikor visszatalál a túra kezdőpontjához. De ugyanezt éjszaka is meg tudnánk tenni? A csillagok biztos pontot adnak nekünk minden évszakban az éjszakai tájékozódáshoz. A város fényeitől távol szabad szemmel is jól láthatóvá válnak az ismert és kevésbé ismert csillagképek. Ezen az estén a természetvédelmi szakemberek és a meghívott csillagászok vezetnek be minket védett természeti területeink éjszakai égboltjának különleges világába. Az alapismeretet elsajátítása mellett – megfelelő időjárás esetén – a távcsöves csillag les sem maradhat ki a programból.

Főszervező: Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály, Tájvédelmi, Barlangvédelmi és Ökoturisztikai Osztály

Csatlakozók: Nemzeti parkok, szállásadók

Pünkösdi hétvége a zöldutakon
Időpont: Június 8-9.

Régen Pünkösdkor a házakra, kerítésekre, istállókra zöld ágat tűztek ki, amit általában a gonosz, rossz szellemek elűzésével, termékenységvarázslással magyaráztak, néhol pedig a lányos ház jeleként értelmezték. Zöld ágként nyírfaágat, gyümölcsfaágat, leggyakrabban bodzát tűztek ki. A zöldágjárás során énekelve járták végig a falut a tavasz megjöttét, a természet megújulását ünnepelve. Ezért választottuk ezt a hétvégét, hogy a magyarországi zöldutakat ünnepeljük: a látogatók megismerkedhessenek a hazai zöldutak kínálatával, kerékpáros, gyalogos, lovas és vízitúra programjaikkal valamint a helyi termelők és kézművesek kínálatával. Az érdeklődők megismerkedhetnek a zöldutak gazdag népi-, kulturális és természeti örökségeivel és a helyi ételekkel. Az igazi "zöldutasok" motormentes eszközökkel is érkezhetnek a rendezvényekre, ahol bérelhető biciklikkel túravezetők segítségével ismerkedhetnek meg a vidék kincseivel.

Főszervező: Zöldutak Módszertani Egyesülete

Csatlakozók: zöldutak, helyi termelők, ökogazdaságok, kézművesek, szállásadók, vidéki éttermek, csárdák

NÉPI ÍZ-őrző NAPOK  - Tájjellegű ételek kóstolója
Időpont: Június 14-15.

A magyar gasztronómia a magyar kultúra egyik kiemelkedő eleme, változatos, kreatív ételféleségekkel, egyedi és karakteres ízvilággal büszkélkedhet. Konyhakultúránk több mint ezeréves történelmi fejlődés eredménye, amely Magyarország jó természeti adottságain, valamint az évszázados tradicionális állattartás, növénytermesztés és a manufakturális élelmiszer-előállítás örökségén alapul.

A magyar tájkonyhák tradícióit jelentő receptek a népi táplálkozás bölcsességét bizonyítják, hiszen a legegyszerűbb nyersanyagokból készíthető legkülönfélébb ételvariációkat tartalmazzák. Számos  vidéki  csárda  és falusi vendégasztal szolgáltató  évtizedek óta csiszolódott receptjei alapján készíti ételeit, őrizve a magyar népi ízek és tájegységek hagyományos ételeinek és italainak ápolását.

A  magyar emberek egyre szívesebben járnak olyan helyekre ahol biztosak lehetnek benne, hogy a feltálalt ételek megbízható, valóban helyben termett, megfelelően ellenőrzött, kiváló minőségű alapanyagokból készülnek, ezért is tartják fontosnak, hogy az általuk és a helyi termelők által előállított kiváló minőségű alapanyagokat  felhasználva, valódi, helyi ízekkel találkozzon a betérő vendég.

Főszervező: Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete, Tanyacsárda Kft., FATOSZ

Csatlakozók: falusi vendégasztal szolgáltatók, vidéki éttermek, csárdák, borászatok, termelők, szállásadók, települések

„A természet lágy ölén” Környezettudatos Nap

Időpont: Július 25-27.

