message

Üzenetküldés


A kézzel készített, kézzel festett barokk étkészlet és a Pataki tál a 85 éves sárospataki kerámiagyárban, Magyarország egyik legrégibb, nagy fazekas tradíciókkal rendelkező vidékén készül. Az étkészlet formavilága a hagyományos, barokk étkészletek stílusából építkezik, ugyanakkor a motívumvilága vidéki házak, udvarok népszerű virágát, a rózsát idézii. Kifejezi az emberek kötődését a tradíciókhoz és emellett lágyabb vonalaival, mintáival, természethez való kötődésével, emelkedett érzelmi hangulatot ad. Elősegítve ezzel az ünnepek emlékezetesebbé, meghittebbé tételét. A Pataki tál, a több mint 2 ezer éve használt agyagedény mai változata, mely természetes anyagokból, mázbevonat nélkül készült, terrakotta kivitelben. A sütésnek ez az ősi módszere, ahol az étel saját levében, a cserép által felvett víz gőzében párolódik, megőrzi az ételek eredeti ízét, tápértékét, vitamintartalmát. Különösen ajánljuk azoknak, akik szeretik a zsírmentes ételeket, de használható a magyar konyha hagyományos receptjeihez is. 


Bővebb információ:

Pataki Kerámia Kft.

info@patakikeramia.hu

1/210-4376, 47/312-633

http://patakikeramia.hu

hand
p
l
s
u
Markerek eltüntetése
-tól -ig

Kiemelt ajánlatok

Üres felület

Üres felület

Üres felület

 

Aktív turizmus

„Nyárközepe” Játszóház és Családi Nap   |  
2014. július 26. és 2014. július 31. között

Játszóház:

Július 26.10:00

A nyárhoz kötődő természetismereti és kézműves foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők.

Helyszín: Jósvafő, Kúria Oktatóközpont, 10.00 óra

Családi Nap:

Július 31. 10:00 - Családi Nap

Helyszín: Jósvafő, Kúria Oktatóközpont
Téma: Ismerkedés az Aggteleki Nemzeti Parkkal vetítés és séta keretében.

Részvételi díj: 500 Ft/család

Természeti értékek | Ökoturizmus

Crescendo Nyári Akadémia   |  
2014. július 28. és 2014. augusztus 11. között
Kéthetes művészeti kurzus, európai és amerikai zenekarok, kiváló szólisták, zenei- és képzőművészeti egyetemek elismert tanárai tartanak intenzív képzést tehetséges művészeti pályára készülő fiataloknak.

Kulturális örökség

30. Téka Tábor   |  
2014. július 19. és 2014. július 27. között

Az elmúlt évben is nagy sikert aratott a Téka Népművészeti Tábor Nagykálló-Harangodon. A hagyományőrző tábor ebben az évben is megtartotta azokat a foglalkozásokat, melyek a résztvevők megszokhattak a Téka 29 éve alatt. A résztvevők a hét folyamán gyöngyfűzésen, csipkeverésen, agyagozáson, bőrművességen, csuhézáson, fafaragáson, gyékényezésen, kemencézésen, kosárkötésen, kovácsmesterségen, nemezelésen, szövésen és néptánc-oktatáson vehettek részt. A megszokott foglalkozások azonban egy új körrel is bővültek: idén először citerázni is tanulhattak a táborlakók. A tábor nemzetközi elismerését mutatja, hogy idén is több országból érkeztek érdeklődök: az Egyesült Államokból, Kanadából, Németországból, Franciaországból, Angliából, Szlovákiából, és Ukrajnából is fogadtak vendégeket a Tékában. Az évről évre ismétlődő Téka Népművészeti Tábor legnagyobb erénye, hogy az unokák és a nagymamák, az ifjúság és a középkorosztály, együtt tanul, dolgozik a mozgalmas hét alatt. – mondta el Borsiné Sveda Anita. A tábor háziasszonya hozzátette: a sikerről mindenki meggyőződhetett a tábor befejezéseként rendezett „Táborzáró” gálaműsoron, amely mind a táborlakóknak, mind pedig Nagykálló és a térség közönségének felejthetetlen élményt jelent. A Téka Tábor minden évben rendez egy tematikus napot, melyre táborozókon kívül más látogatókat is várnak. Ez az esemény idén sem maradhatott el, sőt, az eddigiektől eltérően most szerda helyett szombaton rendezték meg, hogy minél több érdeklődő kijuthasson a rendezvényre. A 2013-as tematikus nap központi témája a vásár volt: az érdeklődők egy igazi, korhű, száz évvel ezelőtti vásárba nyerhettek bepillantást. A vásáron kézzel készült, kézműves termékeiket kínálták az árusok, melyekre a régi szokások szerint alkudni is lehetett.

