Kiskunsági Nemzeti Park A Kiskunsági Nemzeti Park hazánk második nemzeti parkja. Hasonlóan a Hortobágyhoz, ez a táj is az ember és a természet sok száz éves együttélésének emlékeit őrzi. A nemzeti park értékes területei a Duna-völgy szikes pusztái, a Duna-Tisza közi homokhátság homokbuckái, mocsarai, az Alsó-Tiszavidék holtágai és ártéri erdői és a Bácska homokbuckái. Területének kétharmadát az UNESCO Ember és Bioszféra programja 1979-ben bioszféra-rezervátummá nyilvánította. Vizes élőhelyei a Ramsari egyezmény hatálya alá tartoznak és fokozottan védettek. Igazgatósága Kecskeméten található. A nemzeti park a Duna-Tisza köze legjelentősebb természeti értékekkel rendelkező területeit foglalja magába, melyek a Duna-menti síkságon, a Homokhátságon és a Tisza-völgyében találhatók. A kilenc különálló egységből álló Kiskunsági Nemzeti Park területe 53.000 ha. Élőhelyeit nagyobb részben szikes és homokpuszták alkotják. Vizes élőhelyei szikes tavak, továbbá mocsarak és lápok, valamint Tisza-menti holtágak. A tanyasi gazdálkodás, a pusztai állattartás és a mezőgazdasági kultúra hagyományai a természeti rendszerekkel együtt határozzák meg a kiskunsági táj egyedi arculatát. Ezek megismerését bemutatóhelyek és az egyes védett területeken található tanösvényekkel rendelkező látogatható helyek teszik lehetővé.

Aktív turizmus

Sellőpikkely Nap   |  
2015. augusztus 20.
A bölcskei Duna- part csodálatos természeti környezetében a Horgász Egyesület minden évben augusztus 20. környékén Sellőpikkely napot szervez. Főzőversen y,vetélkedők, sport játékok szórakoztató műsorok várják a résztvevőket.

Természeti értékek | Ökoturizmus

Földvári Nyári Esték   |  
2015. július 18.

Színházi előadás szabad téren, a Vár udvaron

Talán nincs is olyan szabadtéri színpad az országban, aminek a háttereként csodálatos dunai panorámát is kap a néző. A Dunaföldvári Vár szabadtéri színpadán mindemellett olyan élményeket kínálunk, amik között mindenki megtalálja a kedvenc előadóját vagy műfaját. És az elmúlt 18 évhez hasonlóan ez 2015-ben sem lesz másként.

Kulturális örökség

Gubbantós Népművészeti Fesztivál   |  
2015. augusztus 14. és 2015. augusztus 16. között

A rendezvény Uszód jellegzetes viselet és tánc klutúráját, hagyományait népszerűsíti.

A Gubbantós fesztivált azzal a céllal hozták létre, hogy ne vesszen el a falu igen különleges és a maga nemében egyedülállónak tekinthető népi kultúrája. Az uszódi tánc egyik híres eleme a gubbantós. Ez az itt jellegzetes friss csárdás, a Duna-menti friss csárdások közül a legkülönlegesebb. A nyugati táncdialektusok terület jellemzőiből a lent hangsúlyos forgást őrzi, míg a párelengedő csalogatás és a lippentős motívum kelet-dunántúli hatásokat mutat. Itt tartják a nőt a leghosszabb ideig a levegőben és itt emelik a legmagasabbra. Ez egy nagyon mutatós elem, a repülő szoknyák látványa tetszetős. A gubbantás annyit takar, hogy a friss csárdás során a nő és a férfi egy jellegzetes rogyasztó, gubbantós mozdulattal táncol.

Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!