A történelem kovácsolta eggyé Szabolcsból, Szatmárból, Beregből, Ung és Ugocsa pereméből legkeletibb megyénket, Szabolcs-Szatmár-Bereget.  A hatezer négyzetkilométernyi vidék arculatát a vizek, így elsősorban a kanyargó Tisza, valamint a Szamos, a Kraszna, a Túr határozza meg.  A folyók szépséges hívogató partszakaszokkal, kapásra váró halakkal, és kerékpártúrákra ideális gátakkal fogadják az ide érkezőket. A kerékpárosok mellett a kenusok, evezősök és jet-ski-sek is otthon érezhetik magukat errefelé.
Szabolcs-Szatmár-Bereg gyönyörű, vélik a helyiek és nem véletlenül: az Alföldön ezen a vidéken maradt meg a legtöbb természeti, tájképi és kultúrtörténeti érték. Érintetlen tájai, ligetei, csábító erdei, még iható folyói, őslápjai lenyűgözik, aki erre jár.

„E vidék mindig is sok ismert közéleti embert, művészt adott az országnak. Innen származott Bessenyei György, a híres testőríró, Kölcsey Ferenc, Móricz Zsigmond, Krúdy Gyula vagy Váci Mihály” – meséli Szabó Győző színművész, aki maga is e táj szülötte.
Ha gyermekkorának helyszínéről, a vidék látnivalóiról kérdezzük, a nyírbátori születésű aktor szinte megállíthatatlanul sorolja a szívének kedves nevezetességeket. Elárulja, hogy Nyírbátor mellett családi szálak fűzik Szatmárcsekéhez, ahol kedvenc helye a Szatmári Fogadó, Kölcsén a helyi cukrászda a szíve csücske, hiszen édesapja cukrász, csodálja a csarodai templomot, Tivadart, Gergelyugornyát. Gyermekkorában sokat úszott és csónakázott a megye keleti csücskében található Tiszakóród nevezetes Bukógátjánál.
Szabó Győző szerint, aki ma látogat haza vagy vendégként fordul meg itt, alig ismer rá a régi tájra. „A települések arculata mára teljesen megújult és az emberek is mások” – mondja a színművész. „Talán csak a természet szépsége nem változott és a helyiek szívóssága, akik minden korban és minden nehézség ellenére talpon tudtak maradni.” Ilyen „menekülő útvonal” a falusi turizmus, amely az utóbbi években virágzott fel errefelé. A helyiek jó szívvel fogadnak vendégeket portáikon, akiknek örömmel mutatják be szülőföldjük megannyi szépségét. Kultúrára fogékony emberként, művészként Szabó Győző nem felejti el megemlíteni a fesztiválokat, rendezvényeket, amelyekből a megye szinten részére és az év minden időszakára jut néhány. 
„Kedvencem a Szatmári Fesztivál, amelynek keretében a vendégek ismerkedhetnek a híres „nemtudom” szilva felhasználásával aszalva, lekvár-, illetve pálinkaként, a Penyige-i Nagyvásár, a Cinkefőző verseny vagy a Jeles Napok a Beregben, amely mind mind rengeteg látogatót vonzanak ide az év során.”

Aktív turizmus

Fogathajtó verseny   |  
2014. augusztus 2.
A megye minden részéről érkeznek versenyzők. Egy kategóriában indulhatnak. Évről évre egyre többen jelentkeznek.

Természeti értékek | Ökoturizmus

Panyolafesztivál   |  
2014. augusztus 8. és 2014. augusztus 10. között

A rendezvény amiatt különleges, mert egyáltalán nincsenek jelen a megszokott fesztiválkonyhák, fesztiválvállalkozók. Kizárólag hely alapanyagokból készítenek helyiek és a környék meghívott vendégei hagyományos helyi vagy fúziós ételeket. Nincs vattacukor, kürtős kalács és hurka-kolbász, helyette Szatmár eredeti gasztronómiájáé a főszerep.

A fesztivál célja a helyi identitás és az erős helyi gasztronómiai hagyományok őrzése és éltetése.