A Téka Népművészeti Tábor Kelet-Magyarország legnagyobb hagyományőrző tábora, ahol a résztvevők, nomád körülmények között megismerkedhetnek a régi kézműves foglalkozásokkal, valamint a Kárpát-medence valamennyi autentikus táncanyagával. A 30. Téka Népművészeti Tábor 2014. július 19-27 között várja a népi kultúra iránt érdeklődőket.

1. HOGYAN ALAKULNAK IDÉN, 2014-BEN A RÉSZVÉTELI DÍJAK?

Napi jegy:

A nappali jeggyel reggel 8:00 órától este 18:30 óráig lehet a tábor területén foglalkozásokon részt venni. Ennek ára:

 • 4 éves korig: ingyenes
 • 5-10 éves korig: 500 Ft/fő/nap
 • 11-14 éves korig: 1 000 Ft/fő/nap
 • 15 éves kortól: 2 000 Ft/fő/nap

Esti jegy: (este 18:30 órától a táncházakban való részvétellel)

 • 4 éves korig: ingyenes
 • 5-14 éves korig: 500 Ft/fő/nap
 • 15 éves kortól: 1 000 Ft/fő/nap

Napi díj mértéke (amely tartalmazza az éjszakai sátorhely díját)

Ha csak néhány napot töltenének el a táborban, akkor a napi díj mértéke – amely tartalmazza az éjszakai sátorhely díját – a következőképpen alakul:

 •  4 éves korig: 200 Ft/fő/nap
 • 5-10 éves korig: 1 000 Ft/fő/nap
 • 11-14 éves korig: 4 000 Ft/fő/nap
 • 15 éves kortól: 6 000 Ft/fő/nap

Hetijegy:

 • 4 éves korig: 800 Ft/fő/hét
 • 5-10 éves korig: 5 000 Ft/fő/hét
 • 11-14 éves korig: 20 000 Ft/fő/hét
 • 15 éves kortól: 25 000 Ft/fő/hét

A feltüntetett hetijegy árakból a nagycsaládosok 10%, a Nagykállóiak pedig (lakcímkártya felmutatása mellett) 50% kedvezményben részesülnek!

2. EBBEN AZ ÁRBAN MÁR BENNE VAN AZ ÉTKEZÉSI KÖLTSÉG IS?

Nincs, a részvételi díj az étkezési költségeket nem tartalmazza. Reggelit, ebédet és vacsorát a jelentkezésnél és a helyszínen - napi áron - lehet igényelni. (reggeli: 350.- Ft, ebéd: 850.- Ft, vacsora: 700.- Ft)

Fontos kiemelni, hogy minden Magyarországon érvényes meleg-étkeztetési utalványt elfogadunk!

3. MIT TARTALMAZ A RÉSZVÉTELI DÍJ?

A tábor részvételi díja tartalmazza az ÁFA összegét, fedezi a sátorhelyet, a mesterségek anyag- és eszközszükségletét, a tiszteletdíjakat, kommunális költségeket... stb.

4. HASZNÁLHATOM-E SZÉP KÁRTYÁMAT A TÁBOR RÉSZVÉTELI DÍJÁNAK KIEGYENLÍTÉSÉRE?

Igen, hiszen 2012-ben táborunk is csatlakozott a Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhelyek közé. Mindhárom pénztárszolgáltató bankkal (OTP, K&H, MKB) sikerült megállapodást kötnünk, így már SZÉP kártyával is fizethetnek a hozzánk érkezők.

