message

Üzenetküldés


A kézzel készített, kézzel festett barokk étkészlet és a Pataki tál a 85 éves sárospataki kerámiagyárban, Magyarország egyik legrégibb, nagy fazekas tradíciókkal rendelkező vidékén készül. Az étkészlet formavilága a hagyományos, barokk étkészletek stílusából építkezik, ugyanakkor a motívumvilága vidéki házak, udvarok népszerű virágát, a rózsát idézii. Kifejezi az emberek kötődését a tradíciókhoz és emellett lágyabb vonalaival, mintáival, természethez való kötődésével, emelkedett érzelmi hangulatot ad. Elősegítve ezzel az ünnepek emlékezetesebbé, meghittebbé tételét. A Pataki tál, a több mint 2 ezer éve használt agyagedény mai változata, mely természetes anyagokból, mázbevonat nélkül készült, terrakotta kivitelben. A sütésnek ez az ősi módszere, ahol az étel saját levében, a cserép által felvett víz gőzében párolódik, megőrzi az ételek eredeti ízét, tápértékét, vitamintartalmát. Különösen ajánljuk azoknak, akik szeretik a zsírmentes ételeket, de használható a magyar konyha hagyományos receptjeihez is. 


Bővebb információ:

Pataki Kerámia Kft.

info@patakikeramia.hu

1/210-4376, 47/312-633

http://patakikeramia.hu

hand
p
l
s
u
Markerek eltüntetése
-tól -ig

Aktív turizmus

Naplemente Aggteleken   |  
2014. július 5. és 2014. augusztus 30. között

A Baradla-tető kilátópontjáról gyönyörködhetünk a naplementében, megtapasztalhatjuk az elalvó és egyben ébredő természet hangjait, neszeit.

Legfontosabb információk

Helyszín: Aggtelek, Baradla-barlang fogadótérsége
Időpontja: 20:00
Hossza, időtartama: 4 km, 2óra
Részvételi díj: 200 Ft/fő, 500 Ft/család
Max. létszám: 30 fő (A túra előzetes bejelentkezéssel minimum 10 fővel indul)

Forrás:http://magyarnemzetiparkok.hu/

Természeti értékek | Ökoturizmus

IX. Országos Középiskolás Képzőművészeti Diáktárlat   |  
2014. november 18. és 2014. november 30. között
A művelődési központ és a debreceni Suliszerviz Pedagógiai Intézet minden év őszén rendezi meg a diáktárlatot, melyen bemutatkozási és megmérettetési lehetőséget kívánunk biztosítani minden alkotókedvű tehetséges magyarországi és határon túli középiskolás diák számára. A diáktárlat célja összegyűjteni és kiállítani azokat a legjobb festményeket és grafikákat, melyeket a neves, országos hírű művészekből álló zsűri arra érdemesnek talál.

Kulturális örökség

27. Kállai Kettős Fesztivál   |  
2014. október 3. és 2014. október 5. között
A Kállai Kettős Néptáncfesztivál meghívásos rendezvény, amelyen a néptánc mozgalomban Jól Minősült és Kiválóan Minősült Együttesek, és a rendezők által meghívott külföldi csoportok vehetnek részt. A kétévente szervezett fesztivál találkozási és versenyzési lehetőséget biztosít a néptánc mozgalom élvonalába tartozó együtteseknek, mind e mellett szakmai értékeléssel egybekötött tapasztalatcserére és tanácsadásra ad lehetőséget. Az együttesi visszajelzéseket figyelembe véve az idei évben nem tervezzük a tájolást, (a környező településeken való fellépést) ill. az időjárás kiszámíthatatlansága és más egyéb procedúra miatt a menettánc – táncos felvonulás –helyett más bemutatkozási lehetőséget szeretnénk biztosítani az együtteseknek.

Bor | Gasztronómia

Mádi Furmint Ünnep   |  
2014. szeptember 5. és 2014. szeptember 6. között

Szeptember 5-dikén és 6-dikán ismét Tokaj-hegyalja büszkesége, a vidék őshonos szőlőjéből készített bora, a furmint lesz a főszereplő a mádi borünnepen. Ez lesz a negyedik alkalom, hogy Mád a házigazdája a Furmint Ünnepnek, ahol a felkínált kitűnő borok, az ízletes ételek és az ingyen látogatható magas színvonalú kulturális programokfelejthetetlenné teszik ezeket a napokat mind az itt élőknek, mind az idelátogató hazai és külföldi vendégeknek.

A korábbi szüreti mulatságok, felvonulások hagyományaira épülő, de napjaink igényeit is figyelembe vevő rendezvény már eddig is segített abban, hogy a tokaji borok ismét világhírnévre tegyenek szert, és ott legyenek minden borfogyasztó nemzet borkínálatában. A mádi borászok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kitűnő adottságokat kihasználva egyre jobb minőségű, karakteres borokat állítsanak elő, és ezen az ünnepen be is mutatják, meg is kóstoltatják termékeiket.

Az idei Furmint Ünnep, miközben nem tér el a jól bevált hagyományoktól, jó néhány új elemmel is gazdagodik ebben az évben. Talán az egyik legfontosabb ezek közül, hogy részt vesz a rendezvényen a Tokaj Kereskedőház Zrt., amelyik a Tokaji Borvidék legnagyobb borászata. A Magyar Állam tulajdonában álló nemzeti pincészet a magyar borászati tradíció őrzője és védelmezője, és mint ilyen, a tokaji borok minőségi megújulásának és nemzetközi sikerének talán a legfontosabb letéteményese. 

Bemutatkozik a Sichermann ház is, amely műemléképület hosszú évek után idén lett felújítva és szolgáltató házként vesz majd részt a település életében. A Furmint Ünnepen megtekinthető itt az a kiállítás, amit a házban talált hagyatékból, levelekből, fotókból állítottak össze, és amely a ház múltját és jövőjét is bemutatja.

Mindezek mellett idén először a rendezők arról is gondoskodnak, hogy sporttal, mozgással ledolgozhassák a vendégek az elfogyasztott ételek és italok következtében felvett bőséges kalóriamennyiséget. Lehet nevezni teljesítménytúrára, futóversenyre, dűlőtúrára és némely verseny még értékes ajándékokkal is kecsegtet.
A gyerekeknek is rengeteg program készül egész napra, több helyszínen. Kolompos koncert, bicikliverseny, kézműves foglalkoztató, táncház és a Szőlősgazda játszópark mellett, sok meglepetés várja őket. 

A rendezvény egyik nagyon fontos színtere a Furmint Korzó, Mád főutcáján, a Rákóczi úton, ahol bemutatkoznak a mádi és tokaj-hegyaljai borok, kézművesek, iparművészek. Kényelmes székeken, napernyők alatt fogyaszthatóak a gasztronómiai kiállítók finomabbnál finomabb ételei. Az egész utca vásári forgataggá alakul utcazenészekkel, gólyalábasokkal, kisbíróval és minden tartozékkal, ami szükségeltetik egy igazán tartalmas szüreti naphoz.

A kulturális és zenei programok az eddigiekhez hasonlóan változatosak és mindenki számára élvezhetők lesznek. A szüreti felvonulás, a nyitott pinceprogramok, dűlőtúrák, kiállítások, szakmai programok mellett néptánc produkciók, népzenei koncertek is lesznek.

forrás: www.port.hu

Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!