A történelem kovácsolta eggyé Szabolcsból, Szatmárból, Beregből, Ung és Ugocsa pereméből legkeletibb megyénket, Szabolcs-Szatmár-Bereget.  A hatezer négyzetkilométernyi vidék arculatát a vizek, így elsősorban a kanyargó Tisza, valamint a Szamos, a Kraszna, a Túr határozza meg.  A folyók szépséges hívogató partszakaszokkal, kapásra váró halakkal, és kerékpártúrákra ideális gátakkal fogadják az ide érkezőket. A kerékpárosok mellett a kenusok, evezősök és jet-ski-sek is otthon érezhetik magukat errefelé.
Szabolcs-Szatmár-Bereg gyönyörű, vélik a helyiek és nem véletlenül: az Alföldön ezen a vidéken maradt meg a legtöbb természeti, tájképi és kultúrtörténeti érték. Érintetlen tájai, ligetei, csábító erdei, még iható folyói, őslápjai lenyűgözik, aki erre jár.

„E vidék mindig is sok ismert közéleti embert, művészt adott az országnak. Innen származott Bessenyei György, a híres testőríró, Kölcsey Ferenc, Móricz Zsigmond, Krúdy Gyula vagy Váci Mihály” – meséli Szabó Győző színművész, aki maga is e táj szülötte.
Ha gyermekkorának helyszínéről, a vidék látnivalóiról kérdezzük, a nyírbátori születésű aktor szinte megállíthatatlanul sorolja a szívének kedves nevezetességeket. Elárulja, hogy Nyírbátor mellett családi szálak fűzik Szatmárcsekéhez, ahol kedvenc helye a Szatmári Fogadó, Kölcsén a helyi cukrászda a szíve csücske, hiszen édesapja cukrász, csodálja a csarodai templomot, Tivadart, Gergelyugornyát. Gyermekkorában sokat úszott és csónakázott a megye keleti csücskében található Tiszakóród nevezetes Bukógátjánál.
Szabó Győző szerint, aki ma látogat haza vagy vendégként fordul meg itt, alig ismer rá a régi tájra. „A települések arculata mára teljesen megújult és az emberek is mások” – mondja a színművész. „Talán csak a természet szépsége nem változott és a helyiek szívóssága, akik minden korban és minden nehézség ellenére talpon tudtak maradni.” Ilyen „menekülő útvonal” a falusi turizmus, amely az utóbbi években virágzott fel errefelé. A helyiek jó szívvel fogadnak vendégeket portáikon, akiknek örömmel mutatják be szülőföldjük megannyi szépségét. Kultúrára fogékony emberként, művészként Szabó Győző nem felejti el megemlíteni a fesztiválokat, rendezvényeket, amelyekből a megye szinten részére és az év minden időszakára jut néhány. 
„Kedvencem a Szatmári Fesztivál, amelynek keretében a vendégek ismerkedhetnek a híres „nemtudom” szilva felhasználásával aszalva, lekvár-, illetve pálinkaként, a Penyige-i Nagyvásár, a Cinkefőző verseny vagy a Jeles Napok a Beregben, amely mind mind rengeteg látogatót vonzanak ide az év során.”

Kiemelt ajánlatok

Üres felület

Üres felület

Üres felület

 

Aktív turizmus

Nyári darules Hortobágyon   |  
2014. július 31.

A túrát július 31-re (csütörtök) hirdetjük, mely egy kisvonatozással egybekötött szakvezetéses túra.
A programra előzetes bejelentkezés szükséges, mely a HNP Látogatóközpontjában lehetséges, személyesen, telefonon vagy e-mailben.

Daru éjszakázás Hortobágyi-halastón
A daru (Grus grus), mint vonuló madár az őszi időszakban nagy tömegben lepi el a hortobágyi pusztákat,
tarlókat, lecsapolt halastavakat. Őszi vonulásuk során az első csapatok szeptember végén, október elején
jelennek meg a Hortobágy egén, vonulásuk csúcsidőszaka pedig október hónap közepére esik. Ilyenkor több
hetet is eltöltenek a térségben, egészen addig míg az első komolyabb őszi fagyok meg nem jelennek, ekkor
tovább indulnak dél felé. Tavaszi vonulásuk sokkal gyorsabban lezajlik, ilyenkor a madarak sietnek vissza
költőhelyeikre, hogy minél alkalmassabb fészkelőhelyet tudjanak elfoglalni.
Van azonban minden évben néhány száz példány akik még nem ivarérettek, így nem vonulnak vissza
költőhelyeikre. A környezeti tényezők szerencsés együttállása miatt az idén júliusban a megszokottól jóval több
- közel 1000 - daru éjszakázik a Hortobágyi Nemzeti Park egyik halastaván. A különleges helyzet - a júliusi
éjszakai daru behúzás - bemutatására vezetett túrát hirdet a nemzeti park, melynek időpontja 2014. július
31-e (csütörtök) este.
A programon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött és a létszám korlátozott (max. 30 fő).
Találkozás a Hortobágyi-halastó kisvasúti jegypénztárában, 18.30-18.45 között.