5. MILYEN KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOKON VEHETÜNK RÉSZT?

Agyagozás, bőrművesség, csipkeverés, csuhézás, fafaragás, gyékényezés, gyöngyfűzés, kemencézés, kosárkötés, kovács mesterség, nemezelés, szövés.

Felhívjuk azok figyelmét, akik a tábor megadott foglalkozási rendjétől szeretnének eltérni, hogy a foglalkozásvezetők készséggel állnak a rendelkezésükre mindenben, viszont a többlet alapanyagot térítés ellenében (beszerzési áron) tudjuk csak biztosítani!

Minden délután 14:00 órától 16:00 óráig citera- és énekoktatáson is részt vehetnek a táborlakók.

6. HOL LEHET ALUDNI?

A Téka Népművészeti Tábor egy nomád tábor, így aludni a helyszínen, sátorban lehet. A sátrakról a résztvevők maguk gondoskodnak! 

7. MIT KELL MAGUNKKAL VINNI?

Személyes felszerelésről (evőeszközkészlet, meleg ruha, takaró, tisztálkodó felszerelés... stb.) mindenki maga gondoskodjon, és mindenki hozzon magával egy hétnél nem régebbi egészségügyi igazolást!

8. HA CSAK AZ ESTI TÁNCHÁZAKRA SZERETNÉK MENNI, MENNYIT KELL FIZETNEM?

Ha csak a táncházakba szeretne jönni valaki, esti jegyet kell vásárolnia. Amennyiben valaki kiköltözik a táborba, (de nem marad egy hétig) abban az esetben napi díjat kell fizetni, amely már tartalmazza az éjszakai sátorhely díját is. A részletes árakat az 1. kérdésnél olvashatjátok! 

9. HÁNY FŐTŐL LEHET IGÉNYBE VENNI A CSOPORTOS KEDVEZMÉNYT?

A csoportos kedvezményt minimum 10 fő együttes jelentkezésénél lehet igénybe venni!

10. HOL TUDOK JELENTKEZNI?

Jelentkezni lehet telefonon a 42/563-067-as vagy a 30/257-7065-ös telefonszámon, email-en asvedaanita@gmail.com címen, vagy személyesen a Nagykállói Közhasznú Nonprofit Kft. irodájában, Nagykállóban, a Jókai út 28. szám alatt.

11. HA NEM AKAROK BEKAPCSOLÓDNI A FOGLALKOZÁSOKBA, CSAK SZERETNÉK SZÉTNÉZNI, AKKOR IS KELL JEGYET VENNEM?

Ha valaki csak sétálni szeretne, 18.30-ig nem kell nappali jegyet vennie. Aki 18.30 után szeretne a területre belépni, annak minden esetben esti jegyet kell váltania!

12. VIHETJÜK A KISKUTYÁNKAT A TÁBORBA?

A korábbi évek gyakorlatával megegyezően a táborba kutyát behozni TILOS!

13. KIK TARTJÁK MAJD A FOGLALKOZÁSOKAT?

Akik már rutinos táborlakók, sok ismerős arccal fognak találkozni, válasszák akármelyik kézműves foglalkozást is.

Agyagozás: Bély Ági, Kovács László (Zamak)

Bőrművesség: Éber Tamás, Bagdi János

Csipkeverés: Félegyházi Józsefné Anikó

Csuhézás: Bencsik Márta

Fafaragás: Tordai János, Molnár József

Gyékényezés: Kovács Tibor

Gyöngyfűzés: Blanár Katalin, Fehér Anna

Kemencézés: Sarkadiné Juhász Enikő, Perge Lajos

Kosárkötés: Forgács Júlia, Forgács Sándor

Kovácsmesterség: Vajda László

Nemezelés: Szabó Tibor

Szövés: Gráf Zsuzsanna

Citeraoktatás: Rózsa Zoltán

Énekoktatás: Kerezsiné Kulcsár Annamária

14. MIKOR VANNAK FOGLALKOZÁSOK A NAP FOLYAMÁN?

Naponta kétszer, délelőtt és délután lehet foglalkozásokba bekapcsolódni. Délelőtt 10.00-től 12.30-ig, délután 16.30-tól 18.30-ig várják a foglalkozásvezetők az érdeklődőket. A kemencés ételek 14.00-18.00 óra között készülnek. Az esti táncházakat 20.00 órakor kezdik a bálgazdák.

