Kiskunsági Nemzeti Park A Kiskunsági Nemzeti Park hazánk második nemzeti parkja. Hasonlóan a Hortobágyhoz, ez a táj is az ember és a természet sok száz éves együttélésének emlékeit őrzi. A nemzeti park értékes területei a Duna-völgy szikes pusztái, a Duna-Tisza közi homokhátság homokbuckái, mocsarai, az Alsó-Tiszavidék holtágai és ártéri erdői és a Bácska homokbuckái. Területének kétharmadát az UNESCO Ember és Bioszféra programja 1979-ben bioszféra-rezervátummá nyilvánította. Vizes élőhelyei a Ramsari egyezmény hatálya alá tartoznak és fokozottan védettek. Igazgatósága Kecskeméten található. A nemzeti park a Duna-Tisza köze legjelentősebb természeti értékekkel rendelkező területeit foglalja magába, melyek a Duna-menti síkságon, a Homokhátságon és a Tisza-völgyében találhatók. A kilenc különálló egységből álló Kiskunsági Nemzeti Park területe 53.000 ha. Élőhelyeit nagyobb részben szikes és homokpuszták alkotják. Vizes élőhelyei szikes tavak, továbbá mocsarak és lápok, valamint Tisza-menti holtágak. A tanyasi gazdálkodás, a pusztai állattartás és a mezőgazdasági kultúra hagyományai a természeti rendszerekkel együtt határozzák meg a kiskunsági táj egyedi arculatát. Ezek megismerését bemutatóhelyek és az egyes védett területeken található tanösvényekkel rendelkező látogatható helyek teszik lehetővé.

Aktív turizmus

Vércsés délelőtt a Nemzeti Parkok hetén   |  
2016. június 4.
A Montág-puszta keleti peremén található szalakótaodúk és mesterséges vércsetelep gyűrűzéssel egybekötött ellenőrzésére kerül sor. A megfelelő korban levő fiókák jelölőgyűrűkkel is el lesznek látva. Látványos program iskolások számára is. A túra hossza kb. 6 km.

Természeti értékek | Ökoturizmus

Falunap   |  
2016. július 22. és 2016. július 24. között
A hagyományokhoz híven, idén is megrendezésre kerül, az Anna névnapjához legközelebbi hétvégén tartandó falunapi rendezvényünk. Július 22-23-24-én kerül megrendezésre az immár XXI. Szent Anna Napok. A XIX. Században kolera járvány pusztított Apátfalván és Anna napjára sikerült eme gyilkos kornak véget vetni. Őseink szentül megfogadták, hogy minden évben ezen a napon hálát adnak a járvány megfékezésének. A szovjet megszállás alatt nem került sor a megtartására, de a rendszerváltást követően 1996 óta minden évben megrendezésre kerül, immár többnapos rendezvényként. Három napos rendezvényünknek az első napját a Cigány Kisebbségi Önkormányzat tartja. A délután folyamán nemzetiségi műsorok kerülnek előtérbe, melyen számos fellépő szórakoztatja, az érdeklődőket. A koncerteket, fellépéseket követően utcabállal zárjuk az első napot.. A második napon betekintést nyerhetünk a helyi kézműves foglakozásokba, kiállításokba. A kicsiknek is lesznek programok, a szülőkkel együtt kézműveskedhetnek, különböző gyerekeknek szánt programokon vehetnek részt. Lesz ugrálóvár, vizesfoci és sok más játék, mellyel kicsik és nagyok tölthetik el játékosan a szombat délelőttöt. A rendezvénysátorban fellépnek a helyi csoportok is. A Kardos István Néptánccsoport, a Hagyományőrző csoport,a Pódium színpad,és a Kerekes Márton népdalkör. A délután folyamán koncerttel és estig tartó mulatozással várjuk a falu apraja nagyját és minden kedves érdeklődőt. A harmadik napon lovas napot tartunk, amely zenés ébresztővel veszi kezdetét, majd lovas fogat felvonulással folytatódik. Egész nap lovas ügyességi versenyek: akadályverseny, díjugratás és fogathajtás várja az erre a napra ellátogatókat. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Kulturális örökség

Osztálykirándulások az Algyői Tájházban   |  
2016. június 10.
Osztályok jelentkezését várjuk, ahol meghatározott programcsomagok közül választhatnak az érdeklődők. Tárlatvezetéssel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, hagyományos ételekkel töltjük el a napot. Számos más időtöltést kínálunk Algyőn. Tanösvény a Tisza partján, erdei kilátó, szalonna sütési lehetőséggel. Borbála fürdő szolgáltatásai. A tájházi programon való részvételi díj: felnőtt 500,- 10 fő felett, 400,-. Kísérőnek pedagógus igazolvánnyal ingyenes!Diák/nyugdíjas 250.-, 10 fő felett 225,-.Óvodások számára: 150,- 10 fő felett 125,-.Múzeumpedagógiai óra: 500,- 10 fő felett 400,-.
Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!