message

Üzenetküldés


A kézzel készített, kézzel festett barokk étkészlet és a Pataki tál a 85 éves sárospataki kerámiagyárban, Magyarország egyik legrégibb, nagy fazekas tradíciókkal rendelkező vidékén készül. Az étkészlet formavilága a hagyományos, barokk étkészletek stílusából építkezik, ugyanakkor a motívumvilága vidéki házak, udvarok népszerű virágát, a rózsát idézii. Kifejezi az emberek kötődését a tradíciókhoz és emellett lágyabb vonalaival, mintáival, természethez való kötődésével, emelkedett érzelmi hangulatot ad. Elősegítve ezzel az ünnepek emlékezetesebbé, meghittebbé tételét. A Pataki tál, a több mint 2 ezer éve használt agyagedény mai változata, mely természetes anyagokból, mázbevonat nélkül készült, terrakotta kivitelben. A sütésnek ez az ősi módszere, ahol az étel saját levében, a cserép által felvett víz gőzében párolódik, megőrzi az ételek eredeti ízét, tápértékét, vitamintartalmát. Különösen ajánljuk azoknak, akik szeretik a zsírmentes ételeket, de használható a magyar konyha hagyományos receptjeihez is. 


Bővebb információ:

Pataki Kerámia Kft.

info@patakikeramia.hu

1/210-4376, 47/312-633

http://patakikeramia.hu

hand
p
l
s
u
Markerek eltüntetése
-tól -ig

Aktív turizmus

Salgó vára   |  
2013. január 1. és 2015. február 28. között
Salgótarjántól északra, a Salgóbánya település feletti 625 méter magas sziklacsúcson emelkednek a város egyik középkori műemlékének, Salgó várának romjai. A várrom és környéke természetvédelmi terület.
A várat a környéket uraló Kacsics nemzetség tagjai építtettek az 1241–1242-es tatárjárás utáni időszakban. A turisták által igen kedvelt kirándulóhelyet az 1980-as évek óta több szakaszban végzett régészeti feltárással és helyreállítással igyekeznek bemutatni a szakemberek. A várromról csodálatos körpanoráma nyílik a környező hegyekre és településekre. Feltűnik a szemlélődő előtt a Bükk, a Mátra, a Cserhát és a Börzsöny vonulata, de kedvező időjárás esetén a Magas-Tátra csipkés gerince is látható. 

A vár egész évben szabadon látogatható.
 
Túratipp: Salgóbánya – Salgó-nyereg – Boszorkány-kő – Salgóvár – Salgóbánya. Távolság: 2,5 km. Szintemelkedés: 150 m.
www.salgotarjan-turizmus.hu    

Természeti értékek | Ökoturizmus

Hortobágyi pásztorok és magyar hagyományőrző pásztorkutyások találkozója   |  
2014. szeptember 13.

RÉSZLETES PROGRAM:

Hortobágy (vásártér), 2014. szeptember 13.

08:00 Regisztráció

09:00 Ünnepélyes megnyitó

09:30 Terelőverseny kezdete (3x20 juh)

                      A sportolók és hivatásos pásztorok sorshúzás szerinti sorrendben lépnek a pályára.

                     Minden versenyzőnél nyájat váltunk.  

                      Bíró: Pischoff Ferenc

                      A bírálatokat idős, köztiszteletben álló számadó pásztorok is segítik.

                      Nevezés: kissgabi@freemail.hu, 2014. szeptember 10. éjfélig

              Terelési képességvizsga (15 juh), nap folyamán változó időben

                       Bíró: Wenzel Katalin

                       Nevezés: helyszínen

              Pumi és Mudi tenyészszemle

                       Bíró: Dr. Sirkó Éva

                       Jelentkezés a helyszínen a fajtagondozó szervezeteknél.

