A történelem kovácsolta eggyé Szabolcsból, Szatmárból, Beregből, Ung és Ugocsa pereméből legkeletibb megyénket, Szabolcs-Szatmár-Bereget.  A hatezer négyzetkilométernyi vidék arculatát a vizek, így elsősorban a kanyargó Tisza, valamint a Szamos, a Kraszna, a Túr határozza meg.  A folyók szépséges hívogató partszakaszokkal, kapásra váró halakkal, és kerékpártúrákra ideális gátakkal fogadják az ide érkezőket. A kerékpárosok mellett a kenusok, evezősök és jet-ski-sek is otthon érezhetik magukat errefelé.
Szabolcs-Szatmár-Bereg gyönyörű, vélik a helyiek és nem véletlenül: az Alföldön ezen a vidéken maradt meg a legtöbb természeti, tájképi és kultúrtörténeti érték. Érintetlen tájai, ligetei, csábító erdei, még iható folyói, őslápjai lenyűgözik, aki erre jár.

„E vidék mindig is sok ismert közéleti embert, művészt adott az országnak. Innen származott Bessenyei György, a híres testőríró, Kölcsey Ferenc, Móricz Zsigmond, Krúdy Gyula vagy Váci Mihály” – meséli Szabó Győző színművész, aki maga is e táj szülötte.
Ha gyermekkorának helyszínéről, a vidék látnivalóiról kérdezzük, a nyírbátori születésű aktor szinte megállíthatatlanul sorolja a szívének kedves nevezetességeket. Elárulja, hogy Nyírbátor mellett családi szálak fűzik Szatmárcsekéhez, ahol kedvenc helye a Szatmári Fogadó, Kölcsén a helyi cukrászda a szíve csücske, hiszen édesapja cukrász, csodálja a csarodai templomot, Tivadart, Gergelyugornyát. Gyermekkorában sokat úszott és csónakázott a megye keleti csücskében található Tiszakóród nevezetes Bukógátjánál.
Szabó Győző szerint, aki ma látogat haza vagy vendégként fordul meg itt, alig ismer rá a régi tájra. „A települések arculata mára teljesen megújult és az emberek is mások” – mondja a színművész. „Talán csak a természet szépsége nem változott és a helyiek szívóssága, akik minden korban és minden nehézség ellenére talpon tudtak maradni.” Ilyen „menekülő útvonal” a falusi turizmus, amely az utóbbi években virágzott fel errefelé. A helyiek jó szívvel fogadnak vendégeket portáikon, akiknek örömmel mutatják be szülőföldjük megannyi szépségét. Kultúrára fogékony emberként, művészként Szabó Győző nem felejti el megemlíteni a fesztiválokat, rendezvényeket, amelyekből a megye szinten részére és az év minden időszakára jut néhány. 
„Kedvencem a Szatmári Fesztivál, amelynek keretében a vendégek ismerkedhetnek a híres „nemtudom” szilva felhasználásával aszalva, lekvár-, illetve pálinkaként, a Penyige-i Nagyvásár, a Cinkefőző verseny vagy a Jeles Napok a Beregben, amely mind mind rengeteg látogatót vonzanak ide az év során.”

Kiemelt ajánlatok

Üres felület

Üres felület

Üres felület

 

Aktív turizmus

Fogathajtó verseny   |  
2014. augusztus 2.
A megye minden részéről érkeznek versenyzők. Egy kategóriában indulhatnak. Évről évre egyre többen jelentkeznek.

Természeti értékek | Ökoturizmus

IX. Országos Középiskolás Képzőművészeti Diáktárlat   |  
2014. november 18. és 2014. november 30. között
A művelődési központ és a debreceni Suliszerviz Pedagógiai Intézet minden év őszén rendezi meg a diáktárlatot, melyen bemutatkozási és megmérettetési lehetőséget kívánunk biztosítani minden alkotókedvű tehetséges magyarországi és határon túli középiskolás diák számára. A diáktárlat célja összegyűjteni és kiállítani azokat a legjobb festményeket és grafikákat, melyeket a neves, országos hírű művészekből álló zsűri arra érdemesnek talál.