15. MILYEN TÁNCOKAT TANULHATUNK AZ IDEI TÁBORBAN, ÉS KIK LESZNEK A TÁNCOKTATÓK?

A 30. Téka Táborban küküllőmenti, moldvai, felcsíki és dévaványai táncokat lehet majd tanulni, 10.00 órától 13.00 óráig, valamint 15.00 órától 18.00 óráig.

Újdonság, hogy minden nap 09.00 órától 10.00 óráig a gyerekeknek is lesz táncoktatás (sárközi ugrós)

A táncoktatók: Antal Dóra – Antal Roland; Barsi Csaba; Mahovicsné Ladányi Anita – Mahovics Tamás; Márton Julianna – Márton Attila – Márton Lászlóné

Zenekarok: Bürkös Zenekar; Galga Zenekar; „Zöldsátor” Zenekar (moldvai, gyimesi)

Bor | Gasztronómia

Bor, mámor...Bénye   |  
2014. augusztus 15. és 2014. augusztus 17. között

A korábbinál is színesebb programmal és sok újdonsággal készülnek az erdőbényei borászok az idei Bor, mámor... Bénye fesztiválra. A Tokaji borvidék legizgalmasabb fesztiválján augusztus 15-17. között Erdőbényén a kulináris élmények, koncertek, gyermekprogramok mellett tematikus séták, író-olvasó találkozók, előadások és rengeteg érdekes program várja a borbarátokat, családokat és kikapcsolódni vágyókat.

Erdőbénye borászatai és kertjei idén is megnyílnak a látogatók előtt a Bor, mámor...Bénye fesztiválon, amelyet hatodik alkalommal szerveznek meg a település borászai az augusztus 20-át megelőző hétvégén. Az egyedülálló, több helyszínen zajló fesztiválon a sokszínű kulturális programok mellett a különleges tokaji borok és a kulináris élvezetek is fontos szerepet játszanak.

A pincészetek kertjeiben a legjobb zempléni éttermek készítenek a helyi borokhoz illő fogásokat, köztük a régióra jellemző ételeket. A falu piacán háztáji és kézműves finomságok is várják majd a vendégeket, akik a nagyvárosok zajától távol pihenhetnek és válogathatnak a programok között. A koncertek és kiállítások mellett idén számos újdonságra, köztük építészeti és történeti előadásokra, író-olvasó találkozókra is sor kerül, a kulturális eseményeken kívül pedig biciklis és gyalogos túrák, kirándulások és madárgyűrűzés is részei a fesztiválnak.

Erdőbényére egyedül, kettesben, baráti társasággal és az egész családdal is érdemes ellátogatni, hiszen a fesztiválra jellemző családias házibuli-hangulatban gyerekek és felnőttek egyaránt jól érezhetik magukat. A péntektől vasárnapig tartó fesztiválon a szervezők külön gyermekprogramokról is gondoskodtak. A borászatok udvarán táncház, kézműves foglalkozások és gyerekkoncertek várják a kicsiket, amíg a felnőttek bort kóstolnak.

Augusztus 15. Péntek

17.00-18.00 - MeloDisztik (francia sanzon, Piaf, stb) – Vayi Pincészet
18.00-19.00 - Budapest Acoustic Band (alter) – Csite Borászat
19.00-20.00 - Sárospataki Ütőegyüttes (percussion group) – Szepsy-Lackó Máté Emlékház
19.15-20.00Borkóstolóra beengedés (csak regisztráltaknak!) – Szepsy-Lackó Máté Emlékház
19.15-20.15Ninagram (jazz) – Budaházy – Fekete Kúria Borászat
20.00-21.30Közös borkóstoló a bényei borászokkal - Szepsy-Lackó Máté Emlékház
20.00-21.00MeloDisztik (francia sanzon, Piaf, stb) – Vayi Pincészet
20.30-21.30Egy Kiss Erzsi Zene (alter) – Jakab Borászat
20.30-21.30Santa Diver (experimental jazz) – Gigerli Borbár
22.00-23.00Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint duó (jazz) – Bardon Borászat

