A történelem kovácsolta eggyé Szabolcsból, Szatmárból, Beregből, Ung és Ugocsa pereméből legkeletibb megyénket, Szabolcs-Szatmár-Bereget.  A hatezer négyzetkilométernyi vidék arculatát a vizek, így elsősorban a kanyargó Tisza, valamint a Szamos, a Kraszna, a Túr határozza meg.  A folyók szépséges hívogató partszakaszokkal, kapásra váró halakkal, és kerékpártúrákra ideális gátakkal fogadják az ide érkezőket. A kerékpárosok mellett a kenusok, evezősök és jet-ski-sek is otthon érezhetik magukat errefelé.
Szabolcs-Szatmár-Bereg gyönyörű, vélik a helyiek és nem véletlenül: az Alföldön ezen a vidéken maradt meg a legtöbb természeti, tájképi és kultúrtörténeti érték. Érintetlen tájai, ligetei, csábító erdei, még iható folyói, őslápjai lenyűgözik, aki erre jár.

„E vidék mindig is sok ismert közéleti embert, művészt adott az országnak. Innen származott Bessenyei György, a híres testőríró, Kölcsey Ferenc, Móricz Zsigmond, Krúdy Gyula vagy Váci Mihály” – meséli Szabó Győző színművész, aki maga is e táj szülötte.
Ha gyermekkorának helyszínéről, a vidék látnivalóiról kérdezzük, a nyírbátori születésű aktor szinte megállíthatatlanul sorolja a szívének kedves nevezetességeket. Elárulja, hogy Nyírbátor mellett családi szálak fűzik Szatmárcsekéhez, ahol kedvenc helye a Szatmári Fogadó, Kölcsén a helyi cukrászda a szíve csücske, hiszen édesapja cukrász, csodálja a csarodai templomot, Tivadart, Gergelyugornyát. Gyermekkorában sokat úszott és csónakázott a megye keleti csücskében található Tiszakóród nevezetes Bukógátjánál.
Szabó Győző szerint, aki ma látogat haza vagy vendégként fordul meg itt, alig ismer rá a régi tájra. „A települések arculata mára teljesen megújult és az emberek is mások” – mondja a színművész. „Talán csak a természet szépsége nem változott és a helyiek szívóssága, akik minden korban és minden nehézség ellenére talpon tudtak maradni.” Ilyen „menekülő útvonal” a falusi turizmus, amely az utóbbi években virágzott fel errefelé. A helyiek jó szívvel fogadnak vendégeket portáikon, akiknek örömmel mutatják be szülőföldjük megannyi szépségét. Kultúrára fogékony emberként, művészként Szabó Győző nem felejti el megemlíteni a fesztiválokat, rendezvényeket, amelyekből a megye szinten részére és az év minden időszakára jut néhány. 
„Kedvencem a Szatmári Fesztivál, amelynek keretében a vendégek ismerkedhetnek a híres „nemtudom” szilva felhasználásával aszalva, lekvár-, illetve pálinkaként, a Penyige-i Nagyvásár, a Cinkefőző verseny vagy a Jeles Napok a Beregben, amely mind mind rengeteg látogatót vonzanak ide az év során.”

Kiemelt ajánlatok

Üres felület

Üres felület

Üres felület

 

Aktív turizmus

Fogathajtó verseny   |  
2014. augusztus 2.
A megye minden részéről érkeznek versenyzők. Egy kategóriában indulhatnak. Évről évre egyre többen jelentkeznek.

Természeti értékek | Ökoturizmus

Zemplén fesztivál   |  
2014. augusztus 8. és 2014. augusztus 17. között
Koncertet, színházi előadást irodalmi és táncos estet, élményvacsorát, kiállítást kínálva augusztusban ismét várja vendégeit az észak-magyarországi régió legnagyobb kulturális-turisztikai rendezvénysorozata.

Kulturális örökség

30. Téka Tábor   |  
2014. július 19. és 2014. július 27. között
Az elmúlt évben is nagy sikert aratott a Téka Népművészeti Tábor Nagykálló-Harangodon. A hagyományőrző tábor ebben az évben is megtartotta azokat a foglalkozásokat, melyek a résztvevők megszokhattak a Téka 29 éve alatt. A résztvevők a hét folyamán gyöngyfűzésen, csipkeverésen, agyagozáson, bőrművességen, csuhézáson, fafaragáson, gyékényezésen, kemencézésen, kosárkötésen, kovácsmesterségen, nemezelésen, szövésen és néptánc-oktatáson vehettek részt. A megszokott foglalkozások azonban egy új körrel is bővültek: idén először citerázni is tanulhattak a táborlakók. A tábor nemzetközi elismerését mutatja, hogy idén is több országból érkeztek érdeklődök: az Egyesült Államokból, Kanadából, Németországból, Franciaországból, Angliából, Szlovákiából, és Ukrajnából is fogadtak vendégeket a Tékában. Az évről évre ismétlődő Téka Népművészeti Tábor legnagyobb erénye, hogy az unokák és a nagymamák, az ifjúság és a középkorosztály, együtt tanul, dolgozik a mozgalmas hét alatt. – mondta el Borsiné Sveda Anita. A tábor háziasszonya hozzátette: a sikerről mindenki meggyőződhetett a tábor befejezéseként rendezett „Táborzáró” gálaműsoron, amely mind a táborlakóknak, mind pedig Nagykálló és a térség közönségének felejthetetlen élményt jelent. A Téka Tábor minden évben rendez egy tematikus napot, melyre táborozókon kívül más látogatókat is várnak. Ez az esemény idén sem maradhatott el, sőt, az eddigiektől eltérően most szerda helyett szombaton rendezték meg, hogy minél több érdeklődő kijuthasson a rendezvényre. A 2013-as tematikus nap központi témája a vásár volt: az érdeklődők egy igazi, korhű, száz évvel ezelőtti vásárba nyerhettek bepillantást. A vásáron kézzel készült, kézműves termékeiket kínálták az árusok, melyekre a régi szokások szerint alkudni is lehetett.

Bor | Gasztronómia

14. Napkori Böllérfesztivál   |  
2015. január 17.
A Napkori Nemzetközi Böllérversenyen csapatok mérik össze szúrási, vágási és feldolgozási technikáikat. A versenyzők a népi hagyományoknak megfelelően készítik el a disznótor finomságait, pl. a hurkát, kolbászt vagy a mindig nagy népszerűségnek örvendő toroskáposztát. Kóstolási lehetőség mindig van a csapatoknál és a szervezők által felállított standokon is. A hentesek választhatnak, mangalicát vagy hússertést vágnak, ám a versenyben csak azok vehetnek részt, akik mangalicát dolgoznak fel. A böllérek munkáját szakértő zsűri bírálja. Díjakat több kategóriában adnak. Többek között a legfinomabb hurkát, fogópálinkát, kolbászt, és nem utolsó sorban a legízletesebb forralt bort díjazzák. Érkeznek résztvevők Erdélyből, Kárpátaljáról, a Vajdaságból és a Felvidékről is.
Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!