A rendezvény fő mottója a természetvédelem, a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés. A budapesti Víz Világtalálkozó ajánlásait követve, a 2014-es Környezettudatos Nap a vizek élővilágának megőrzését, a tudatos víztakarékosságot, az ártéri gazdálkodást, a hagyományos halász mesterséget és a halból készült ételeket állítja a középpontba! Csatlakozzon az országos zöld programokhoz!

Főszervező: Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály, Tájvédelmi, Barlangvédelmi és Ökoturisztikai Osztály, ÖKO-Pack Nonprofit Kft., Tisza-tavi Ökocentrum

Csatlakozók: Nemzeti parkok, Natúrparkok, ökogazdaságok, strandok, horgásztanyák, horgásztavak, települések, helyi termelők, kézművesek, szállásadók

Gyógynövénynapok

Időpont: Augusztus 8-10.

A gyógynövények ismerete és használata Magyarországon több évszázados múltra tekint vissza. A természet patikájának gyógyító ereje a modern tudomány és technika eredményeivel megerősödve segít, hogy visszanyerjük és megőrizhessük testi, lelki és szellemi egészségünket. A rendezvény keretében a nemzeti parkok gyógynövény túrákat szerveznek, fűszer és gyógynövénykertek nyílnak meg országszerte, ahol bekapcsolódhatunk a gyógynövénygyűjtésbe, feldolgozásba, megismerhetjük szakemberek segítségével a gyógynövények jótékony hatásait, az otthoni hasznosítás lehetőségeit.

Főszervező: FATOSZ, Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály, Tájvédelmi, Barlangvédelmi és Ökoturisztikai Osztály.

Csatlakozók: Nemzeti parkok, Natúrparkok, gyógy és fűszernövény termelők, zöld porták, szerzetesrendek.

GYÓGYNÖVÉNYHÉT PANNONHALMÁN

Időpont:  Augusztus 15-20.

KOLOSTORI TERMÉKEK VÁSÁRA ÉS MAGYAR VILÁGÖRÖKSÉGEK UTCÁJA

Időpont: Augusztus 16-17.


A középkori kolostori gyógynövényes hagyományokat felelevenítve az idei évben negyedik alkalommal, augusztus 15-20. között rendezzük meg a Pannonhalmi Főapátságban a Gyógynövényhetet. A programok keretében a Látogatók szakmai vezetés segítségével ismerhetik meg a legfontosabb gyógynövényeinket: a levendulát, a mentát, a zsályát, a kakukkfüvet és a citromfüvet. A bemutató után különböző kézműves foglalkozásokon saját gyógynövényes emléket készíthetnek a vállalkozó kedvű Vendégek.

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján a Gyógynövényáldás keretében a foglalkozások alatt készített csokrok, valamint a Vendégek által otthonról hozott gyógynövények is megáldásra kerülnek.

Augusztus 16-án és 17-én a magyarországi szerzetesrendek és világörökségi helyszínek minőségi termékeinek vásárával várjuk az érdeklődőket a Főapátság Gyógynövénykertjében.

A Gyógynövényhét zárónapján, augusztus 20-án az egész napos kézműves foglalkozások mellett a  komáromi Hárompatak zenekar ingyenes népzenei koncertje, majd táncház is várja az idelátogatókat.

A program kiegészítéseként egész héten gyógynövényes étel- és italkülönlegességek készülnek a Gyógynövényházban és a Viator Apátsági Étterem és Borbárban.

Főszervező: Pannonhalmi Főapátság

Csatlakozók: Szerzetesrendek

Ars Sacra Fesztivál (Nyitott Templomok Napja szeptember 20. )

Időpont: Szeptember 20-28.