Augusztus 16. szombat

10.00-18.00Kézműves piac - Tájház
10-tőlReggeli Jóga - Béres Szőlőbirtok
11-től egész napSzamos marcipán foglalkozás gyerekeknek és felnőtteknek - Béres Szőlőbirtok
11-től egész napTűzzománc - Turján Péter Pincészete
13.00-14.00 - Író-olvasó találkozó Ugron Zsolna írónővel - Béres Szőlőbirtok
14.00-21.00Dj Sixbeat (jazz selections) - Turján Péter Pincészete
14.00-15.00Petruska András (alter) - Illés Pince
15.00-16.00Vikukel Dániel a zongoránál (jazz) - Ábrahám Pince
15.00-16.00Szatmári Juli és zenekara (alter-world-jazz) - Vayi Pincészet
15.00-16.00Barnabás Fuvolaquintett (classic) - Gordius Pince
16.15-17.00Jónás Trió (folk) - Vayi Pincészet
16.15-17.15Petruska András (alter) – Csillag Fogadó
16.15-17.15Blue Motel (alter) - Csite Borászat
16.15-17.00Irodalmi beszélgetés - Gordius Pince
17.15-18.15Tükezoo (alter) - Gordius pince
17.15-18.15Gryllus Vilmos (gyerek) - Olze-vin Pincészet
17.15-18.15Tázló (folk) - Kerékgyártó Pince
18.30-19.30Milfunktion (funk) - Gordius Pince
18.30-19.15Jónás Trió (folk) - Vayi Pincészet
18.30-19.30Weisz János Quartett (jazz) - Csillag Fogadó
18.30-19.30Meszecsinka (world) - Gigerli Borbár
18.30-19.30MeLounge (lounge) -  Bardon Borászat
19.00-20.30Muzsikás (folk) - Béres Szőlőbirtok
20.00-21.00Silence Fiction (jazz) - Jakab Borászat
20.00-21.00Forgó (world) - Olze-vin Pincészet
20.00-21.00Szatmári Juli és zenekara (alter-world-jazz) - Illés Pince
20.30-22.00Bújdosó Trió (world) - Karádi-Berger Borászat
21.00-23.00Csillagászati bemutató a Magyar Csillagászati Társaság részvételével - Béres Szőlőbirtok
21.15-22.15Fröccs Trió (balkan jazz) - Kerékgyártó Pince
21.15-22.15MeloDisztik (francia sanzon, Piaf, stb) - Vayi Pincészet
21.15-23.15Tázló moldvai táncháza (folk) - Budaházy – Fekete Kúria Borászat
22.00-tólKanada Káosz (‘60-as tánczene) - Karádi-Berger Borászat
22.30-23.30Tóth Viktor Tercett feat. Simple One (jazz-hiphop) - Ábrahám Pince

Augusztus 17. vasárnap

10-tőlTokaj-Hegyalja ízei bemutató - Béres Szőlőbirtok
12.00-13.00Gaudium kórus (classic) - Katolikus templom
13.00-14.00A reformáció énekei – Református templom
13.00-14.00Eszterlánc (gyerek) - Turján Péter Pincészete
14.00-15.00Kerekasztal beszélgetés - Gigerli Borbár
14.00-15.00Trio Venite (classic) - Budaházy – Fekete Kúria Borászat
14.00-16.00Táncház és éneklés kicsiknek és nagyoknak (folk) - Béres Szőlőbirtok
15.15-16.15Peppino bohóc (gyerek) - Kerékgyártó Pince
15.15-16.15Dzsindzsa (jazz) - Csillag Fogadó
15.15-16.15Kardos-Vázsonyi duó (ladino) - Vayi Pincészet
16.30-17.30Irodalmi előadás - Karádi-Berger Borászat
16.30-17.30Szabó Balázs Trió (alter) - Illés Pince
16.30-17.30Tekauer Léna-Földi Gergely Duó (experimental folkjazz) - Kerékgyártó Pince
18.00-19.00Butterfly Effect (world) - Ábrahám Pince
19.15-20.15SeTamás (alter) - Csite Borászat
20.30-21.30Gereben Zita (jazz) - Karádi-Berger Borászat

Kép forrás:illespince.hu

Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!