hand
p
l
s
u
Markerek eltüntetése
-tól -ig

Kiemelt ajánlatok

Üres felület

Üres felület

Üres felület

 

Aktív turizmus

Téltemető túra Cégénydányádon   |  
2016. február 12. és 2016. február 13. között

A tavasz hírnökeinek egyike egy apró sárga virágú gumós növény, a téltemető. Népi időjóslások szerint, ha a virág előbújik, az a tavasz közeledtét jelzi. A közel 14 hektáros Cégénydányádi Kastélyparkban már február elején láthatjuk sárga virágszőnyegét. A túra során a látogatóknak lehetőségük lesz a növények megfigyelésére és fotózására, illetve a park csodálatos fás szárú növénygyűjteményének megismerésére.

Helyszín: Cégénydányádi Kastélypark

Időpont: 2016. február 13. (szombat) 9:00 óra

A program időjárásfüggő! Szeles, viharos időben a kastélypark nem, vagy csak saját felelősségre látogatható

Természeti értékek | Ökoturizmus

IX. Nemzetközi Fazekas Fesztivál   |  
2016. február 12. és 2016. május 27. között
9. alkalommal szervezi meg a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület a Nemzetközi Fazekasfesztivált. A főtéren felállított 80m2.es sátorban kiállításon mutatjuk be a pályázatunkra érkezett alkotásokat. A sátor körül 15 egyforma pavilonban a magyarországi fazekasközpontok mesterei tartanak bemutatókat és árusítanak. A Kossuth téren az idelátogató vendég teljes képet kap amagyarországi népi fazekasság mai képviselőiről. Mellettük Romániából Lengyelországból és Szlovákiából várunk vendég fazekasokat. A téren a gyerekek részére foglalkozásokat tartunk. Kiemelten foglalkozunk a látás sérült vendégeinkkel. A program címe "Láss a kezeddel".A fesztivál idején népzenei és néptánc bemutatók lesznek helyi együttesek előadásában.A részvétel minden programunkon ingyenes.

Kulturális örökség

A Karancs-Medves vidék bányamúzeuma   |  
2016. február 12. és 2016. január 1. között
Számos településen találhatunk a szénbányászat múltját idéző emlékműveket, emlékhelyeket, a bányásztelepülések épületegyüttesei, relikviái, bányászrendezvények, hagyományőrző csoportok hűen őrzik virágzó nehézipari múltunk emlékét. Kiemelkedő jelentőséggel bír a Nógrádi Történeti Múzeum Bányászati Kiállítóhelye, ahol a bányajárás élményében részesülhetünk. Hazánk első, természetes földalatti bányamúzeumának mintegy 280 méter hosszú vágatrendszerében a látogató teljes áttekintést nyerhet egy bányáról s annak műszaki berendezéseiről a működő muzeális gépek, a frontfejtés hangjai, az egyes munkafázisok megtekintése, a bányászok és bányalovak viaszfiguráinak segítségével.

Magyarország első, föld alatti bányamúzeuma 1965-ben nyílt meg az egykori József lejtős akna (1937-1951) épségben lévő, eredeti állapotában meghagyott vágatrendszerében.

A bejárat előtt kialakított emlékpark a bányaszerencsétlenség során elhunyt nógrádi bányászoknak állít emléket.

1985-től a bányakolónia épületében a „Szénbányászat Nógrád megyében a kezdetektől 1946-ig” címmel látható kiállítás.

A földalatti és külszíni szállítás mozdonyai, csilléi és szállítóeszközei, földalatti biztosító berendezések láthatók a külszíni skanzenben 1986 óta. 

www.salgotarjan-turizmus.hu
Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!