Augusztus 8. péntek

Fesztivál tér, színpad
18:00 NÉPTÁNC

  • Rozmaring Néptáncegyüttes (Kökényesd, RO)
  • Panyola büszkeségei
  • Bárdos Lajos Művészeti Iskola néptánccsoportja (Fehérgyarmat)
  • Béres András Kör (Rozsály)

20:00 RÚZSA MAGDI koncert
22:00 FOLK ERROR koncert

Augusztus 9. szombat

Diófás liget

16:00 BRIGHELLA BÁBSZÍNHÁZ (Szatmárnémeti, RO)

Fesztivál tér, színpad

17:00 REKETTYÉS Néptáncegyüttes (Nagykároly, RO)

17.30 Házi pálinkák versenye

18:00 BUDA FOLK BAND koncert

Köszöntő

TAURIN CIRKUSZCSOPORT előadása

19.30 SZATMÁR Táncegyüttes gálaműsora (Mátészalka)

Bíró Gergő : Szatmári verbunk

TAURIN CIRKUSZCSOPORT tűzzsonglőr előadása

21:00 BALKAN FANATIK koncert

23:00 DESENVOLTURA koncert

Augusztus 10. vasárnap

Diófás liget

10:00 HELYI PIAC: kézműves és termelői piac élőzenével, mutatványosokkal, étellel, itallal. Zenél a MESZECSINKA.

Panyolai ReformátusTemető

11:00 SZABADTÉRI ISTENTISZTELET:  a felújított ravatalozó és az új harangláb felavatása és megáldása a panyolai református temetőben

KÍSÉRŐPROGRAMOK

Fesztivál tér:

10:00-21:00 Kézművesek utcája (vásár és bemutató)

12:00-egész nap: Szatmári ételek, pálinkák és finomságok vására a téren egész nap

14:00-19:00 Kézműves játszóház (Aranykapu Kézműves Egyesület, Szatmárnémeti), mesekuckó

16:00-20:00 TAURIN CIRKUSZ (fellépések közötti szünetekben)

Művelődési ház:

10:00-20:00 Kiállítás

Református templom:

16:00-19:00 Vezetett templomlátogatás

Révház (Szamos-part):

14:00-19:00 Íjászat (Szabó Lovasudvar,Fehérgyarmat)

Panyolai Pálinkafőzde:

12:00, 14:00, 16:00, 18:00 Vezetett főzdelátogatás

További információ:

http://panyolafeszt.hu/programok/

Kulturális örökség

27. Kállai Kettős Fesztivál   |  
2014. október 3. és 2014. október 5. között
A Kállai Kettős Néptáncfesztivál meghívásos rendezvény, amelyen a néptánc mozgalomban Jól Minősült és Kiválóan Minősült Együttesek, és a rendezők által meghívott külföldi csoportok vehetnek részt. A kétévente szervezett fesztivál találkozási és versenyzési lehetőséget biztosít a néptánc mozgalom élvonalába tartozó együtteseknek, mind e mellett szakmai értékeléssel egybekötött tapasztalatcserére és tanácsadásra ad lehetőséget. Az együttesi visszajelzéseket figyelembe véve az idei évben nem tervezzük a tájolást, (a környező településeken való fellépést) ill. az időjárás kiszámíthatatlansága és más egyéb procedúra miatt a menettánc – táncos felvonulás –helyett más bemutatkozási lehetőséget szeretnénk biztosítani az együtteseknek.

Bor | Gasztronómia

14. Napkori Böllérfesztivál   |  
2015. január 17.
A Napkori Nemzetközi Böllérversenyen csapatok mérik össze szúrási, vágási és feldolgozási technikáikat. A versenyzők a népi hagyományoknak megfelelően készítik el a disznótor finomságait, pl. a hurkát, kolbászt vagy a mindig nagy népszerűségnek örvendő toroskáposztát. Kóstolási lehetőség mindig van a csapatoknál és a szervezők által felállított standokon is. A hentesek választhatnak, mangalicát vagy hússertést vágnak, ám a versenyben csak azok vehetnek részt, akik mangalicát dolgoznak fel. A böllérek munkáját szakértő zsűri bírálja. Díjakat több kategóriában adnak. Többek között a legfinomabb hurkát, fogópálinkát, kolbászt, és nem utolsó sorban a legízletesebb forralt bort díjazzák. Érkeznek résztvevők Erdélyből, Kárpátaljáról, a Vajdaságból és a Felvidékről is.
Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!