Természeti értékek | Ökoturizmus

Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztivál   |  
2014. augusztus 8. és 2014. augusztus 10. között

A hagyományőrző fesztivál célja a településen és a megyében élők kulturális élményeinek gazdagítása, a turisztika fellendítése, és a hagyományőrzés nemcsak országos, hanem nemzetközi vonatkozásban.  Bárkinek remek kikapcsolódást nyújthat ez a pár nap.

2014. 08.08. péntek

 - Amatőr zenekarok

- Motoros felvonulás

- Streetfighter show

 - Jegying vitel

 Koncertek:

            - LORD

            - BEATRICE

            - DELTA

             

 2014. 08.09. szombat

 - Ünnepélyes megnyitó

 - Lánykikérés, násznép menet

 - Eskűvő, Lakodalom

 - Eszem-iszom, mulatás

 Koncertek:

            - NEOTON

            - COMPACT DISCO

            - DJ SZATMÁRI

            - DJ STERBINSZKY

             

 2014. 08.10. vasárnap

 - Ünnepi Szentmise

 - Vőfélytalálkozó

 - Néptáncegyüttesek műsora

 Koncertek:

            - OCHO MACHO

            - MAGNA CUM LAUDE

Kulturális örökség

30. Téka Tábor   |  
2014. július 19. és 2014. július 27. között

Az elmúlt évben is nagy sikert aratott a Téka Népművészeti Tábor Nagykálló-Harangodon. A hagyományőrző tábor ebben az évben is megtartotta azokat a foglalkozásokat, melyek a résztvevők megszokhattak a Téka 29 éve alatt. A résztvevők a hét folyamán gyöngyfűzésen, csipkeverésen, agyagozáson, bőrművességen, csuhézáson, fafaragáson, gyékényezésen, kemencézésen, kosárkötésen, kovácsmesterségen, nemezelésen, szövésen és néptánc-oktatáson vehettek részt. A megszokott foglalkozások azonban egy új körrel is bővültek: idén először citerázni is tanulhattak a táborlakók. A tábor nemzetközi elismerését mutatja, hogy idén is több országból érkeztek érdeklődök: az Egyesült Államokból, Kanadából, Németországból, Franciaországból, Angliából, Szlovákiából, és Ukrajnából is fogadtak vendégeket a Tékában. Az évről évre ismétlődő Téka Népművészeti Tábor legnagyobb erénye, hogy az unokák és a nagymamák, az ifjúság és a középkorosztály, együtt tanul, dolgozik a mozgalmas hét alatt. – mondta el Borsiné Sveda Anita. A tábor háziasszonya hozzátette: a sikerről mindenki meggyőződhetett a tábor befejezéseként rendezett „Táborzáró” gálaműsoron, amely mind a táborlakóknak, mind pedig Nagykálló és a térség közönségének felejthetetlen élményt jelent. A Téka Tábor minden évben rendez egy tematikus napot, melyre táborozókon kívül más látogatókat is várnak. Ez az esemény idén sem maradhatott el, sőt, az eddigiektől eltérően most szerda helyett szombaton rendezték meg, hogy minél több érdeklődő kijuthasson a rendezvényre. A 2013-as tematikus nap központi témája a vásár volt: az érdeklődők egy igazi, korhű, száz évvel ezelőtti vásárba nyerhettek bepillantást. A vásáron kézzel készült, kézműves termékeiket kínálták az árusok, melyekre a régi szokások szerint alkudni is lehetett.

A Téka Népművészeti Tábor Kelet-Magyarország legnagyobb hagyományőrző tábora, ahol a résztvevők, nomád körülmények között megismerkedhetnek a régi kézműves foglalkozásokkal, valamint a Kárpát-medence valamennyi autentikus táncanyagával. A 30. Téka Népművészeti Tábor 2014. július 19-27 között várja a népi kultúra iránt érdeklődőket.