A minden év szeptemberében megrendezésre kerülő eseménysorozat sokszínűen szeretné reflektorfénybe állítani az európai kultúra szakrális értékeit, hogy azok reményt és jövőt, az igazi értékeket csillanthassák fel. A fesztivál programjait – képző- és iparművészeti kiállításokat, beszélgetéseket, könnyű-, és komolyzenei koncerteket, színházi-, irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket, tematikus sétákat, gyerekprogramokat, filmvetítéseket – ingyenesen látogathatja a nagyközönség.

A fesztivál első napja a Kulturális Örökség Napjaival együtt, a Nyitott Templomok Napja (2014. szeptember 20.), amikor a templomok, zsinagógák megnyitják kapuikat, és a közösségek bemutatják templomaik művészeti értékeit, színes kulturális programokkal, helyenként toronymászással várják az érdeklődőket.

Főszervező: Ars Sacra Alapítvány

Csatlakozók: múzeumok, galériák, kulturális központok, templomok, szerzetesrendek, egyházművészeti gyűjtemények, könyvtárak, települések

PÁSZTORÉLET - PÁSZTORHAGYOMÁNYOK KÉZMŰVES MESTEREK NAPJA
Időpont:  Szeptember 26-27.

Szent Mihály napja a pásztorélet szempontjából jeles ünnepnek számít, mivel ez az állatok behajtásának napja. A tematikus napon a pásztorhagyományokhoz kötődő népi kézműves mesterségek, műhelyek (gyapjú feldolgozó, szövő, nemezelő, faragó, csont és szaruműves, bőrműves, stb.) mutatkoznak be, együtt a pásztorélethez kötődő folklórhagyományokkal. A mesterség bemutatók mellett játszóházak, táncházak, és bemutatók színesítik a programot, mely kiegészül a helyben termelt élelmiszerek bemutatkozásával.
Főszervező: Hagyományok Háza, Népművészeti Egyesületek Szövetsége
Csatlakozók: kézművesek, kézműves élelmiszer előállítók, települések, Nemzeti parkok, szállásadók

Geotóp Napok

Időpont: Október 4. és 11.

Az ősz derekán már a fák és bokrok kezdik hullatni levelüket, de a földtani csodák ekkor bukkannak elénk a lombok ritkulásával, ekkor tárják elénk teljes szépségüket. A geotóp (a Gea = Föld és toposz = hely szavakból) olyan helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg. Ezek a képződmények lehetnek különféle felszínformák, sziklafalak, barlangok, kőzetek vagy talajok természetes és mesterséges kibukkanásai, források, ásvány- vagy kövület-előfordulások, emellett még a természet sok más érdekessége, és persze maga a táj.

Az októberi szakvezetéses túrákon a múltba is tehetünk egy időutazást, bepillantást nyerve évmilliókkal ezelőtti földtörténeti eseményekbe. Vulkánkitörések, tengerárak, földrengések, földcsuszamlások, gleccserek nem csak a távoli tájak felszínét formálják. Évmilliókkal ezelőtti működésük nyomai máig meghatározzák hazai tájaink arculatát is. A Fertő vidékétől a Zemplén-hegységig évmilliók óta – és különösen a geotóp napokon - szeretett várnak mindenkit a hazai természeti kincseink!

Főszervező: Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály, Tájvédelmi, Barlangvédelmi és Ökoturisztikai Osztály, Magyar Natúrpark Szövetség

Csatlakozók: Nemzeti parkok, natúrparkok, települések, szállásadók

Nemzeti parkok és natúrparkok ízei

Időpont: október 24-26.

Az ősz már a természet kincseinek betakarításának és a télre való felkészülés időszaka. Ezen a hétvégén az ország több pontján ízlelhetik meg az év során gondosan megtermelt, begyűjtött és feldolgozott terményeit. Megannyi ízű és fajtájú alapanyagból előállított, a tájegységre jellemző ínyenc falatok várják a látogatókat. A hagyományos és a különleges ízek kedvelői is sem maradnak éhen, a helyi termék széles választékából válogathatnak, kóstolhatnak. A gasztronómiai kínálatot a Nemzeti Parki Termékei is gazdagítják, melyek védett területeken, garantáltan helyi, kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával készültek. A hétvége programját kézműves kirakodóvásárok, szakvezetéses túrák gazdagítják.