Kulturális örökség

27. Kállai Kettős Fesztivál   |  
2014. október 3. és 2014. október 5. között
A Kállai Kettős Néptáncfesztivál meghívásos rendezvény, amelyen a néptánc mozgalomban Jól Minősült és Kiválóan Minősült Együttesek, és a rendezők által meghívott külföldi csoportok vehetnek részt. A kétévente szervezett fesztivál találkozási és versenyzési lehetőséget biztosít a néptánc mozgalom élvonalába tartozó együtteseknek, mind e mellett szakmai értékeléssel egybekötött tapasztalatcserére és tanácsadásra ad lehetőséget. Az együttesi visszajelzéseket figyelembe véve az idei évben nem tervezzük a tájolást, (a környező településeken való fellépést) ill. az időjárás kiszámíthatatlansága és más egyéb procedúra miatt a menettánc – táncos felvonulás –helyett más bemutatkozási lehetőséget szeretnénk biztosítani az együtteseknek.

Bor | Gasztronómia

XVI. Nemzetközi Cinkefőző Verseny és Hagyományőrző Húsvét   |  
2014. április 19. és 2014. április 21. között

A gasztronómiai esemény az Észak-alföldi régió egyik kiemelt programja. A fesztivál központi étele a krumpliból és lisztből készült, olajban kisütött, hagyományosan túróval ízesített étel, de ezenkívül más népi ételt is megkóstolhatnak a településre látogatók.

2014. április 19. (szombat)
Feltámadási liturgikus istentiszteletek – VIGILIA PASCHALIS
20.00 Református templomban – Fény és Ige Liturgia
20.00 Római katolikus templomban – Szent mise
21.00 Körmenet
21.15 Örömtűz gyújtása a Kölcsey Ferenc Kulturális Központ parkjában
AGAPÉ – Szeretetvendégség, pászkaszenteléssel egybekötve

2014. április 20. (vasárnap)
06.00 Ételszentelés és megáldás mindkét gyülekezetben a templomoknál
Barangolás lovas fogatokkal (Szatmárcseke és a szomszédos települések bemutatása), napközben folyamatosan
11.00 Istentisztelet – Úrvacsora osztás (református templomban)
12.30 Szent mise – Áldozás (római katolikus templomban)
13.00-17.00 „Húsvéti szokások, hagyományok Magyarországon” pályázatra érkezett pályaművekből készült kiállítás megtekintése, eredményhirdetés, a pályázatra érkezett díjazott versek előadása
14.00-18.00 Tojásfestés
20.00 „CINKE BÁL” a Kölcsey Ferenc Művelődési Házban – élő zenével, „Cinke Szépe” választás

2014. április 21. (hétfő)
08.00-13.00 Regisztráció a NYITOTT PORTA PROGRAMRA
(Locsolkodó Lap vásárlása: 500.- Ft / fő) 08.00-15.00 NYITOTT PORTA PROGRAM a településen
(Locsolkodó Lap hitelesítése a vendégfogadó házaknál) 09.30       Húsvéti nyúl fogó verseny
10.00   A fesztivál ünnepélyes megnyitása
10.30 A versenyző csapatok bemutatása, a tájjellegű húsvéti ételek készítése
(valamint kenyér és kalács sütés kemencében folyamatosan) 10.30 – 16.00 Kulturális műsor
12.30   Zsűrizés és az elkészült ételek vásárlása, kóstolása
16.00 NYITOTT PORTA PROGRAM zárása, Nyereménysorsolás
(részvétel a leadott Locsolkodó Lap ellenében) 16.30 Ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadás

A Szatmárcsekei Tűzoltó-, Polgárőr és Faluszépítő Egyesület a programváltoztatás jogát fenntartja!

Forrás: www. utisogo.hu

Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!