Várhatóan:

13:00 Ebéd

16:00 Eredményhirdetés

Este az  Ökotúra Vendégháznál

19:00 Skobrák Ferenc emléktábla avatás majd "Pásztorok bálja"

Kulturális örökség

27. Kállai Kettős Fesztivál   |  
2014. október 3. és 2014. október 5. között
A Kállai Kettős Néptáncfesztivál meghívásos rendezvény, amelyen a néptánc mozgalomban Jól Minősült és Kiválóan Minősült Együttesek, és a rendezők által meghívott külföldi csoportok vehetnek részt. A kétévente szervezett fesztivál találkozási és versenyzési lehetőséget biztosít a néptánc mozgalom élvonalába tartozó együtteseknek, mind e mellett szakmai értékeléssel egybekötött tapasztalatcserére és tanácsadásra ad lehetőséget. Az együttesi visszajelzéseket figyelembe véve az idei évben nem tervezzük a tájolást, (a környező településeken való fellépést) ill. az időjárás kiszámíthatatlansága és más egyéb procedúra miatt a menettánc – táncos felvonulás –helyett más bemutatkozási lehetőséget szeretnénk biztosítani az együtteseknek.

Bor | Gasztronómia

Mádi Furmint Ünnep   |  
2014. szeptember 5. és 2014. szeptember 6. között

Szeptember 5-dikén és 6-dikán ismét Tokaj-hegyalja büszkesége, a vidék őshonos szőlőjéből készített bora, a furmint lesz a főszereplő a mádi borünnepen. Ez lesz a negyedik alkalom, hogy Mád a házigazdája a Furmint Ünnepnek, ahol a felkínált kitűnő borok, az ízletes ételek és az ingyen látogatható magas színvonalú kulturális programokfelejthetetlenné teszik ezeket a napokat mind az itt élőknek, mind az idelátogató hazai és külföldi vendégeknek.

A korábbi szüreti mulatságok, felvonulások hagyományaira épülő, de napjaink igényeit is figyelembe vevő rendezvény már eddig is segített abban, hogy a tokaji borok ismét világhírnévre tegyenek szert, és ott legyenek minden borfogyasztó nemzet borkínálatában. A mádi borászok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kitűnő adottságokat kihasználva egyre jobb minőségű, karakteres borokat állítsanak elő, és ezen az ünnepen be is mutatják, meg is kóstoltatják termékeiket.

Az idei Furmint Ünnep, miközben nem tér el a jól bevált hagyományoktól, jó néhány új elemmel is gazdagodik ebben az évben. Talán az egyik legfontosabb ezek közül, hogy részt vesz a rendezvényen a Tokaj Kereskedőház Zrt., amelyik a Tokaji Borvidék legnagyobb borászata. A Magyar Állam tulajdonában álló nemzeti pincészet a magyar borászati tradíció őrzője és védelmezője, és mint ilyen, a tokaji borok minőségi megújulásának és nemzetközi sikerének talán a legfontosabb letéteményese. 

Bemutatkozik a Sichermann ház is, amely műemléképület hosszú évek után idén lett felújítva és szolgáltató házként vesz majd részt a település életében. A Furmint Ünnepen megtekinthető itt az a kiállítás, amit a házban talált hagyatékból, levelekből, fotókból állítottak össze, és amely a ház múltját és jövőjét is bemutatja.

Mindezek mellett idén először a rendezők arról is gondoskodnak, hogy sporttal, mozgással ledolgozhassák a vendégek az elfogyasztott ételek és italok következtében felvett bőséges kalóriamennyiséget. Lehet nevezni teljesítménytúrára, futóversenyre, dűlőtúrára és némely verseny még értékes ajándékokkal is kecsegtet.
A gyerekeknek is rengeteg program készül egész napra, több helyszínen. Kolompos koncert, bicikliverseny, kézműves foglalkoztató, táncház és a Szőlősgazda játszópark mellett, sok meglepetés várja őket. 

A rendezvény egyik nagyon fontos színtere a Furmint Korzó, Mád főutcáján, a Rákóczi úton, ahol bemutatkoznak a mádi és tokaj-hegyaljai borok, kézművesek, iparművészek. Kényelmes székeken, napernyők alatt fogyaszthatóak a gasztronómiai kiállítók finomabbnál finomabb ételei. Az egész utca vásári forgataggá alakul utcazenészekkel, gólyalábasokkal, kisbíróval és minden tartozékkal, ami szükségeltetik egy igazán tartalmas szüreti naphoz.

A kulturális és zenei programok az eddigiekhez hasonlóan változatosak és mindenki számára élvezhetők lesznek. A szüreti felvonulás, a nyitott pinceprogramok, dűlőtúrák, kiállítások, szakmai programok mellett néptánc produkciók, népzenei koncertek is lesznek.

forrás: www.port.hu

Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!