Főszervező: Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály, Tájvédelmi, Barlangvédelmi és Ökoturisztikai Osztály

Csatlakozók: Nemzeti parkok, Natúrparkok, szállásadók

András havi disznótoros napok

Időpont: November 22-30.

András nap környéke hagyományosan összefonódott a disznóvágással kapcsolatos “teendőkkel”. A tél megérkeztével a különböző vidékek disznótoros ételei mellett a forralt borok és finom pálinkák kóstolásának ideje is elérkezik.  Ezeket a szép hagyományokat elevenítik fel a témanaphoz csatlakozó csárdák, ökogazdaságok és falusi vendégasztal szolgáltatók.  Számos  vidéki  csárda  a mai napig őrzi a disznótoroshoz kapcsolódó  receptjeit, a disznóvágási hagyományok ápolását. A  magyar emberek egyre szívesebben járnak olyan éttermekbe, ahol  a feltálalt ételek hagyományos receptúra alapján, megbízható, kiváló minőségű alapanyagokból készülnek, megőrizve a valódi ízeket. Ha egy igazi csárdába látogatunk, találkozhatunk a magyar konyha tradicionális ételeivel, egy-egy tájegység ételspecialitásaival, de akadnak olyan csárdák is, ahol a nemzetközi elvárásoknak megfelelő étel – és italválaszték is megtalálható.

Napjainkban egyre több olyan csárda működik, ahol az étkezésen túl további szolgáltatásokat is biztosítanak, így szálláslehetőséget is kínálnak és az érdeklődők változatos programokon vehetnek részt, pl. lovas játékok, cigányzene, folklór bemutató, szabadban készült ételek, főzőtanfolyamok, kocsikázás, disznóvágás, kalandpark.

Főszervező: Tanyacsárda Kft., Falusi vendégasztal szolgáltatók Egyesülete, FATOSZ

Csatlakozók: falusi vendégasztal szolgáltatók, vidéki éttermek, csárdák, szállásadók, települések

                                       TOVÁBBI INFORMÁCIÓ A TEMATIKUS NAPOKRÓL

                                                     http://videkjaro.hu/tematikus-napok

Kulturális örökség

"Úrnapi oltárok és virágszőnyegek díszítése Kismaroson" c. időszaki kiállítás   |  
2014. szeptember 26. és 2014. október 29. között
A kismarosi úrnapi körmeneteket már közel 100 év óta nagy pompával rendezik meg. A faluban négy helyen oltárt állítanak, amelyeknek a virágdíszítése mindig többnapi előkészülettel és jelentős összefogással készül. Az úrnapi körmenet előtti órákban, a körmenet egész útvonalán ? az oltárok díszítésével párhuzamosan ? készítik az úrnapi virágszőnyeg díszítéseket. A Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény munkatársai 10 év óta rendszeresen fényképezik a kismarosi Úrnapi oltárok összeszerelésének és díszítésének valamint az úrnapi körmenet virágszőnyeg-díszítésének a folyamatát. A több ezer fotóból készült válogatást időszakos kiállításon fogjuk bemutatni.

Bor | Gasztronómia

SOBRI Halnapok az Öreg Tanyacsárdában   |  
2014. október 23. és 2014. október 26. között
A „Sobri-féle” halászlé már fogalommá vált. Ezekben a napokban e jellegzetes íz mellett még számos hal-ételspecialitást kóstolhatnak a vendégek. A hangulatot az étteremben saját cigányzenekarunk műsorával emeljük esténként. A halnapok ételkínálatát, az ételspecialitásokat halétlapon szerepeltetjük, melyet kifejezetten erre az eseményre készítünk el. 
Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!