1. HOGYAN ALAKULNAK IDÉN, 2014-BEN A RÉSZVÉTELI DÍJAK?

Napi jegy:

A nappali jeggyel reggel 8:00 órától este 18:30 óráig lehet a tábor területén foglalkozásokon részt venni. Ennek ára:

 • 4 éves korig: ingyenes
 • 5-10 éves korig: 500 Ft/fő/nap
 • 11-14 éves korig: 1 000 Ft/fő/nap
 • 15 éves kortól: 2 000 Ft/fő/nap

Esti jegy: (este 18:30 órától a táncházakban való részvétellel)

 • 4 éves korig: ingyenes
 • 5-14 éves korig: 500 Ft/fő/nap
 • 15 éves kortól: 1 000 Ft/fő/nap

Napi díj mértéke (amely tartalmazza az éjszakai sátorhely díját)

Ha csak néhány napot töltenének el a táborban, akkor a napi díj mértéke – amely tartalmazza az éjszakai sátorhely díját – a következőképpen alakul:

 •  4 éves korig: 200 Ft/fő/nap
 • 5-10 éves korig: 1 000 Ft/fő/nap
 • 11-14 éves korig: 4 000 Ft/fő/nap
 • 15 éves kortól: 6 000 Ft/fő/nap

Hetijegy:

 • 4 éves korig: 800 Ft/fő/hét
 • 5-10 éves korig: 5 000 Ft/fő/hét
 • 11-14 éves korig: 20 000 Ft/fő/hét
 • 15 éves kortól: 25 000 Ft/fő/hét

A feltüntetett hetijegy árakból a nagycsaládosok 10%, a Nagykállóiak pedig (lakcímkártya felmutatása mellett) 50% kedvezményben részesülnek!

2. EBBEN AZ ÁRBAN MÁR BENNE VAN AZ ÉTKEZÉSI KÖLTSÉG IS?

Nincs, a részvételi díj az étkezési költségeket nem tartalmazza. Reggelit, ebédet és vacsorát a jelentkezésnél és a helyszínen - napi áron - lehet igényelni. (reggeli: 350.- Ft, ebéd: 850.- Ft, vacsora: 700.- Ft)

Fontos kiemelni, hogy minden Magyarországon érvényes meleg-étkeztetési utalványt elfogadunk!

3. MIT TARTALMAZ A RÉSZVÉTELI DÍJ?

A tábor részvételi díja tartalmazza az ÁFA összegét, fedezi a sátorhelyet, a mesterségek anyag- és eszközszükségletét, a tiszteletdíjakat, kommunális költségeket... stb.

4. HASZNÁLHATOM-E SZÉP KÁRTYÁMAT A TÁBOR RÉSZVÉTELI DÍJÁNAK KIEGYENLÍTÉSÉRE?

Igen, hiszen 2012-ben táborunk is csatlakozott a Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhelyek közé. Mindhárom pénztárszolgáltató bankkal (OTP, K&H, MKB) sikerült megállapodást kötnünk, így már SZÉP kártyával is fizethetnek a hozzánk érkezők.

5. MILYEN KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOKON VEHETÜNK RÉSZT?

Agyagozás, bőrművesség, csipkeverés, csuhézás, fafaragás, gyékényezés, gyöngyfűzés, kemencézés, kosárkötés, kovács mesterség, nemezelés, szövés.

Felhívjuk azok figyelmét, akik a tábor megadott foglalkozási rendjétől szeretnének eltérni, hogy a foglalkozásvezetők készséggel állnak a rendelkezésükre mindenben, viszont a többlet alapanyagot térítés ellenében (beszerzési áron) tudjuk csak biztosítani!

Minden délután 14:00 órától 16:00 óráig citera- és énekoktatáson is részt vehetnek a táborlakók.

6. HOL LEHET ALUDNI?

A Téka Népművészeti Tábor egy nomád tábor, így aludni a helyszínen, sátorban lehet. A sátrakról a résztvevők maguk gondoskodnak! 

7. MIT KELL MAGUNKKAL VINNI?

Személyes felszerelésről (evőeszközkészlet, meleg ruha, takaró, tisztálkodó felszerelés... stb.) mindenki maga gondoskodjon, és mindenki hozzon magával egy hétnél nem régebbi egészségügyi igazolást!

8. HA CSAK AZ ESTI TÁNCHÁZAKRA SZERETNÉK MENNI, MENNYIT KELL FIZETNEM?

Ha csak a táncházakba szeretne jönni valaki, esti jegyet kell vásárolnia. Amennyiben valaki kiköltözik a táborba, (de nem marad egy hétig) abban az esetben napi díjat kell fizetni, amely már tartalmazza az éjszakai sátorhely díját is. A részletes árakat az 1. kérdésnél olvashatjátok! 

