message

Üzenetküldés


Dr. Espersit János (1879-1931) lakása két évtizeden át a Dél-Alföld egyik legjelentősebb szellemi központjának számított. A jónevű ügyvéd, függetlenségi, majd köztársaságpárti politikus, polgári radikális lapszerkesztő, irodalmi és művészeti mecénás volt. Otthonában alkotott Juhász Gyula, a ház vendége, majd hónapokig lakója volt József Attila. A magyar irodalom harmadik jelese, aki e házban megfordult, Móra Ferenc. Az épület 1979 óta szolgál irodalomtörténeti kiállítóhelyként.


Bővebb információ:

espersithaz.mako@museum.hu

62/213-540

hand
p
l
s
u
Markerek eltüntetése
-tól -ig

Kiemelt ajánlatok

Üres felület

Üres felület

Üres felület

 

Aktív turizmus

Ürge tanösvény túra   |  
2014. április 30.

A 2013-ban felavatott e-tanösvényen haladva a Paks környéki homokpuszta sajátos és változatos élővilágával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Helyszín, időpont: Paks, M6-os felüljárójának ürgemezei oldala, 10.00 óra.
A túra hossza, időtartama: 4 km, 3 óra
A részvételi díj: 500 Ft/fő.

Természeti értékek | Ökoturizmus

Alsóvárosi séta   |  
2014. április 4. és 2014. október 31. között
A séta során megismerhetik Szeged legarchaikusabb városrészét, annak épített örökségét és az ahhoz kapcsolódó szellemi örökségünket. A napsugaras házakon kívül felkeressük a Ferences Látogató Központot, ahol megtekintik a gyógynövénykertet, a kőtárat a kerengőt, betekintést nyerhetnek szerzetesi életbe a kolostorban helyet adó kiállítás révén. A séta során az épített szépségek mellett a részvevők megismerhetik Alsóváros múltját, népi kultúrájának jellegzetességeit is.A programon előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni. A séta minden pénteken 9.00, 11.00, 13.00 és 15.00-tól indul.

Kulturális örökség

XVII. Aratónap   |  
2014. július 11. és 2014. július 13. között
A történelmi Magyarország közepén nemzetünk hagyományait ápoljuk, fenntartsuk és átadjuk az utókor számára. Látogatottságunk évről-évre nő, mert az ide látogatók szeretik fesztiváljaink hangulatát, egyszerűségét, emberközelségét, illetve olyan szokások, hagyományos tevékenységek részesei lehetnek, melyek már feledésbe merültek. Hagyományos aratóverseny: Kézi kaszálás a búzatáblán. A csapatok tagjai kaszálóval, marokszedővel rendelkeznek korhű munkaruhában. Minden csapathoz tartozik két gyermek is, jelezvén, hogy a hagyományokat átadjuk a fiatal generációnak. Az aratás kezdetekor a tábla szélén a hozott früstököt is mindenki kikészíti, hiszen ez is része lesz a zsűri pontozásának.Hagyományos programok: Tájgasztronómiai főzőverseny^ Cséplés cséplőgéppel^ Színpadi folklór műsor^ Aratóbál

Bor | Gasztronómia

Vidéki Vándorló Bográcsok Találkozója   |  
2014. július 19.
A Vándorló Bográcsok Találkozója minden évben más településen kerül megrendezésre (azaz vándorol), a Törökszentmiklósi kistérség 7 településén. A gasztronómiai esemény térségi szintű, minden - a már említett térségben lévő - település részt vesz rajta. Minden településnek faháza és udvara van, ahol bemutatásra kerülnek a helyi hagyományok, mindamellett a települések helyi, tájjellegű ételeket főznek, később az odalátogatók bírálják azokat. A színpadon mindeközben a településekről fellépők szórakoztatják az odalátogatókat, itt a sztárvendégek helyett a helyi tehetségek mutatkozhatnak.
Hírlevél

Szeretne folyamatosan értesülni a szálláshelyek aktuális ajánlatairól, akciókról, programokról? Iratkozzon fel hetente megjelenő ingyenes Hírlevelünkre és számos szezonális, valamint egyéb ajánlat közül válogathat!