A történelem kovácsolta eggyé Szabolcsból, Szatmárból, Beregből, Ung és Ugocsa pereméből legkeletibb megyénket, Szabolcs-Szatmár-Bereget.  A hatezer négyzetkilométernyi vidék arculatát a vizek, így elsősorban a kanyargó Tisza, valamint a Szamos, a Kraszna, a Túr határozza meg.  A folyók szépséges hívogató partszakaszokkal, kapásra váró halakkal, és kerékpártúrákra ideális gátakkal fogadják az ide érkezőket. A kerékpárosok mellett a kenusok, evezősök és jet-ski-sek is otthon érezhetik magukat errefelé.
Szabolcs-Szatmár-Bereg gyönyörű, vélik a helyiek és nem véletlenül: az Alföldön ezen a vidéken maradt meg a legtöbb természeti, tájképi és kultúrtörténeti érték. Érintetlen tájai, ligetei, csábító erdei, még iható folyói, őslápjai lenyűgözik, aki erre jár.

„E vidék mindig is sok ismert közéleti embert, művészt adott az országnak. Innen származott Bessenyei György, a híres testőríró, Kölcsey Ferenc, Móricz Zsigmond, Krúdy Gyula vagy Váci Mihály” – meséli Szabó Győző színművész, aki maga is e táj szülötte.
Ha gyermekkorának helyszínéről, a vidék látnivalóiról kérdezzük, a nyírbátori születésű aktor szinte megállíthatatlanul sorolja a szívének kedves nevezetességeket. Elárulja, hogy Nyírbátor mellett családi szálak fűzik Szatmárcsekéhez, ahol kedvenc helye a Szatmári Fogadó, Kölcsén a helyi cukrászda a szíve csücske, hiszen édesapja cukrász, csodálja a csarodai templomot, Tivadart, Gergelyugornyát. Gyermekkorában sokat úszott és csónakázott a megye keleti csücskében található Tiszakóród nevezetes Bukógátjánál.
Szabó Győző szerint, aki ma látogat haza vagy vendégként fordul meg itt, alig ismer rá a régi tájra. „A települések arculata mára teljesen megújult és az emberek is mások” – mondja a színművész. „Talán csak a természet szépsége nem változott és a helyiek szívóssága, akik minden korban és minden nehézség ellenére talpon tudtak maradni.” Ilyen „menekülő útvonal” a falusi turizmus, amely az utóbbi években virágzott fel errefelé. A helyiek jó szívvel fogadnak vendégeket portáikon, akiknek örömmel mutatják be szülőföldjük megannyi szépségét. Kultúrára fogékony emberként, művészként Szabó Győző nem felejti el megemlíteni a fesztiválokat, rendezvényeket, amelyekből a megye szinten részére és az év minden időszakára jut néhány. 
„Kedvencem a Szatmári Fesztivál, amelynek keretében a vendégek ismerkedhetnek a híres „nemtudom” szilva felhasználásával aszalva, lekvár-, illetve pálinkaként, a Penyige-i Nagyvásár, a Cinkefőző verseny vagy a Jeles Napok a Beregben, amely mind mind rengeteg látogatót vonzanak ide az év során.”

Aktív turizmus

XXVI. Füzesgyarmati Lovas Napok   |  
2015. augusztus 1. és 2015. augusztus 2. között
A település híres lovas hagyományairól. Idén 26. alkalommal kerül megrendezésre Németi Judit és családja által szervezett Füzesgyarmati Lovas Napok. A rendezvény célja az utánpótlás nevelése és képzése, a fogatsport népszerűsítése, tömegbázisának szélesítése, hagyományainak megőrzése. Versenyzési lehetőség biztosítása amatőr sportolók számára. A versenyzők a 2 nap alatt díjhajtásban, maraton, és akadályhajtásban mérik össze tudásukat. A fogathajtás mellett díjugrató versenyt is rendeznek, mely egyben megyei bajnokság is. A versenyszámok között lovas torna, fogat-lovastorna és csikós bemutatóval szórakoztatják a nézőket. A gyerekek kipróbálhatják a kézműves egyesület által létre hozott népi játszóteret.

Természeti értékek | Ökoturizmus

Kurucnap   |  
2015. július 25.
Ünnepségek, kulturális programok kurucos hangulat várja azokat, akik ellátogatnak Esze Tamás brigadéros szülőfalujába Tarpára, a Tarpai Kuruc Napra. A művelődési ház parkjában egész nap eredeti 1698-as receptek alapján készített kuruc kori és hagyományos népi ételek kóstolására nyílik lehetőség. A programot kézműves sátrak, lovasbemutatók színesítik. A hagyományos beregi gasztronómiai és népzenei kínálaton túl a rendezvény egyediségét a kuruc kori időszakot idéző falusi utcai életkép és felvonulás adja. A korhű ruhába öltözött helybeliek és a sarcot szedő labancok koreografált utcai harca idézi fel a Rákóczi-szabadságharc korának hangulatát.

Kulturális örökség

Szatmár-Beregi Szilvanapok - az új pálinka ünnepe   |  
2015. szeptember 25. és 2015. szeptember 26. között
Minden év szeptember utolsó hétvégéjén rendezik meg Tarpán a világhírű szatmári szilva és egyéb zamatos tájjellegű gyümölcspárlatok, no meg a szilvából készült ételek hagyományőrző fesztiválját, a Szatmár-Beregi Szilvanapokat. Az első napon szakmai program valósul meg, ahol a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjai értékelik a pálinkák versenyére nevezett italokat: szilva-, alma- és egyéb gyümölcskategóriákban. Szombaton, a közönségnapon már a rendezvényre látogatók is megkóstolhatják a legjobb pálinkákat a művelődési ház kertjében, ahol szilvalekvár mellett tájjellegű szilvás ételeket is főznek a vendégeknek rézüstben. A szilvalekvárhoz házi kenyeret sütnek - a helyszínen felállított látvány kemencében - bemutatva annak minden folyamatát. Mindemellett népművészeti csoportok fellépése, kézművesek, népi mesterségek utcája, termékbemutatók, vásárok tájjellegű termékekből,lovasbemutató, íjászat és esti zenés mulatság várja a rendezvényre ellátogató vendégeket. A műsor fénypontja az Új Pálinka Ünnepe, amely a hagyományőrző Lovagrend ünnepélyes felvonulása és ceremóniája, mely az új pálinkák minősítéséből, a pálinka verseny díjátadásából, az elismerő oklevél átnyújtásából, illetve az új lovag avatásából áll.

Bor | Gasztronómia

Csülkös Nap   |  
2015. június 27.
Dombrád Város Önkormányzata minden évben megrendezi a Csülkös Napot. Változatos és színes programokkal várunk minden kedves érdeklődőt és versenyzőt is, többek között főzőversennyel, lovasfogat-hajtó versennyel, virtusvetélkedővel, valamint kispályás labdarúgó tornával. A disznótor menetével és eszközeivel is megismerkedhetnek egy kiállítás keretén belül. Tervezett programok: kispályás labdarúgás, virtus vetélkedő, főző verseny (csülkös ételekkel), kulturális műsor, sztár vendégek fellépése (esti élő koncert), vidámpark, kirakodó vásár, tűzijáték
Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!