9. HÁNY FŐTŐL LEHET IGÉNYBE VENNI A CSOPORTOS KEDVEZMÉNYT?

A csoportos kedvezményt minimum 10 fő együttes jelentkezésénél lehet igénybe venni!

10. HOL TUDOK JELENTKEZNI?

Jelentkezni lehet telefonon a 42/563-067-as vagy a 30/257-7065-ös telefonszámon, email-en asvedaanita@gmail.com címen, vagy személyesen a Nagykállói Közhasznú Nonprofit Kft. irodájában, Nagykállóban, a Jókai út 28. szám alatt.

11. HA NEM AKAROK BEKAPCSOLÓDNI A FOGLALKOZÁSOKBA, CSAK SZERETNÉK SZÉTNÉZNI, AKKOR IS KELL JEGYET VENNEM?

Ha valaki csak sétálni szeretne, 18.30-ig nem kell nappali jegyet vennie. Aki 18.30 után szeretne a területre belépni, annak minden esetben esti jegyet kell váltania!

12. VIHETJÜK A KISKUTYÁNKAT A TÁBORBA?

A korábbi évek gyakorlatával megegyezően a táborba kutyát behozni TILOS!

13. KIK TARTJÁK MAJD A FOGLALKOZÁSOKAT?

Akik már rutinos táborlakók, sok ismerős arccal fognak találkozni, válasszák akármelyik kézműves foglalkozást is.

Agyagozás: Bély Ági, Kovács László (Zamak)

Bőrművesség: Éber Tamás, Bagdi János

Csipkeverés: Félegyházi Józsefné Anikó

Csuhézás: Bencsik Márta

Fafaragás: Tordai János, Molnár József

Gyékényezés: Kovács Tibor

Gyöngyfűzés: Blanár Katalin, Fehér Anna

Kemencézés: Sarkadiné Juhász Enikő, Perge Lajos

Kosárkötés: Forgács Júlia, Forgács Sándor

Kovácsmesterség: Vajda László

Nemezelés: Szabó Tibor

Szövés: Gráf Zsuzsanna

Citeraoktatás: Rózsa Zoltán

Énekoktatás: Kerezsiné Kulcsár Annamária

14. MIKOR VANNAK FOGLALKOZÁSOK A NAP FOLYAMÁN?

Naponta kétszer, délelőtt és délután lehet foglalkozásokba bekapcsolódni. Délelőtt 10.00-től 12.30-ig, délután 16.30-tól 18.30-ig várják a foglalkozásvezetők az érdeklődőket. A kemencés ételek 14.00-18.00 óra között készülnek. Az esti táncházakat 20.00 órakor kezdik a bálgazdák.

15. MILYEN TÁNCOKAT TANULHATUNK AZ IDEI TÁBORBAN, ÉS KIK LESZNEK A TÁNCOKTATÓK?

A 30. Téka Táborban küküllőmenti, moldvai, felcsíki és dévaványai táncokat lehet majd tanulni, 10.00 órától 13.00 óráig, valamint 15.00 órától 18.00 óráig.

Újdonság, hogy minden nap 09.00 órától 10.00 óráig a gyerekeknek is lesz táncoktatás (sárközi ugrós)

A táncoktatók: Antal Dóra – Antal Roland; Barsi Csaba; Mahovicsné Ladányi Anita – Mahovics Tamás; Márton Julianna – Márton Attila – Márton Lászlóné

Zenekarok: Bürkös Zenekar; Galga Zenekar; „Zöldsátor” Zenekar (moldvai, gyimesi)

Bor | Gasztronómia

14. Napkori Böllérfesztivál   |  
2015. január 17.
A Napkori Nemzetközi Böllérversenyen csapatok mérik össze szúrási, vágási és feldolgozási technikáikat. A versenyzők a népi hagyományoknak megfelelően készítik el a disznótor finomságait, pl. a hurkát, kolbászt vagy a mindig nagy népszerűségnek örvendő toroskáposztát. Kóstolási lehetőség mindig van a csapatoknál és a szervezők által felállított standokon is. A hentesek választhatnak, mangalicát vagy hússertést vágnak, ám a versenyben csak azok vehetnek részt, akik mangalicát dolgoznak fel. A böllérek munkáját szakértő zsűri bírálja. Díjakat több kategóriában adnak. Többek között a legfinomabb hurkát, fogópálinkát, kolbászt, és nem utolsó sorban a legízletesebb forralt bort díjazzák. Érkeznek résztvevők Erdélyből, Kárpátaljáról, a Vajdaságból és a Felvidékről is.
Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!