A történelem kovácsolta eggyé Szabolcsból, Szatmárból, Beregből, Ung és Ugocsa pereméből legkeletibb megyénket, Szabolcs-Szatmár-Bereget.  A hatezer négyzetkilométernyi vidék arculatát a vizek, így elsősorban a kanyargó Tisza, valamint a Szamos, a Kraszna, a Túr határozza meg.  A folyók szépséges hívogató partszakaszokkal, kapásra váró halakkal, és kerékpártúrákra ideális gátakkal fogadják az ide érkezőket. A kerékpárosok mellett a kenusok, evezősök és jet-ski-sek is otthon érezhetik magukat errefelé.
Szabolcs-Szatmár-Bereg gyönyörű, vélik a helyiek és nem véletlenül: az Alföldön ezen a vidéken maradt meg a legtöbb természeti, tájképi és kultúrtörténeti érték. Érintetlen tájai, ligetei, csábító erdei, még iható folyói, őslápjai lenyűgözik, aki erre jár.

„E vidék mindig is sok ismert közéleti embert, művészt adott az országnak. Innen származott Bessenyei György, a híres testőríró, Kölcsey Ferenc, Móricz Zsigmond, Krúdy Gyula vagy Váci Mihály” – meséli Szabó Győző színművész, aki maga is e táj szülötte.
Ha gyermekkorának helyszínéről, a vidék látnivalóiról kérdezzük, a nyírbátori születésű aktor szinte megállíthatatlanul sorolja a szívének kedves nevezetességeket. Elárulja, hogy Nyírbátor mellett családi szálak fűzik Szatmárcsekéhez, ahol kedvenc helye a Szatmári Fogadó, Kölcsén a helyi cukrászda a szíve csücske, hiszen édesapja cukrász, csodálja a csarodai templomot, Tivadart, Gergelyugornyát. Gyermekkorában sokat úszott és csónakázott a megye keleti csücskében található Tiszakóród nevezetes Bukógátjánál.
Szabó Győző szerint, aki ma látogat haza vagy vendégként fordul meg itt, alig ismer rá a régi tájra. „A települések arculata mára teljesen megújult és az emberek is mások” – mondja a színművész. „Talán csak a természet szépsége nem változott és a helyiek szívóssága, akik minden korban és minden nehézség ellenére talpon tudtak maradni.” Ilyen „menekülő útvonal” a falusi turizmus, amely az utóbbi években virágzott fel errefelé. A helyiek jó szívvel fogadnak vendégeket portáikon, akiknek örömmel mutatják be szülőföldjük megannyi szépségét. Kultúrára fogékony emberként, művészként Szabó Győző nem felejti el megemlíteni a fesztiválokat, rendezvényeket, amelyekből a megye szinten részére és az év minden időszakára jut néhány. 
„Kedvencem a Szatmári Fesztivál, amelynek keretében a vendégek ismerkedhetnek a híres „nemtudom” szilva felhasználásával aszalva, lekvár-, illetve pálinkaként, a Penyige-i Nagyvásár, a Cinkefőző verseny vagy a Jeles Napok a Beregben, amely mind mind rengeteg látogatót vonzanak ide az év során.”

Aktív turizmus

"Itthon vagy!" Magyarország szeretlek   |  
2016. szeptember 24.
Az országos kezdeményezéshez 2013-ban csatlakozott településünk is. Az esemény annyira jól sikerült, hogy a látogató közönség kérésére immáron 4. alkalommal rendezzük meg a programot. A színes folklór műsorok mellett természetesen nem maradhat el az őszre jellemző ételek és italok elkészítése, a baráti társaságok főzőversenye, valamint a kis csapatok ügyességi versenye sem. A gyerekekre is gondolván számukra is teremtünk lehetőségeket a szórakozásra. Akadálypályák, ugrálóvár, arcfestés, csillámtetoválás, kézműves foglalkozás és egyéb sportolási lehetőségek is várják a gyerekeket. Az ősz hangulatát megidéző összes étel és ital terítékre kerül. A mustkészítéstől a csuhébabákon át a káposztataposásig mindent felfedezhetnek sátrainkban. A közétkeztetést biztosító település konyhájának csapata finom étellel vendégeli meg a látogatókat. Hogy ez pontosan mi is, az derüljön ki a helyszínen. Az estét a már megszokott tűzgyújtás és az ezt követő zenés-táncos mulatság zárja.

Természeti értékek | Ökoturizmus

Csipkekészítők VII. Nemzetközi Konferenciája   |  
2016. október 7. és 2016. október 9. között
Az országban tevékenykedő csipkekészítők találkozója és az érdeklődők fogadása...............................................

Kulturális örökség

Márton-napi libator   |  
2016. november 12.
Családi délután finom libás ételekkel, utcaszínházzal és ludas népi játékokkal.
Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!